[布洛尼+漫畫新篇 召集全體珠迷回歸]龍珠-超 Dragon Ball Super 集中討論

1001 回覆
31 Like 6 Dislike
的確大全集有提及原先悟空比達融合係會係布歐篇出現
基本上你講既野都係正確,鳥山明係絕對知道劇場人物造型,所以先會另外設計比古洛出黎避免撞角
另外漫畫右下角只係出版寫既筆誤,而唔係作者所寫
而且絕對唔代表格比達係鳥山明創作
起碼官網提及鳥山明第一次畫格比達係2006年足夠證明格比達人設並非鳥山明創作
用返悟天格斯件背心,個樣就係悟空比達混合!就算唔係明哥畫都己經係借用左明哥設定而成!
所以我都有講,樣同名其實都唔會有得大改
雖然唔係鳥山設計,但其實都有個範圍
但事實上落手畫人設既真係唔係佢呀嘛
依個我就唔知了
已經有偷拍版可以j住先,個故事好正
有冇圖

最近出既Figure都係跟呢個Pose
我覺得 原本鳥山明真係冇諗過佢地跳柒舞合體
有我都覺得東映叫佢畫
同埋佢都一向唔理d劇場版ga la
當年d劇場版有幾多真係作者自己寫劇本
偷拍版, 唔岩唔好入
https://www.ttdytt.com/play/29048/2.html
唔係冇諗過 大全集6佢自己有講原本係融合打布歐
睇完:
新戰力排行
超2 全功率比達 < 常態大波 < 紅神比達 / 紅神悟空 < (狂)常態大波 < 超藍悟空 < 超西大波 < 超藍悟空+超藍比達 < 綠氣超西大波
綠氣超西大波 vs 常態格比達 5-5波
爆氣綠氣超西大波 vs 超西格比達 4-6波
爆氣綠氣超西大波 vs 超藍格比達 8-2波
估計:
格比達 >> 比古洛
常態格比達已經 = 超藍比古洛
動畫計:
最終形態吉蓮可以一戰超藍格比達
超藍格比達稍遜白髮悟空
成個力之大會得45分鐘,
佢地今集學都學左1粒鐘
睇完:
新戰力排行
超2 全功率比達 < 常態大波 < 紅神比達 / 紅神悟空 < (狂)常態大波 < 超藍悟空 < 超西大波 < 超藍悟空+超藍比達 < 超西大波 = 常態格比達 < 傳超大波 = 超西格比達 < 超藍格比達

超西大波 vs 常態格比達 5-5波
超西大波 vs 超西格比達 4-6波
傳超大波 vs 超西格比達 6-4波
爆氣綠氣超西大波 vs 超藍格比達 2-8 / 3-7 波
估計:
格比達 >> 比古洛
常態格比達已經 = 超藍比古洛
動畫計:
最終形態吉蓮可以一戰超藍格比達
超藍格比達稍遜白髮悟空
香港幾時講
又等到復活節先播?
Backup 佬賺咗成30萬
唔係嘅話兩頁前傾乜
吉連係hero睇黎都要同比古洛一樣做戰力單位
咁香港整個展做咩野
傻的嗎
竟然有呢個post真係好。可以入嚟傾下。多謝版主先
首先我覺得龍珠超,係要綜合漫畫同動畫一齊睇先完整
有啲位,漫畫交代得清楚同埋合理過動畫,例如黑空之戰同埋力之大會點解會開始,有啲細緻位係漫畫交代得幾好,至少算係合理;

但如上面ching所講,漫畫既缺點(至力之大會為止先啦);就係漫畫節奏好明快,但尤其係力之大會,明顯係「趕收工」咁

我諗大家都同意,力之大會終章,動畫做得幾熱血、幾出色;漫畫就無呢種感覺。

豐太郎既畫功我覺得其實已經唔差,個人意見有明叔七成嘞已經;分鏡都算唔錯。有睇漫畫都知明叔好多時都會執一執豐太郎分鏡;所以同以前睇DBZ唔差太遠。

下一個貼講劇情…
其實豐太郎既畫直頭可以更加好
講開動畫,順帶一提,唔知點解龍珠超啲配樂好吸引我去聽。反而以前dbz就自從有咗DBS之後就好少聽…

講講劇情,其實我比DBS 係:破壞神篇同埋67宇宙大戰篇,我比50分啦,因為事實係得個打字,同埋變超紅神無乜創意;只係引出破壞神同埋為新章鋪路;67宇宙大會直頭可以用「無聊」嚟形容,第6宇宙人設簡直可以用不堪入目嚟形容,打鬥亦唔精彩(漫畫,漫畫直接講希特根本唔係藍神對手,動畫就攪咗好耐,其實跟漫畫既話就明白其實希特輕易敗係吉連手上係合理,但動畫就唔係咁玩…)。

開始引出十二宇宙、維斯一族就幾好。加埋後來既全王,明叔設計呢個「神觀」其實好多神秘感,仲有宇宙級神龍同埋龍人薩拉瑪,仲有cross over 加克,呢個亦都係我一直追落去既原因。

可惜既係明明講好宇宙係一對既,+埋 13就係一對,到力之大會就無咗件事。得第6+7宇宙係一對…

我諗可能之後作者玩平行宇宙,係黑空篇,就改咗用「時間」作為平行宇宙既基點,而唔係真係有一個「宇宙」(即係話萬眾期待既不同時空既悟空就無出現,但出現黑空);所以無端端十二宇宙只係變咗一個個「區域」咁…

黑空無異係一個佳作,但動畫既扎馬斯點解會拎悟空做身體,果啲時空感同埋情節真係攪到好鬼亂,好難先比較理解到(漫畫相對簡單)。但概念無異係好有創意;動畫戰鬥一幕又一幕係相當精彩(即使節奏明快既漫畫都寫得幾好);漫畫就有講比達苦練用返紅神然後需要時才提升到藍神境地,同埋講比達悟空都有諗辦法去打,仲有合體扎馬斯都會用「邪念波」果招,相對動畫,就打得比較「有戰略性同有腦」了。

有人話巴特拉耳環明叔俏俏修改咗為一小時設定,我又覺得都OK合理;因為悟空同比達係布歐體內確實係分咗體果時係無解釋原因。而漫畫再加埋原來界王神弟子有恢復能力就仲有趣;可惜動畫無跟。呢啲小節位就係我頭先話可能漫畫銜接得較好既位。可惜最後可能大家大跌眼鏡既就係未來全王一招KO晒成個未來世界(即係未來所有地獄、東南西北四大界王區等等都無X晒....)呢個「結局」好唔好就見仁見智嘞。黑空篇我會俾70分。

至於最後力之大會,要結合動畫與漫畫我先會比50至60分。如果單就一邊我只會俾30,漫畫提及點解有力之大會講得相對較好,亦比十位破壞神顯示下實力,動畫用咗三個破壞神9打咗一陣同埋第9宇宙三狼打就叫全覽比賽,各有各好。動畫相對用心講每個宇宙,而漫畫只係集中第11, 第6同第7宇宙,夾少少第4宇宙同第2宇宙某幾個「高手」做下過場…

但自在極意既爆發,動畫就真係做得差到不得了。反而漫畫上,用悟空元祖師父龜仙人引發悟空,至少叫有個觸發點,令佢突破界限完成自在極意。漫畫都有交代吉連同師父傑青以致佢參賽既原因。但都係果句,動畫打得就相對熱血同好睇好多嘞…

不過新章由漫畫開始,可以做返以前咁,動畫再加支節,係幾好既做法。同埋似乎好似有啲巴打咁講,銀河囚犯篇可能走返以前冒險風格,唔係9打﹗不過我都認為,龍珠應該係圍繞返以龍珠為中心開展故事會更好。

唔好意思咁長篇。下一個帖講埋我少少構思…就係我認為點可以圍繞龍珠再開始…
其實如果我有份參與
破壞神出場篇可以留
金菲篇亦可以講
黑空篇已經可以開始引發一場一般龍珠爭奪戰(交換身體應該未駛用到宇宙級龍珠,甚至交集地球/娜美星龍珠已經可以爭餐飽)
呢度可以銜接本身有既扎馬斯篇有一場激戰;最後亦都可以係全王去埋尾,但大杜可以係現世時,希望未來可以重現,呢點就係需要用到宇宙級龍珠嘞,但可能大神官等唔比,唯有大杜同悟空進入一連串與神(唔係正邪)既交戰或修練…(或者全王同大神官有心同佢玩或希望培訓佢);甚或引出吉連或其他有野心既宇宙高手,呢度可以係一章…甚至可以交代埋天使一族、全王背景同埋最神秘既龍人薩拉瑪係乜嘢關係…

呢個時候,就順手講埋全王根本唔想咁多個宇宙,直接銜接出埋力之大會,贏咗可以用龍珠許願輸咗消滅,最後第七宇宙係恢復返被全王消滅既宇宙(除咗壞人),連帶恢復大杜未來既時空等等…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞