覺唔覺香港人去旅行黎黎去去都係within亞洲

389 回覆
46 Like 757 Dislike
去得歐洲多嘅階級都唔會上連登
你就真係井底喇,個世界得連登
其實想去邊咪去邊,遠近無所謂
只係有d人去完日本
對於香港咩事都會話日本點點點

係 係咁捧一個殘殺香港人ge國家
咁撚鍾意就死去日本住啦
我懷疑樓主根本未去過歐洲

去過歐洲 一定覺得亞洲明顯好d

不論衛生 交通 性價比
日本韓國新加坡高幾倍

去過好多歐洲地方 除左冰島
冇國家吸引

樓主去轉巴黎就明 同第3世界國家一撚樣

巴黎不了
但可以去下南法
會比得返您對法國ge期望
個人認為歐洲被overrate

歐洲都overrated

咁日本台灣南韓呢d係咩

如果講旅遊體驗日本好過歐洲10倍啦
除非你好撚有錢
去歐洲可以豪玩

日狗旅客數目長期不入世界十大
連泰國土耳其ge遊客數都多過佢
文化同香港又咁相近
有咩特別
去中日韓台垃圾儒家國都同係香港冇分別
旅遊體驗黎講亞洲以東南亞最好
有刺激玩意玩有山行有異域文化有美食有陽光海灘有友善人民
所以鬼佬最鍾意去
個人認為歐洲被overrate

咁日本台灣南韓呢d係咩

真係overrated,以旅遊黎計,香港人去日本一定最抵(性價比高)

首先機票先平一大拆,你去亞洲既話筆直已經鬆動好多.
其次物價較其他歐美國家低,去德國荷蘭呢d相對熱門既國家,住一間有獨立廁所既民宿基本上都要2千,而日本你搵到airbnb都係唔洗1千蚊,住最平既溫泉酒店都係千5蚊一晚.

質素同服務方面,日本各方面既質素可以話係頂尖,係人都知日本人工藝水平係極高.佢地對完美既執著,對民族面子既執著,雖然佢地留番最好既野比自己,但係賣得比遊客都會通過好嚴謹既審查,有番咁上下質素.
對比歐美,你會好感受到當地文化,佢地會毫無保留咁將佢地既特色分享比你,你會感受到佢地既熱情,覺得佢地當你一家人咁.當然,有家既感覺唔代表有好既質素,你要食到好地道而高質素既傳統菜色就定要付出番咁多既錢

治安方面,基於歷史同政府政策,歐洲經歷過人口遷徒同各地人種引入,所以治安係人都知十分差,(我自己都賴過野 ).
呢方面日本做得好好,首先日本原居民居多,同埋鑑於日本定罪率太高(如痴漢罪),犯案成本太高,所以基本上日本唔洗驚比人偷野,同埋唔見野都有寸會搵得番

唔係話奶日,但係香港人成日去日本旅遊唔係無道理

點吹捧殘殺港人ge日狗國我唔理
但我8月去曬德國荷蘭有獨立廁所獨立ge bnb貴極都只係500蚊hkd晚
仲要係兩個人去
我再重申,無話去歐洲特別威
只係覺得世界咁大
點解有d人去旅行都局限亞洲

利申 七大洲去過4個

準備plan去Morocco

去亞洲都算 仲要只局限東亞
中日韓台除左強國之外 冇一個遊客數目入到十大
文化又同香港類近
香港人去旅行係為左係comfort zone入面享受
同西方人個種旅遊係要走出comfort zone感受文化完全唔同
又唔識欣賞自己地方
明明有南丫島咁好環境比您逃離繁囂
都要走去台灣呢d垃圾地方
淨係亞洲都有排你玩- 非律賓,印度尼西亞,泰國,越南果堆都夠你玩兩三年(每次三四日果種)
仲話人井底蛙,亞洲就不知幾撚好玩
人又唔係差 野食又平又好食 風景又靚
係大家集中玩日韓台泰先顯得亞洲好撚窄咁

無錯東南亞11國各有風情 人仲友善過台灣
大把野玩
好多鬼佬黎亞洲都係以東南亞做膽
你就唔好以己度人啦ching

個個好似你咁返西工得十零日AL咩

仲有去一次歐洲.IE 10日3皮野對一個做野既人負擔唔到?

10日3皮野玩得d乜

On9 30K絕對可以

6月去左兩個月歐洲 仲現場睇左7場世界盃
一個人都係用40k only
仲on99搭左8程飛機
日本已成為港女打卡地方

冇文化
歐州其實好多國家都垃L圾。
法國其一, 痴撚線咁吹大左

去完巴黎我都咁講
但去埋南法就讚口不絕
認同樓主但更precise咁講係
香港人只去中日韓台 呢d垃圾儒家文化地方旅行
唯一比較有少少文化差異ge旅遊熱點只有泰國

香港人去旅行只係為左安全嘆世界
食野買野影下文青相
而唔係好似外國人咁旅行為左explore為左體驗
所以就算中亞 或者星馬泰以外ge東南亞鄰近國家都少去
加上香港返工文化同供樓問題令香港人特別低賤 冇時間冇錢去長時間旅行
所以好多香港人只係去鄰近而又文化差不多ge地方

計我話 中日韓台都唔個有咩吸引 個氣氛環境同香港差不多
去個幾日不如去南丫島租間度假屋玩好過

啱呀屌

應該去里約貧民窟 索馬里 敘利亞 依啲體驗吓,感受文化衝擊explore吓

否則都係安全嘆世界

安全嘆世界有咩問題
依個年代去旅行有咩咁巴閉?
你可以十幾個鐘就去到歐洲係因為你俾錢搭飛機
你可以去睇古城堡係因為你俾錢搭車/包車
你去鋸靚扒食生蠔咪又係俾錢有人煮埋你食
隔離三姑六婆姨媽親戚個撚個都去過歐洲啦
咁又點 俾錢跟團之嘛 字都唔識隻都可以歐洲十國遊

全世界既遊客都會去鄰近地區旅行架啦
美國人玩返美國
日本人國內旅行就好似我地去長洲南丫島咁
歐洲人咪又係鍾意玩返歐洲/北非玩
文化相近更符合度假既本意
老實講 作為一個香港人 一諗起去歐洲D舖頭神早關晒我就覺得好寂寞
去餐廳食野又要俾TIPS 嗌野食又要頭盤主菜餐飲咁叫
唔習慣到令我放鬆唔到

同埋 唔知你有冇去過東南亞?
Hostel 好多鬼佬一住就一個月
佢地為左慳錢 每月就出去買麵包牛油意粉返黎煮
你問佢去過咩景點咩體驗
佢會話: 冇啊 我每日同hostel班FD訓得晏晏 夜晚就落吧飲酒
亦有一堆鬼佬去到只會去cafe 西餐廳食意粉飲咖啡
食food court就只會買三文治 pizza
我唔係話食返自己國家菜式有問題 都係一種體驗
但絕對唔係鬼佬去旅行就一定高檔過香港人去旅行囉

至少人地肯老遠走去東南亞嘆世界
香港人呢? 唔好話歐洲
去印尼緬甸都驚比人打劫咁
而且您應該聽過咩叫在地化
去另一個國家做返自己平時係自己國家做ge野一樣可以體驗生活
香港個迪士尼已經同美國迪士尼並好遠啦
文化 員工 氣氛
什至香港ge麥當勞勞都同美國老麥賣ge野有唔同 眾生相又唔同(美國老麥有幾多人係度溫書玩卡訓教?)
食野又有冇香港人咁趕?

係香港人鍾意一味將d野編好晒去足晒先叫旅行
仲慘過返工

另外我比較緊ge唔包括跟團

跟團ge話去北極定南丫島都冇分別

係呢講起南丫島
您話日本人去國內就=香港人去南丫島
但又有幾多香港人放假係去南丫島過悠閒生活而唔係返深圳食野南韓睇野日本買野台灣鳩hea
講少香港人遠離塵囂 南丫島仲正過去中日韓台
去開長洲 歐洲垃圾地方傻西先去 不了

長洲咁7多人不了
去塔門南丫島愉景灣
其實主要都係屌 不停去韓國嗰啲MK妹姐

仲有去日狗台狗 班mk
唔撚敢講英文
連東南亞都唔敢去
去過晒日韓台
真心不了 同香港個文化氛圍根本差唔多
亞洲只去東南亞 中亞
長線就去歐洲南美
識去一定係去敍利亞同也門呢d地區跳出自己既comfort zone先與眾不同

咁日本台灣南韓呢d係咩

真係overrated,以旅遊黎計,香港人去日本一定最抵(性價比高)

其次物價較其他歐美國家低,去德國荷蘭呢d相對熱門既國家,住一間有獨立廁所既民宿基本上都要2千,而日本你搵到airbnb都係唔洗1千蚊,住最平既溫泉酒店都係千5蚊一晚.

質素同服務方面,日本各方面既質素可以話係頂尖,係人都知日本人工藝水平係極高.佢地對完美既執著,對民族面子既執著,雖然佢地留番最好既野比自己,但係賣得比遊客都會通過好嚴謹既審查,有番咁上下質素.
對比歐美,你會好感受到當地文化,佢地會毫無保留咁將佢地既特色分享比你,你會感受到佢地既熱情,覺得佢地當你一家人咁.當然,有家既感覺唔代表有好既質素,你要食到好地道而高質素既傳統菜色就定要付出番咁多既錢

治安方面,基於歷史同政府政策,歐洲經歷過人口遷徒同各地人種引入,所以治安係人都知十分差,(我自己都賴過野 ).
呢方面日本做得好好,首先日本原居民居多,同埋鑑於日本定罪率太高(如痴漢罪),犯案成本太高,所以基本上日本唔洗驚比人偷野,同埋唔見野都有寸會搵得番

但我8月去曬德國荷蘭有獨立廁所獨立ge bnb貴極都只係500蚊hkd晚
仲要係兩個人去

八國聯軍又唔記得
去過晒日韓台
真心不了 同香港個文化氛圍根本差唔多
亞洲只去東南亞 中亞
長線就去歐洲南美

日本同香港差不多
井底唔好周圍唱呀
歐洲人去旅行都係歐洲為主,去少幾億次其實可以上太空

仲要係兩個人去

八國聯軍又唔記得

8國聯軍關唔關香港事 有冇幾萬個香港人比人殺呀您個大中華膠
識去一定係去敍利亞同也門呢d地區跳出自己既comfort zone先與眾不同

根本有唔少香港人連離開東亞都驚
串咀做咩?
係連登已經見唔少人留言話去泰國都驚比人屈
仲要係兩個人去

八國聯軍又唔記得

你話唔關咪唔關,香港人就由北面走到落黎,關事好出奇

串咀做咩?

去旅行都要特登揀個自已唔鐘意既地方真係夠哂有文化啦

串咀做咩?

人地鍾意拎翻九千幾前歷史顯示自己有幾特別
八國聯軍又唔記得

你話唔關咪唔關,香港人就由北面走到落黎,關事好出奇

走成幾千哩過黎香港
唔好逃避 日狗係香港殘殺幾萬人呢個問題

有人話因爲一個菲律賓痴線佬發癲而罷去菲律賓

有幾千個日狗發癲去殘殺港人 斬佢地個頭掉落個海棄屍就一定關香港人事

串咀做咩?

而家唔係講唔鍾意 係唔敢
樓上都有人講啦 去歐洲又話驚比人搶野
咁佢地係咪唔鍾意歐洲呀?
基本閱讀理解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞