[細底係原罪] M43呢邊報到 (8)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
就係純轉quote咋
係呀
有咩平平地既大光圈定焦鏡揀
平既定義係?
即係電子防震係伏黎??
佢好似有另一個防震叫影像感應器位移防震?呢個就OK?
3/4k有咩揀?
M.ZUIKO DIGITAL17mm F1.8 唔知呢支好唔好?
你要幾大光圈?要咩焦距?
哩支我有,我覺得ok,輕,快,成像ok,啱街拍。但如果要散景就唔ok,一來wide鏡難有散景,二來m43散景係弱。
想要散景又差唔多價位有咩選擇呢
45.8?
如果要用olympus鏡,你一係考慮用25mm F1.8,或者45mmF1.8
25.4
福仔0.95
想睇唔同機配唔同鏡出嚟嘅散景係點,可以參考哩個網。

https://dofsimulator.net/en/

17mm大約係full frame 35mm,full frame 35mm 影全身人像要有比較明顯嘅散景都要去到F1.4
O: 17 2.8, 17 1.8, 25 1.8
P: 14 2.5, 20 1.7, 15 1.7, 25 1.7

全部都係2-3000左右價位
應該換em5ii定pen F

用緊 em 10ii,近排睇過機價,em5ii 3990, pen f 6180
諗住放左em10 ii + 電餅再補啲錢升級

em5ii : sensor 無up,多左三防同高解像mode,

pen f: 新sensor, art filter,同埋超級靚仔

其他好似自拍角度反mon就好兩部都有

換em5ii就仲夠錢入多支15mm 1.7, pen f 要再儲下錢了

主要旅行影相(所以三防都重要!),平日就影下玩具,係街snap下咁
em1 ii就out筆了

大家既話會點揀
17mm 25mm 45mm 之間要點揀
要睇你影咩wo
snap, 影下野食,gathering 照17
影人半身, 近距離特寫, 25
45mm 離遠半身像,或者中距大頭
如果你買機有支zoom len,試下用佢嚟轉做17,25,45三個焦段,用一排再睇下邊一個啱你多d。
睇相好似17同25又唔係差好多..
想買支去旅行snap,影下野食..
等效35同50都差好遠wo,35仲可能影下景,50好多窄
12mm 25mm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞