[親生仔]Google Pixel 討論區 (15)

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
24/lbs
我無睇BNS時間 因為我買個時已經block左BNS
佢個$50都要用即幾急 4-6星期先有但係年尾就夠期
個STAND延到仲遲過部機
點會唔用
唔係掛。。 我仲唸住stand係屋企
買多個momax d fd係公司
仲好,粒電無咁快壞
但呢個只係有個sperate 既camera app for night stand ?
我而家直接用pixel2 上左pixel3個camera app咋
細機個screen出事?
arrived at overseas warehouse
屌,即係d 相影得幾靚睇落都會偏色啦
Android ram用多過ios完全唔關d app大唔大食事
ios app 一樣用咁多ram一樣咁大食

分別係, ios app一去到background就會由食幾百MB ram壓縮到只食10MB ram
Android app去到background好似zip咁壓縮最多20/30%

呢次pixel 3 狂kill app話係因為用左新kernel
fix左kernel問題應該會好返d

但Google一日唔學ios ram management一日都唔洗指意追到ios

15分鐘開始講
https://youtu.be/lCFpgknkqRE
係啊 compression 好重要,所以係而家無compression 黎講多ram幾重要下

Google
吓,memory management 唔係 Linux Kernel 嘅工作嚟咩
kernel可以d廠自己調整
scheduler, low memory threshold全部可以改

ios ram management贏左用左唔知咩方法令background app由百鳩幾MB 變做10MB

好撚肯定Linux kernel無呢個功能
唔係,Android 有自己 OOM

因為有自己嘅Runtime
係喎,唔記得有個 ART 同 Dalvik VM
的確係再有一層 memory management 喺上面
Android 每個 app 行緊嘅 VM 都係獨立 process
不過都係喺 Linux kernel 上面行

屌我唔想理 Android
其實唔明點解流出嘅night sight淨係pixel用到
話明破解版正常其他android機都有
如果係因為嗰粒for相片處理嘅u pixel1都冇啦
不過我用Pixel 2都唔想個功能流出到所有an機都有
咁樣pixel就會少咗個賣點
係咪因爲Android pie
因為本身Google camera淨係放左hdr+俾pixel
呢個night sight流出版只係改一個string
有冇機會改到pixel 2有 super res zoom?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞