[細底係原罪] M43呢邊報到 (8)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
係囉,其本上部相機一開wifi ,電話就自動連入去;
唔明有咩要set
我連第一次,想同部iPhone link up再share,攪左5分鐘都未link到

個人用過fuji, Panasonic, om嘅Wifi app,做得最差真係om,或者個別案例啦
相機開wifi, 手機搵wifi, 打密碼, 開app
四步搞掂,係個wifi send得多圖/有干擾就易斷,同埋好慢
iOS唔係有得裝個描述檔咩。 裝左就自動連,password 都唔使打
係啊,其中一種方法
OM apps係最易用既一個,教個女仔用,5分鐘唔駛已搞掂,踩還踩揾過第二樣野先踩
功能又好,佢個GPS功能極好用,一連到相機自動提示你入GPS,又可以睇返d GPS數據仲連埋地圖,更可以export出嚟俾lightroom用
不過又真的唔可以相機同手機之間離開太遠,會唔穩定
題外話,Panasonic 係發表ff 個日公佈埋m43 新鏡皇 10-25 f1.7,雖然未有售價同shipping date , 但其實算穩住m43 軍心。 呢支鏡係超越一支走天涯既概念, 超廣 +人像 , (本身冇望遠既需求),非常期待呢支鏡。

雖然體積比較大,但咁既規格係非常罕有,如果售價唔太癲會即屌,因為我本身真係想超廣+人像 一支鏡搞掂。

btw 機身唔好做太大啦,又大又貴真係趕客
交咗相(風景+blue)
呢支係恆定1.7??
當然 ,佢地叫定新鏡皇
一支打晒OM 幾支定焦
所以呢支鏡算定一定m43 軍心, 黎睇緊Olympus 點搞
定咩軍心 又重又貴
失去輕便原意
肯定過萬呢支
但係規格非常罕有,取捨係必須。

調翻轉頭咁諗,apsc /ff format 既同級鏡,可能仲大支。

我寧願一支大,都唔算袋幾支細出街,人地要坐低換鏡,我一支搞掂
又唔可以咁講既,定焦係有佢魅力係度
Kipon EOS-M4/3 A
執屋搵到呢舊野
請問放上網可以賣幾多錢
呢支大牛龜其實Pana都係出嚟for拍片用,搭GH5真係打遍天下無敵手
未來OM應該主力出大炮,睇下係400/500甚至600;大光圈有傳說中的12F1.2同75F1.2
恒定光圈變焦同定焦兩樣野黎
就算硬規格覆蓋到,但係其他野,就好難講得埋
要避開300 f/4 唔知變焦會點出,定焦炮600 f4
有冇人可以解答到我?

我用過em5 mk2 黎拍片一次,開晒防震
但唔知點解拍出黎D片個背景郁來郁去,好似暈暈地咁
係咪個防震over compensated? 定係其他原因?
轉QUOTE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞