[錶撚入]擺低你哋戴緊嘅錶 (13)

1001 回覆
17 Like 9 Dislike
係清潔,唔係試
真正既Tool watch!
潛水錶會怕沖涼果少少熱水?

我都成日戴住沖淙, bb試過, SKX試過, 舊時D 日本石英平錶都係咁沖, 一次事都未出過
其實冇一隻潛水錶係design for熱水同蒸氣
蒸氣係有機會入到錶
熱力亦會令防水圈加速老化變到防唔到水
水就唔怕既 係怕蒸氣同熱力者
兩樣都係好易會影響到隻錶既野來
我就唔會帶住去沖熱水涼啦
覆完先見到有人覆左
潛水錶連有腐蝕性嘅海水都唔會怕(當然要事後打理
但堅怕熱水同埋蒸氣

so far 我冇見過 IG 啲洗錶 slow motion 係用熱水洗
錶嘅防水功能係講緊幾多bar
熱力對bar好大影響
但沖涼其實都只係講緊三四十度 呢個溫度出現嘅蒸氣其實即係空氣濕度高, 如果咁都入到錶咁我諗真係落海潛水都好大問題

https://www.pipeflowcalculations.com/tables/steam.php

50度水蒸氣只係0.1233 bar = 0.1233 atm; 100度先1.013 bar

沖涼去到高過50度我驚你個人出事多過隻錶
講開又講, hodinkee之前有篇文係technically講防水性:

https://www.hodinkee.com/articles/what-dive-watch-depth-ratings-really-mean-and-whether-you-can-trust-them

我覺得幾有趣係呢段:

The Internet being what it is, someone got curious about this issue and ran the actual numbers. As it turns out, movement does indeed increase actual pressure, but to a trivial degree. The relevant forum post on Watchuseek includes this remark: "Without repeating all the calculations here (they involve denominators and the Greek alphabet and are PITA to type out), at a depth of 330ft(100 m) and moving your arm at 3 ft/sec, the dynamic pressure is in the order of magnitude of 0.14 feet of head or 0.04% of the depth. Even assuming you could move your arm at 20 ft/sec (14 mph!) the dynamic pressure is only about 6.2 feet of additional depth (<2%)."

間唔中聽人講喺水入面郁一郁都會超級地加大個水壓令隻錶入水, 其實都係都市傳說嚟

如果隻錶個WR係冇吹水, 20atm (200米防水) 理論上係扔落100度熱水都唔會出事. 最驚都係QC有問題(但其實真diver watch係要逐隻test), 或者主人唔小心擰鬆咗個crown 或者戴耐咗有磨損.
你溫度變化幅度唔大就可能無事
突然大量加熱肯定會有事
防水圈遇到大幅溫度變化係會收縮/膨脹
成日冷熱冷熱一定會加劇老化之外 如果過度收縮會直接廢左武功
會唔會太睇小不鏽鋼 千幾度溶點嘅金屬唔會俾果幾十度加減影響

防水圈一般都係用Silicone rubber (有錯請指証), silicone rubber 基本上係可耐溫-60°C 至 200°C 左右. 我預佢隻料差少少, 都不至於20-100就會壞. 而且最影響耐熱度嘅係時間長短, 只要你唔係直接加熱到100度 (就咁扔落熱水都唔會係瞬間將佢加熱到100度啦)再即刻扔落乾冰冷卻 咁極端, 其實都唔會有咩大幅溫度變化. rubber ring會壞都只係D舊錶一嚟當年技術唔好、幾十年decay風化之類影響.

同埋100度都係極端例子, 正常人冇理由都冇機會扔隻錶去煮. 淨係講沖涼就一定唔會有事啦, 特果20度至40度左右嘅變化, 咁搞法夏天去赤度地區都唔洗戴錶了
有無巴打屋企有消磁器?係咪 work?
錶又唔係淨係得不鏽鋼既 成個機芯咁多件唔同部件咁多隻唔同材質
我同意突然加熱爆先既肯定唔會係不鏽鋼既
咁你隻錶係你既 你鐘意做咩都得既
有句old slang係 If your body can take it, your watch can take it
我唔會去阻止你 我只係話我唔會去做者
咁理論上成隻錶計埋個防水圈都冇一件零件會脆弱到會俾幾十度溫差打柴 本身都係機械構造嘅嘢梗係用科學角度去分析。

潛水錶沖涼會入水一定係用家問題/qc問題,如果係設計問題咁tudor就大檸樂了。我同意有d講緊十萬以上嘅係唔值得risk,但主要係驚人為因素多過工藝缺憾。幾皮嘢內嘅工具錶都要錫住咁戴 郁下又驚爛驚入水就太「龜毛」
上星期路過我見有d 平價陀飛輪 , 唔知會唔會好易壞

靚個d 當然冇可能玩得起 , 但個日路過見到連titus 都有賣 , 我真係傻更更企左係到五分鐘望住佢轉

覺得好治癒好靚又幾得意 , 之後上網睇

揾到平價有幾個牌子 , 孔雀 , sea_gull , titus , 萬希泉 , 北京 ...

有衝動諗過想買隻玩下 , 其實唔理二手價值

又唔知會唔會好易壞 , 話就話有保養 , 但我相信陀飛輪應該係幾難整

第時買得起真係想整隻好d 牌子既玩下 , 佢個種轉法望極都唔悶
今日email問咗日本一間錶行
話可以幫我訂 下年去拎
仲有得原價免稅
即刻去馬
正喎巴打 免tax後幾錢
780,000yen
因為有yellow gold, 所以貴過其他model
不銹鋼白金好似都係6字頭
有錢真好 我諗都係買番最普通膠面密底算
全部都係支那陀飛輪
玩下冇所謂,不必認真

Frederique Constant 嘅 Tourbillon 賣緊 20 萬,應該係支那陀飛輪以外最平嘅 Tourbillon
積家 Master 嘅 Tourbillon 賣緊 40 幾萬

加油
要捱一排麵包
但係入坑點都想買隻特別啲
我唔介意佢冇二手價同未必好準 , 但好怕易壞 , 萬幾蚊 , 易壞成日整又唔係 , 唔整又晒左 , 所以打消左個念頭

呢個都係問題 , 我普通打工仔

當我真係捨得俾成廿萬買隻錶 , 我都唔敢帶上手驚整花啦

有時d 人都講得岩 , 帶番同自己相秤既錶會開心d

不過大鄉里見到陀飛輪轉得咁過癮所以忍唔住睇下
Tourbillon 嚟到而家個年代其實已經好多舊魚
工藝同埋文化傳承係佢仲生存到 / 廠方肯出一個好重要嘅因素
支那陀飛輪除左可以好平可以做到呢件事外,我覺得已經冇咩可取之處

真係唔好諗住當佢做 everyday watch...
我真係純粹鐘意佢邊擺動邊轉圈 , 睇極都唔悶

如果萬零蚊可以俾我平時出街帶下都覺得ok 既

搞到行街路過titus 都會入去望下佢轉

其他牌子唔知邊到有得望下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞