[錶撚入]擺低你哋戴緊嘅錶 (13)

1001 回覆
17 Like 9 Dislike
貴就唔貴,但萬三都太多選擇了
淨講同價位甚至更平既大牌德表,
bauhaus又唔夠janghans玄門正宗,
可靠耐用又唔夠sinn damasko,
講歷史唔夠stowa laco,
除非好有愛/只買自產機芯......
都未到,點知
唔知有 rumor 呢

平靚正
我有隻Tangente好少戴
幾年前見幾靚買左

一隻新既Tangente價錢夠我買晒Vintage Grand Seiko, King Seiko 同埋Lord Marvel 3隻傳奇36000 hi-beat

Bauhaus我比較推JUNGHANS Max Bill
我見多數話壞既都係計時款
3針款或其他款唔多見人講話壞
之但係又咁, nomos個size係最好, 斯文錶嚟講janghans都係太大隻 精工都係, 隻隻都成舊石頭咁但係唔係運動款
之前諗過買 Lord Marvel
我嗰隻雙針款,連秒針都冇
如果都係瘋狂壞嘅話,我認命
Junghans喎......
手動芯34mm,自動芯38mm,lug to lug仲好短喎
Nomos 有堆款既lug to lug好撚長,38mm同人地40mm一樣長先至叫大隻吧
巴打係邊買呢?
我唔熟nomos, 一隻新既tangente is around 19k HKD, right? from above..

夠買哂3隻???? 你係講緊2手?
如果買新既, 其實limited edition 既seiko, 真係唔錯...8R 機芯都算係咁..

GS隻snowflake hibeat/ spring drive.. 好靚好薄, 不過太貴...
聽過ROYAK OAK, 2年壞4次....整既時間多過戴
Royal Oak
話明Vintage就緊係二手啦
新GS我無咩興趣, 唔鐘意個Logo

Nomos我都唔熟
我果時買水貨好似萬頭, 唔太記得幾錢
我而家慢慢學識欣賞雙 logo,但街貨已經冇左 9 成
水貨的話,alpha 芯 Ludwig / Tangente / Orion 35,水貨都係萬頭
Club 嘅話 8 9 千都可以
RO同ROO都有
其他款都間唔中有人話壞
但計時壞既比率高好多咁
無計一眼睇上咗Nomos個Design
Seiko都有諗過,但Scvl002太難搵,Sbga211太貴
我都睇覺得nomos個比例最好
當然做工同機芯都知好多錶好過佢
btw有諗過等佢alpha轉埋用自己escapement(藍色絲) 不過睇落有排
我諗有排
等到 alpha 都用埋自己 escapement
應該已經買到 ALS

其實我估計係貴
真係幾靚
我記得佢出過一次限量限既onion係alpha芯換左自己escapement
即係技術上無問題 係睇佢產量同埋d舊貨清唔清得曬啫
無計一眼睇上咗Nomos個Design
Seiko都有諗過,但Scvl002太難搵,Sbga211太貴
我都睇覺得nomos個比例最好
當然做工同機芯都知好多錶好過佢
btw有諗過等佢alpha轉埋用自己escapement(藍色絲) 不過睇落有排
我諗有排
等到 alpha 都用埋自己 escapement
應該已經買到 ALS

其實我估計係貴
我記得佢出過一次限量限既orion係alpha芯換左自己escapement
即係技術上無問題 係睇佢產量同埋d舊貨清唔清得曬啫
隻 AP 已經到咗赤鱲角
聽日拎得
痾嗲媽屎必嬌
3000$
咁又真係幾抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞