[錶撚入]擺低你哋戴緊嘅錶 (13)

1001 回覆
17 Like 9 Dislike

靚仔喎
上手照唔該
等禮拜五到即上手
20:00 就係喇

開估
Datograph Up Down Lumen
使唔使七位數?
冇夜光賣緊 5 中 / 6 尾
限量 200,我估 9 尾啦
https://www.hodinkee.com/articles/a-lange-and-sohne-datograph-updown-lumen-introducing

Price: $100,500
Availability: Now
Limited Edition: 200 numbered pieces
買唔起 完
新手想入隻nomos平時粗戴
睇中最基本果隻tangente
想問下建議上鍊定automatic好?
上鍊薄身d但煩 auto厚身d 同上網睇過d人話佢個陀d聲比較響
利申:唔識錶 但純粹鍾意tangente夠簡單
Fg下年出黎做野,想買隻Nomos做第一隻機械錶
但未諗好係Tangente38Date,Tangente/Metro 39 midnight blue 定Metro Gangreserve
想求下意見
moonwatch同手提訓教果陣放埋一齊怕唔怕會磁到
咁多人買nomos
呢個牌子我真係麻麻
儲多幾年錢直上GO好過
咁不如儲到底上ALS
想買隻moonwatch 大家會揀膠面定水晶面
我實用主義,鍾意水晶面
平平地買隻 Tangente 手動得啦,35mm,你想大啲就 38mm
NOMOS 唔使買咁貴
用緊 Tangente 38 Date
佢個 Date function 唔算做得十分好,都係過左 24:00 後要擰返去 20:00 左右,再去返 24:00 先撥到落下一日
你日日戴都仲可以接受,你唔會日日戴就仆街

唔想煩就買返冇 date / gangreserve
一般講法係保持 5 - 10 cm 距離
平嘅 GO 聞說機芯造工會比較差,我又唔覺得買 GO 好
ALS 就真係十萬同一百萬都係一樣心機
ALS 值得追求
NOMOS 好嘅位係可以做到少人戴嘅 everyday watch
我隻 Tangente 38 Date 外圈已經有花有崩,但我都好享受
第一隻機械錶,點都唔會放棄
前兩日講完 , 今日去左mk autoshop 睇佢轉

孔雀算係好潮流既款 , 完全冇個種懷舊feel , 我自己麻麻 , 不過如果你係走sporty 應該幾鐘意

同埋見佢間鋪賣緊16800 , 唔知算唔算平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞