[細底係原罪] M43呢邊報到 (8)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
咁應該17mm,起碼wide d
另外自己有一支 12-40mm F2.8 PRO
12-40 2.8其實呢支好打得
pro鏡色鮮,同光圈比起啲定焦仔一樣介手
其實旅行同嘢食12-40mm已經夠,除非你影人就諗下25,45mm f1.8。同埋12-40影嘢食都ok,佢可以影d好近嘅嘢,而且好wide下,仲有,唔使換鏡去旅行係一流。

但如果你要影低光,例如水族館,f1.8甚至再大嘅光圈係必須。
最好唔好重疊焦段

我支1240PRO入左手, 冇用過支17 1.8, 不過17 1.8 影野食都OK, 睇返自己想影乜, 45影野食有D遠, 影人就易
帶呢兩支去過兩次旅行, 只有1次係用左17 1.8 影食物, 一般都長插1240PRO
條魚遊緊好難mf
我自己去旅行都係主力12-40 2.8
影野食影景/ 物件散景都夠用
如果係我就唔駛考慮
Em5 ii for sure
omd系列係我杯茶
對於影景多既我嚟講有高解像mode就好似多咗招大技咁
三防正,對鍾意影夜景既我嚟講可以防止我既柏金遜

Ps 用緊em10
而家3990好似幾抵
我放左em10加電餅應該補2千幾左右
我換就唔放了
留返做後備
上次去旅行帶咗12-40, 17.8, 45.8,但反而12-40最少用,我就係鐘意定焦夠輕,12-40要去到大景先用
em10定em10ii? 如果em10ii,換em5ii差唔多冇分別咁滯。
12-40個近攝真係好方便,直頭多左半支微距咁

係 ii呀,
係多左個三防,旅行落起雨上黎安心啲
買重d旅保會安心d
老老豆豆有冇三防都係一樣咁用
冇話特別就住用
E-M10 Mark2 要同廠升等既,就只有EM1 Mark2 同 PenF,要唔要三防都各只有一個選項

覺得機身仲夠用又未夠鐘換既,不如入啲鏡頭

真係好想要三防又冇budget 先E-M5 Mark2,但CMOS本質上係同一粒黎,咁囉
大景唔會用7-14 好D咩, 1240我始終覺得唔係好夠WIDE
我冇嘛
我平收左支三陽 7.5mm fish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞