信用卡討論區 (58) 迎接年尾消費旺季 發問前先睇 #1-#4

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
如果你會兌 avios 就 premier banking
只有自己打上去 cut
或者比信用卡公司強制 cut
佢應該係後者
好奇一問Citibank premiermile 通常會因咩原因拒絕申請
年薪過佢最低要求,. TU A
會唔會同我fg有關
定係因為我同時申請左dbs
btw對Citibank印象真係好差
之前開出糧戶口又係當你狗咁
以後唔鬼用
scsc 係寄卡嚟 定 要自己去分行攞
HSBC咁快就要人揀定最紅好濕9
下年有咩優惠都未知
見好多人HSBC揀哂飲食
但CITI CASH BACK飲食回贈都唔錯
黎緊下年想試下依但組合

Citi Cash Back 飲食2%
HSBC VP 賞玩樂 2.4%
SCSC 補位 1.5%
依個組合仲有冇得改進?

優點:
回贈組合較平均
玩樂飲野消費較大 回贈高D

缺點:
Citi Cash Back 好似儲夠回贈50先比你
半個星期啊
寄卡啦
Citi Cash Back要$200先回啊,儲夠$50係SCSC
玩樂如果係戲院/卡啦OK/主題公園,唔係Wewa卡較高回贈咩,有4%
尋日收到信HSBC叫人揀下年分配
但係上網想再分配過又話未出
咁你唔好咁快寄信黎啦
要打電話上去改? 我都收到信,但上官網話未開始收
死都唔加 agoda, Expedia, hotel..etc
wechat可以正常加卡了
scsc申請左10日左右 收到sms批左
dbs blackworld 同時間申請 收到sms叫補多次id copy
想問匯豐張銀聯雙幣卡好用嗎?
可唔可以Apple Pay
掛號嚟
外幣簽賬要扣1%費用
我係平日夜晚返屋企,一睇信箱就有
渣打香港:閣下的渣打萬事達信用卡申請已批核。 SCBHK: Your SCB MasterCard is approved.

收到呢個sms,係咪冇問題等佢寄卡?

之前申請一次重審一次都reject左
所以我先奇怪無啦啦cut左我aavs

之後我再打去大新問,佢話正常

aavs係生效緊

咁姐係應該八仔無啦啦cut左我

張卡30000額,新開,先增值左一次500

咁就無啦啦cut左aavs

但你申請萬事達卡嘅?
我freelance 想存Asia miles咋,黎緊買ipad pro想賺迎新
一路用緊大學申請果張恆生visa, $250先得$1 cash dollar, 存到$800 cash dollars 發覺好蝕
岩岩收到八仔客服覆我

話係佢地set錯野,搞到我張八仔冇左aavs

但我果張係個人八仔,要換新卡先用得番
咦係喎,一時醒唔起渣打仲有張Asia Mile Master
淨係記得SCSC,仲諗住做乜乜無啦啦出渣打舊果張行政人員卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞