覺唔覺香港人去旅行黎黎去去都係within亞洲

389 回覆
46 Like 757 Dislike
個post好熟口面
要環遊世界一圈先叫旅遊?

每個人都有自己放假享受既方式
但唔好咁無見識開口埋口都話歐洲貴呀呢呢路路

去歐洲確實係貴過去日本台灣旅行喎。
機票都起碼一個開有凸。

假期呢?
快閃日本請一日假駁一日紅日加weekend ,4日都夠。
去歐洲最少都10日,連兩個weekend 都仲要請5口。

好心唔好乜都認屎認屁,去邊旅行都要分井唔井底?
日本嘢又平,嘢食又好食,又有嘢買,景點又唔少,又多平機票又多機,去下又係井底?

要吹奏歐洲隨便你地,但我大學嗰陣遊過好十幾個歐洲、東歐國家,我又唔覺好日本好多喎。
請3-4日假都比上司同事單單打打點去歐洲呀

呢d西工咪做啦

做緊狗(日資銀行),你問我答
https://lih.kg/708576

日資
亞洲人去旅行梗係去亞洲多架啦
你問歐洲人咪又係黎黎去去within歐洲
懶係看透世事咁
中二病發作就摺埋啦
讀u果陣前後有6個sem break
1個用左嚟返intern 另外5個都用嚟去長途
美國北歐北極西歐非洲

但係而家?撚有假咩屌你老母 去到星馬泰而唔係台灣都偷笑
我再重申,無話去歐洲特別威
只係覺得世界咁大
點解有d人去旅行都局限亞洲

利申 七大洲去過4個

準備plan去Morocco
關井底之蛙撚事咩
唔好以己度人啦ching
去歐洲需要錢+時間
唔通飛20hr,玩兩日又搭飛機翻香港咩?
起碼玩兩三個星期啦!
而去亞洲只需要錢

香港人哪有咁多假期咁多時間?

你就唔好以己度人啦ching

個個好似你咁返西工得十零日AL咩

仲有去一次歐洲.IE 10日3皮野對一個做野既人負擔唔到?

10日3皮野玩得d乜

On9 30K絕對可以
歐洲某啲堅係overrated, 某啲國家去到其實同強國既感覺差唔多, 只係見唔到中文字同周街係鬼佬面孔加埋崇洋心態先比人吹捧

某啲local係賊眉賊眼,唔係大家係media見到果啲身材正既靚仔靚女

利申 回流撚

連登仔既世界歐洲=巴黎 污煙瘴氣
我再重申,無話去歐洲特別威
只係覺得世界咁大
點解有d人去旅行都局限亞洲

利申 七大洲去過4個

準備plan去Morocco

邊啲人呀?
你身邊嘅幾個朋友 = 大部份香港人?
唔好咁井底蛙
自己鍾意咪得囉
自己鍾意日本
每次去日本唔同地方都有新鮮感
主要真係冇咁多假
亞洲城市各有特色,去歐洲去多幾次就算唔同國家都好似倒模咁,好快厭
歐洲亞洲去暈哂
真心覺得亞洲好玩好多
歐洲睇名勝,日本樣樣有齊
樓主好威
亞洲城市各有特色,去歐洲去多幾次就算唔同國家都好似倒模咁,好快厭

呢種感覺去到西歐係特別強烈

係盧森堡新奇有趣

呢種感覺去到西歐係特別強烈

係盧森堡新奇有趣

得地堡有野睇 再加多條橋咁
但最有趣係一邊係古城 一邊係現化建築
樓豬係咪成日返大陸飲喜茶唱K個d人
星國同日本絕對唔差
歐洲只係無文革同文化水平較高所以先多古跡睇

仲有馬來西亞絕對值得睇
1個國家 長到橫越3個時區
9成面積未開化 包含地球70%動物種類(包括極多危險/致命動物)
比NAT封做亞洲亞馬遜
如果你係中意大自然/雨林絕對值得睇

你sure你唔係講緊印尼 馬來西亞全國UTC+8喎
假膠post
其實去轉日本同去轉歐洲嘅錢唔係差好遠
可能去日本大洗啲 係歐洲除左食無乜野想買
最重要根本係無假
同埋去一去歐洲好攰 又多野plan 長途機又攰
通常隔兩三年先去轉長途旅行
老老柒柒,去亞洲有乜問題

日本又平又靚又有野玩又有好野食
泰國越南hea下食下野玩下水
台灣近近地三日兩夜唔使plan trip
南韓我就真係無乜興趣

去得歐洲起碼玩番兩個禮拜,邊有咁多日假
消費又高,要食得好又貴
真係要好有決心先會去歐洲

得2,3日不如返大陸好過台灣
廣州深圳都屌打台灣啦

大家睇完呢個句可以散水啦
你都on9 去邊度都有香港人 去親歐洲每個球場景點都有香港人 莫講話多人移民讀書既澳洲同加拿大 南美可能對少 但香港人去旅行within亞洲呢幾隻字證明左你見識少
我懷疑樓主根本未去過歐洲

去過歐洲 一定覺得亞洲明顯好d

不論衛生 交通 性價比
日本韓國新加坡高幾倍

去過好多歐洲地方 除左冰島
冇國家吸引

樓主去轉巴黎就明 同第3世界國家一撚樣

上次去完,見識過就夠,又遠又貴,冇咩嘢好玩
近呀嘛
法國人去旅行都係within 歐洲多
樓主去過幾多個非亞洲國家咁把炮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞