[細底係原罪] M43呢邊報到 (8)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
巴打
有冇睇過leica d-lux同Lx100 ii分別大唔大?
一直都諗緊點解呢個區冇人傾lx100, 硬件上其實拍得住好多無反

leica 呢部等於第一代咋喎, 未試過但聽啲人講 調色上有leica味 , 自己就未試過因為買唔起
可能因為無得換鏡所以少人玩
不過我見上代d係等lx100出完再出
諗緊等唔等好
小弟新入手EM5 II,聽人講有樣野叫高解像模式。
但我睇完menu都唔明,有冇巴打可以教下我點用?
點唔明?
睇唔明係咩嚟,同埋唔明點樣開啟
你係唔明d 乜?
機仔細細,功能多多,可惜冇得反Mon , Panasonic反智到極點,一個大缺點扣晒分,仲話for street photography
謝謝巴打,原來就係咁簡單開啟,我搵極都搵唔到
但其實一般情況下有冇用?或者係話,咩情況下會選擇用?
LM
影靜態廣角風景/商業 (食品,建築,人像..etc)都可以用

example :當你去日本某d 高既地方影番落去,縮圖睇或者無乜野,但放大某一兩個地方來睇,可能似條link入面,其實個位係少許blur左, 當然ps或者執到少少,但如果需要crop果個位來打印,咁樣就未必見到人

m43 像素低(相比起現時apsc或ff機),再crop出來就未必夠
見圖,㩒到最後應該見到

其實用途不大
唔該巴打,上面都有條link教咗我了
咁如果唔諗住放好大crop相,就唔使專登用呢個mode?
星際3樓果間OM鋪囉, 咁岩去開果邊咪順便去試下野
新E-M1X 手持高解如果係真就即買
但DR會唔會有改善呀?
睇下罪大下唔下放啲黑科技
Panasonic GF9 淨 body $24xx

貪平玩下得唔得?

部epl6已壞,有kit鏡同70-300

未用過Panasonic more, 心大心細
*未用過Panasonic m43,心大心細
邊度2400 ?

如果2k 幾 唔要自拍既話,我會考慮gx85
反而我想雙修 ,買sony a72 玩contax 鏡頭
星際 好似二樓 近廁所

got 好似同 em10iii差不多會,二尾三頭。

我諗住$25xx budget

係喎有自拍反Mon緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞