信用卡討論區 (58) 迎接年尾消費旺季 發問前先睇 #1-#4

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
算啦,ua d時間愈來愈閪
咪係,又冇得好似渣打咁可以換返錢找數,焗人去萬寧嗰啲買嘢,除非上網買嘢可以即時連系統扣 Cash dollars 啦
睇落好似唔錯
其實cd點用黎買野 草咗成年都冇用
如果去萬寧買嘢,佢會問你扣唔扣 Cash dollars
咪係,又冇得好似渣打咁可以換返錢找數,焗人去萬寧嗰啲買嘢,除非上網買嘢可以即時連系統扣 Cash Dollars 啦

如果去萬寧買嘢,佢會問你扣唔扣 Cash Dollars
或者你睇埋呢啲商戶,可以用 Cash Dollars
https://www.hangseng.com/zh-hk/personal/cards/cash-dollars-merchant-list/
要合作商戶先得,俾錢果下收錢通常會問扣唔扣cash dollar
咪係,又冇得好似渣打咁可以換返錢找數,焗人去萬寧嗰啲買嘢,除非上網買嘢可以即時連系統扣 Cash Dollars 啦

如果去萬寧買嘢,佢會問你扣唔扣 Cash Dollars
另外可以喺 e-Banking 換超市禮劵
或者你睇埋呢啲商戶,可以用 Cash Dollars
https://www.hangseng.com/zh-hk/personal/cards/cash-dollars-merchant-list/
原來可以直扣 以為淨係換券添
唔該巴打
通常用黎換券定消費扣
夠 $50 就換劵,少過 $50 啲尾數如果就過期就洗咗佢
仲有d額外cd未過俾我 等下先
食 元氣壽司 丼丼屋
恆生換券不時出啲優惠,而家做緊 45 CD 換 $50 東海堂
新手一問:
新用中銀銀聯卡,綁咗張卡係AlipayHK,嚮大家樂買嘢食,最後返單,交易記錄係「ALIPAY FINANCIAL SER12 HONG KONG HKG」;用過其他卡,交易記錄係「ALIPAY *Caf de Coral     Hong Kong    HK」。
想問咁樣用中銀信用卡比錢,係咪計手機支付&零售簽賬?

另外仲想問下,啲「積FUN錢」一般嚟講會幾時入落戶口?(如果有的話)
好似幾正
有送券喎
如果計網上 咁大媽卡綁alipay咪冇咗10倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞