覺唔覺香港人去旅行黎黎去去都係within亞洲

389 回覆
46 Like 761 Dislike
好老實亞洲岩玩d 可以成日去
但歐洲去一兩次都夠 主要睇下名勝
加上返緊工你估咁容易請到兩個星期假
其實想去邊咪去邊,遠近無所謂
只係有d人去完日本
對於香港咩事都會話日本點點點
佢會叫你眼光唔好咁淺窄㗎
最美嘅風景係人 only for 30歲以下女性
可以繼續騎貼討論了 用通知炸鳩佢都好
其實覺得去歐洲就唔井底呢件事好井底
你同果啲好嚮往香港嘅大陸人有咩分別
出黎啦,等大家屌下你老母
亞洲其實好大

但每年都會去日本
樓主係窮撚 識親啲人淨係喺亞洲旅遊就以為全香港都係咁
樓豬係咪成日返大陸飲喜茶唱K個d人
星國同日本絕對唔差
歐洲只係無文革同文化水平較高所以先多古跡睇
最想去南美洲
阿根廷 智利果啲
樓主含金鎖匙出世?
仲有馬來西亞絕對值得睇
1個國家 長到橫越3個時區
9成面積未開化 包含地球70%動物種類(包括極多危險/致命動物)
比NAT封做亞洲亞馬遜
如果你係中意大自然/雨林絕對值得睇
如果講旅遊體驗日本好過歐洲10倍啦
除非你好撚有錢
去歐洲可以豪玩
10日3皮野玩得d乜
樓主去過邊 貼passport 上黎睇下
請樓豬搞清楚咩叫井底蛙
啲人未去過歐洲但扮哂熟識歐洲而唔去先叫井底蛙
崇歐撚
個個去長線咩仆街
去南美 加納比 美加 飛幾耐呀
去邊撚度洗撚你理咩
真係overrated,以旅遊黎計,香港人去日本一定最抵(性價比高)

首先機票先平一大拆,你去亞洲既話筆直已經鬆動好多.
其次物價較其他歐美國家低,去德國荷蘭呢d相對熱門既國家,住一間有獨立廁所既民宿基本上都要2千,而日本你搵到airbnb都係唔洗1千蚊,住最平既溫泉酒店都係千5蚊一晚.

質素同服務方面,日本各方面既質素可以話係頂尖,係人都知日本人工藝水平係極高.佢地對完美既執著,對民族面子既執著,雖然佢地留番最好既野比自己,但係賣得比遊客都會通過好嚴謹既審查,有番咁上下質素.
對比歐美,你會好感受到當地文化,佢地會毫無保留咁將佢地既特色分享比你,你會感受到佢地既熱情,覺得佢地當你一家人咁.當然,有家既感覺唔代表有好既質素,你要食到好地道而高質素既傳統菜色就定要付出番咁多既錢

治安方面,基於歷史同政府政策,歐洲經歷過人口遷徒同各地人種引入,所以治安係人都知十分差,(我自己都賴過野 ).
呢方面日本做得好好,首先日本原居民居多,同埋鑑於日本定罪率太高(如痴漢罪),犯案成本太高,所以基本上日本唔洗驚比人偷野,同埋唔見野都有寸會搵得番

唔係話奶日,但係香港人成日去日本旅遊唔係無道理
傻人發現案

唔係唔想去歐洲,但香港地有得一炮過放兩星期假既工真係無幾多,大把人放年假都難放

錢既問題其實無咩大問題,平有平玩,係樓主on99以為人地無錢去歐洲

利伸一年去4,5次旅行
你圈子細囉
歐洲某啲堅係overrated, 某啲國家去到其實同強國既感覺差唔多, 只係見唔到中文字同周街係鬼佬面孔加埋崇洋心態先比人吹捧

某啲local係賊眉賊眼,唔係大家係media見到果啲身材正既靚仔靚女

利申 回流撚
某啲地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞