[親生仔]Google Pixel 討論區 (16)

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
呢個唔知
但係上年出2果陣black Friday 收起1
見上面有人話 SHIPBAO 平靚正
即刻整個戶口試下
做sign up 嗰時, 做咗三次都收唔到 sms 個認證碼
落唔到下一步

有冇兄弟都係咁?
新pixel 3用家,第一部andriod機

想問係camera mode入面,google lens個pick up是否比較弱? 張咭片"控"到好埋都抄唔到email address

lens mode就好好多
壞moon ?
用assistant開應該好易
再唔係影完開photo入面用lens
check 清楚d lg display
又綠又紅
嘩屌
用 app check?
裝完 app check 真係冇事
2XL 用家又冇錢換新機, 不如考慮下

用macbook type c插頭長時間用作pixel 3 快充對舊電會唔會有問題?
都係USB-PD. 同原裝charger 一樣
請問用咩app check
因為如果駁macbook 咁叉,就係寫charging, 用插頭就 charging quickly, 所以先咁問。即係原裝charger 都係快充?
已test,冇事
如果插MACBOOK 差既時候出唔到charging rapidly既話, 姐係唔係用緊usb-pd 快差

咁其實都冇問題架, 你擔心啲乜?
我係用MacBook 插頭出緊快叉,所以先擔心
你不如講清楚係插macbook 定 macbook charger 黎差?

其實根本唔洗諗到大複雜, 部手機detect到過某一個電流就會出 "charging rapidly"

"charging"既既話大概係1A-2A 左右

"charhing slowly" 多數係低過1A

Macbook charger 同 macbook 本身都係USB-PD 制式, 理論上插落去應該拎到18W出黎快差

如果本身手機冇USB-PD, 你插落去差電都只會出返5V2A 左右, 根本唔會有任何危險
其實我問題只係如果粒電長期用快叉會唔會有咩問題,唔該晒
呢個問題就唔關USB-PD事啦...

呢樣野你自己google 下快差對手機電池影響, 應該就搵到答案
呢度有一份APPLE 寫既電池保養教學

https://www.apple.com/hk/batteries/maximizing-performance/
係pixel 3 Ram management 定 android pie 嘅bugs?
見好多人話聽歌 用camera apps 就會kill background apps

睇xda/ reddit:
有人話關adaptive battery 事, 熄咗就無問題
有人話係apps optimisation 事

好亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞