覺唔覺香港人去旅行黎黎去去都係within亞洲

389 回覆
46 Like 761 Dislike
歐洲咪成日剩係識玩歐洲
井底蛙
講得出呢句的人到底有幾井底

認識的話 就算香港都大把野行

成日話香港細 無野好行

的唔知 一大堆操普通話人士,鬼佬都特登來香港行山,行自然徑
唔好以為自己講野諗野好突破啦 點解無乜人去係人都知 貴 治安唔係太好 去既時間要長
去過南美洲 非洲 歐洲

又如何
淨係亞洲都有排你玩- 非律賓,印度尼西亞,泰國,越南果堆都夠你玩兩三年(每次三四日果種)
仲話人井底蛙,亞洲就不知幾撚好玩
人又唔係差 野食又平又好食 風景又靚
係大家集中玩日韓台泰先顯得亞洲好撚窄咁
申利 去過成個美洲,歐洲,澳洲
最撚鐘意都係亞洲
覺唔覺歐洲人去旅行黎黎去去都係within歐洲
覺唔覺非洲人去旅行黎黎去去都係within非洲

去過歐洲好威咩

利申 係歐洲覆緊你
覺唔覺得香港人轉工轉黎轉去都係得12-14日annual leave?
仲要唔俾你一次過放晒
2個星期歐遊,點PLAN好?

http://lih.kg/bGnOHS

原來早排去完黎
唔怪得即刻開post覺得自己好有見識
食野香港貴盡全世界
認同樓主但更precise咁講係
香港人只去中日韓台 呢d垃圾儒家文化地方旅行
唯一比較有少少文化差異ge旅遊熱點只有泰國

香港人去旅行只係為左安全嘆世界
食野買野影下文青相
而唔係好似外國人咁旅行為左explore為左體驗
所以就算中亞 或者星馬泰以外ge東南亞鄰近國家都少去
加上香港返工文化同供樓問題令香港人特別低賤 冇時間冇錢去長時間旅行
所以好多香港人只係去鄰近而又文化差不多ge地方

計我話 中日韓台都唔個有咩吸引 個氣氛環境同香港差不多
去個幾日不如去南丫島租間度假屋玩好過
樓主賓妹嚟嘅,鐘意俾鬼佬屌!唔鐘意俾亞洲人屌
無一個國家比得上日本

利申已踏足5大洲
日韓台都係超級overrate

特別台灣
冇自己文化
野食又多化學野又重口味
所謂人熱情其實好多國家都係咁
唯一自然生態但台灣反而好少promote呢樣野
睇返一年旅客人數得一千萬連頭30都唔入
仲要有8成人係東亞遊客
你身邊啲人係咁 唔代表全香港係咁
唔覺 岩岩去完西歐返黎,早幾個月去左東歐。
中間都去左你睇唔起嘅亞洲包括秦國
哪有錢 哪有假
南極冰島格凌蘭百慕達群島呢d地方未去過都唔好話自己眼界闊

去嚟去去都係歐洲日本澳洲美加,真係垃撚圾
同埋唔少香港人怕講英文(特別上一代)
(雖然歐美好多國家都唔係講英文)

含畜ge華人又覺得自己同外國人ge坦率性格格格不入

而且歐美以遊歷古蹟探索城市風貌為主
冇咩地方集中比香港人嘆世界
(有都貴過去中日韓台啦當然)

所以香港人味只去中日韓台
差非洲南美未去過😅
去歐洲十日連機票而家一皮五都可以好好洗
那有假咩
去一次歐洲既假夠我去5次日本

每個月點都要飛一飛,唔係會做野做到精神崩潰
唔通我去日本睇古跡入博物館去親親大自然又要同你講咩波台狗
其實呢,最希望玩開亞洲 飲飲食食,鍾意既咪玩返自己鍾意既野,留追係日韓泰囉,何必互踩呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞