[細底係原罪] M43呢邊報到 (8)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
BTW 有個叫米谷美久既人覺得40mm比較貼近人類視角
睇完仲後悔2k入左25.4
人眼焦點得135mm
其他位都係blur
果時好似$1600定$1800入咗字17.8,影景街拍都得。但都有諗過買25.8 / 25.7
咁遠?
其實14 2.5我都有一支
結果都係佢最萬用
室內影近 室外風景先用25.4
再遠又有40-175
但真係超少用
仲用緊epl3機身,夠唔夠用?
但太陽一落山要即收皮。
Epl3 好似最盡得兩級防震? 一係唔介意noise 推盡iso
所以諗緊升唔升pen f好,不過唔知pen f晚拍能力係點。仲要唔知點處置舊機身好。
所以兩至三年換機都係好事,至少仲有少少價值
夜拍就M43 死症,一係腳架
要夜拍就搵罪大黑科技
都知罪大好強,但繼續用m43係貪佢夠細夠方便,又岩岩先買左17.8..其次係罪大a73實在大貴..
咁唯有繼續用住epl3先。
罪大A73 連堆APSC 甚至其他廠FF 都屌打
M43 就無謂越級啦
不過我都等出年O 記100 週年出咩機, 唔係M43 當過渡, 轉A會6500
始終係業餘玩下
為左夜晚影靚啲去買索尼好似唔值
平平地粗玩下算啦
有腳架其實問題不大
有無啲又輕又攜帶方便嘅腳架介紹一下,謝謝
如果EM1 MK2 同罪大A73兩部揀買一部你地會點揀
我見EM1 MK2加支12 40個價已經同罪大a73 kit set 差唔多價錢
矮腳我買man 記果隻,但真係好矮,再唔係淘大把
但輕勁多?
支12-40 2.8真係幾輕, 3百幾克大三元
依樣真, 不過怕EM1 II 黑果時影野推高ISO 會爆, 加上下年EM1應該出新,
而且A73始終都係FF機,攪到依家十五十六緊買邊部好
玩得m43 多數係介意重量, 要諗清楚自己嫌唔嫌重同大部
反而諗緊室內低光問題,例如餐廳影gathering ,m43 1.8 其實都抆水, 推iso 又唔靚
反而整部APSC 定焦細機可能仲好
有防手震同閃光燈?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞