[細底係原罪] M43呢邊報到 (8)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
25.7 對焦係幾快
要收一收
買得平機夜拍無腳架都幾難處理
睇你夜拍啲咩啦
但em5有反mon
呢點已經屌打em10
無要求就買平既算數
兩者唔差得好多

我推em5 mk2

Em10 用家
究竟普通用家所謂既室內/夜晚係影啲咩題材又要高iso可用,又要唔起渣?
藍色特別靚
有反moon真係唔同玩法,俾多小小上em5ii啦

點可以做到依種光線?眼特別大對比?
一切都係Sony 的錯
請教一下
Snap 鏡好多人叫入15.7 假奶 多過O17.8
但係OM 無修正好似好多問題, 好似超勁紫邊? 有無師兄有經驗?
因為用緊Em10ii
http://m.dpreview.com/news/1440456457/panasonic-unveils-industry-first-8k-organic-image-sensor-with-global-shutter.amp
好期待sensor, 聽聞gh6有機會用
全新技術, dynamic range同低光表現應該會強依家好多
淨係用過17.8,應該平過15.7好多,但我覺得畫質ok,影人又近少少。
請教一下
Panasonic Leica DG Vario Elmarit 8-18mm f2.8 -4
同Olympus 7-14 f. 2.8 pro 應該點揀?
7-14 啲filter貴到
8-18 枝鏡明明唔係恆定光圈 行貨都要8000幾
一個貴鏡 一個貴filter🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
7-14 唔諗filter就掂

用緊
易唔易有flare? 我見網上有post踩佢依樣
佢加埋filter成700g 你多唔多拎佢出去?
佢恆定2.8相質應該有返咁上下
但係重量同filter問題令我唔知點揀好🤦🏻‍♀️
我就少見依個情況
喺香港唔算太多時間拎佢出街
但係影夜景就一定拎

去旅行唔駛講一定拎

係就係重咗啲
但sharp
Filter洗唔洗2000? 🤦🏻‍♀️

我怕佢咁重,我連拎都懶得拎🤭

如果去旅行想行山,去沙漠....... 🤦🏻‍♀️
平既好似千幾有
台仔嘢
老蛙唔考慮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞