覺唔覺香港人去旅行黎黎去去都係within亞洲

389 回覆
46 Like 761 Dislike
咁比起歐美
日韓台文化係咪更同香港相近?
睇完我上面段回覆答左先
淨係日本既話一定唔係,另外2個未去過唔答
不如您講下歐美有邊方面比日本更近似香港
講緊大多數人呀
唔好拎個別例子
原來搭霸王車就係抗命,對抗強權既表現
我發現我唔值得浪費時間reply你
歐洲消費唔一定貴 正常遊係會平過日本
係飛機時間長
但如果深度游 其實歐洲係唔錯
睇你去旅行係為咩
有人為放鬆有人為眼界
我覺得歐洲唔係幾啱速食既香港人
講左咩你自己諗
邊有講歐美文化比日本似香港,不嬲都講緊日本文化同香港根主唔一樣
我:
咁比起歐美
睇完我上面段回覆答左先

你:淨係日本既話一定唔係,另外2個未去過唔答

你講完都唔認咁我好難溝通
日本係文化完全唔同,咁完全唔同又點相似,一直係你堅持日本同香港文化一樣
所以您咪間接表示出香港人mindset同外國人唔同
反抗呢樣野係我睇書再向當地人傾過下聽返黎

香港地鐵已經係半公營
仲要拎香港人比佢ge 盈利幫大陸起地鐵 搞地產賣貴樓
仲越做越閪 成日壞
香港人做左d咩表不滿?
咁比起歐美
睇完我上面段回覆答左

我問比起歐美呀
搭霸王車,醉酒喧嘩係值得學習既事,我都係學返日本人有禮貌呢d垃圾文化算
根本唔同點相似,你理解係咪有問題
我係講 比起歐美東南亞
日韓台中文化會更同香港近似
只係冇咩宗教觀念同行儒家個套已經同歐美差好遠
我都比左例子您黎解釋

咁您覺得日本文化唔係比歐美文化近似香港
又有咩例子?
搭霸王車有佢背後意義
而周街唱歌亦冇不妥(唔係指醉酒後亂唱)

您咪認左日狗都係重禮 同香港差不多lo

仲有呀on9
您閱讀理解拎u?
我而家叫您學外國人搭霸王車?
我係舉例子黎證明比您睇歐美文化比起日韓台唔係更相近類似呀
比較緊呀唔係叫您學
建築,飲食,禮儀,娛樂,宗教,流行文化,仲駛唔駛list
係舉歐美既例子搭霸王車,爛醉,喧嘩吵鬧,幾日唔沖涼,唔知以為你去錯強國
我問緊比較
您話唔係
咁又唔解釋日本文化比起歐美文化點解更加同香港有相距
一味話完全唔同
咁香港夠同英美以外ge歐陸完全唔同啦
唔同點比較相似
一pat屎同一舊豆腐邊樣比較似你個腦
建築可以話唔同

飲食 香港日本人都有食飯食麵為主食
歐美有食飯但更多係麵包沙律意粉

禮儀,香港同日本都重禮教

娛樂,香港娛樂不知幾受日狗影響
卡拉ok 動漫 打機
歐美呢 行山運動party飲酒

宗教 歐美以天教基督教回教為主
香港同日本冇主流宗教

流行文化
音樂黎講 日韓改篇歌 多過歐美改編好多
電影 香港算自成一派
電視劇 綜藝 香港都係同日本有相近 宣傳正面訊息或愛情 偶有職業主題片種
少talk show 多綜藝遊戲

歐美多talk show 真人show
電視劇尺度大 會有黑暗而 有科學理論劇集
又有男女夜蒲爛玩愛情

屎同豆腐都有質感 營養 功能分別
幾唔似都可以比較
屎同人腦都被主流認為唔係食物
豆腐係必要用植物加工製造出黎
人腦同屎唔洗

但文化唔係風馬牛不相及的事

既然完全唔似
點解您又講到禮儀 飲食 娛樂 流行文化呢d準則因素?

係味自打嘴巴
日本係文化完全唔同,咁完全唔同又點相似,一直係你堅持日本同香港文化一樣
我係講 比起歐美東南亞
日韓台中文化會更同香港近似
只係冇咩宗教觀念同行儒家個套已經同歐美差好遠
我都比左例子您黎解釋

咁您覺得日本文化唔係比歐美文化近似香港
又有咩例子?
建築,飲食,禮儀,娛樂,宗教,流行文化,仲駛唔駛list
係舉歐美既例子搭霸王車,爛醉,喧嘩吵鬧,幾日唔沖涼,唔知以為你去錯強國
建築可以話唔同

飲食 香港日本人都有食飯食麵為主食
歐美有食飯但更多係麵包沙律意粉

飯都算,你唔係覺得2邊既麵食係一樣掛,係既意粉咪一撚樣,仲未計煮法已經差天共地

禮儀,香港同日本都重禮教

咁英國紳士一定唔係正常人啦

娛樂,香港娛樂不知幾受日狗影響
卡拉ok 動漫 打機
歐美呢 行山運動party飲酒

歐美唔唱歌唔睇卡通唔打機,日本人唔行山運動唔飲酒,笑你都廢鳩事

宗教 歐美以天教基督教回教為主
香港同日本冇主流宗教

香港咪又係主十字教,你邊度鄉下

流行文化
音樂黎講 日韓改篇歌 多過歐美改編好多

人地淨係睇LIVE SHOW個氣氛都同香港唔一樣啦,見識多D啦

電影 香港算自成一派
電視劇 綜藝 香港都係同日本有相近 宣傳正面訊息或愛情 偶有職業主題片種

少talk show 多綜藝遊戲

歐美多talk show 真人show
電視劇尺度大 會有黑暗而 有科學理論劇集
又有男女夜蒲爛玩愛情

月曜から夜ふかし一定係比你食左啦
宣傳正面訊息更加係搞笑,自己打開ABEMA TV睇下有幾多色情話題
未睇話就唔好同人講,只會顯得你更加井底

當年有香港英藉華兵攻打北京
所以港日係同一陣線
殺死晒支那人就岩
去同盟國旅行就岩晒
Exchange去歐洲玩到厭哂又同你講咩...
利申宜家係日本回緊你post
放大假幾日去旅行旨在鬆下 屈成十幾個鐘坐機係搵來辛苦。 不如近近地玩下食下仲好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞