[細底係原罪] M43呢邊報到 (8)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
唔駛怕
真係唔抵。。。我ff 頂級機加大三元先兩皮。最終決定放哂m43.... 定焦四,五千一枝個淺景唔夠ff 四五百個d..乜撚40150, 12100呢兩枝個價離撚哂罩.. 我諗唔到理由繼續煲落去

利伸做開gym 唔怕重
基本上你拎ff 枝16-35可以crop 到m43 的8-110mm 的效果
不過m43 影長焦同微距,影星真係正
索尼FF頂級機都二萬中…2470 2.8都萬五
我而家用nikon
用過a7r2,r3,貴得尼唔值
唔入前後蓋? 可以極速換鏡
依家m43出嘅新機新鏡又貴又重,唔多用長焦嘅我真係有d想跳船
已經分唔清曲定直
12100P呢啲冇咩特別,除非求方便高質基本唔買
40150/1240/0714大三元高汁但係冇咩特別,都唔會買
奶,大43既變焦奶鏡近排就有D興趣,M43果啲就冇乜

玩43鏡唔洗揀,肯定用番43/M43
其他菲林手動鏡就冇所謂

投機要明智就梗係炒股炒樓有乜野有炒味冇燶味都要炒
影相呢D電子產品野點唔係限量唔係有歷史味既,點明智都係會跌價
要打算trade走,何不玩易trade走既FCNS

想當年小X華X呢啲強國機,買果D人都係因為覺得佢啱數CP高最緊要平
依家,唔係話佢CP低,不過個價真係接受唔到囉

將呢個TERM換幾隻字套落M43度,感覺都幾合適
如果三支 snap , 呢支又真係抵
二手同 17.8 差唔多價,但又sharp
駁唔到,定價無優勢,而家連體積都就平手
呃傻仔,尤其1.2個重量。。。。點解我唔用無反ff 加枝1.8...仲輕,仲sharp, 景深仲淺
m43 用1.8左右個堆鏡好夠,m43天生如此卻去追求貼近APSC/FF既景深係搵自己黎搞
一支鏡重十一兩真係好重
長多d 長焦同超廣就係正道
200-500見到都流口水了。。。

超廣勝在大光圈都有深景深,影景真係一流,角位又實淨
crop 出黎睇下?
m43愈出愈迷失,唔係因為天生sensor 細, 天生sensor 細大家一早知。 而係廠商先最迷失,機身同鏡頭大咗、 貴咗、 重咗,咁樣用家點解唔考慮apsc 或者直上ff ?

btw 係m43 成日比人話就死既時候,我反而愈來愈有興趣,機身細,鏡細,輕,價錢相對平,我又唔係追求超淺景深。防震好,輕便,易用,反Mon 先係重點。不過呢樣就好睇Olympus 黎緊點做
出1.2 就一大的支, 我令願佢堆1.8 update 提升畫質,而家仲要俾罪大開始追到輕量化
M43係 可以又輕又細咁玩齊焦段, 一支12-40 2.8
一支MF fish , 一支標準tele , 咁樣旅行都係1KG 左右
點解m43影星正?
m43影星唔係多noise咩
俾sony打得好緊要,依家FF無反機又唔係重,你話50mm果d人哋1.8散景已經勁過1.2,價錢同重量都好一截多。仲有Fujifilm apsc都好輕,鏡又多。

不如諗下1.2有冇得做輕d做平d,等人有另一個選擇。
1.2 做輕做細真係有啲難度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞