[細底係原罪] M43呢邊報到 (8)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
等panasonic sigma出埋FF再轉會算
到時可能富士又減價
p記實慢慢hea出m43

o記就會不思進取 最後一係陰乾m43一係直接棄m43

fuji越出越輕 m43就越出越重

真係慢慢除咗tele之外冇咩贏

諗諗吓玩m43真係為情
如果XH1 個防震下放到落其他機, 你諗下XT20 size 加到防震, 應該會搶曬成個APSC 市場
佢xt30 加個反mon 防震
已經食哂個apsc個餅
8k價錢 打爆6500 m5 6 50
m43就唔好講
呢代XT3 都未加, 我諗佢XT4 個代先加,到時m43 仲難打
另外 罪大傳聞既A9 mini 一出應該又係震撼
a9 mini 應該係想打xt 3個位
下個入門機佢會下放xt3個sensor, 可能會放埋防震

真係等p記部ff出貨再諗 會唔會將m43變副機 放哂啲重鏡算
如果富士XT 系全部加防震, 真係好大機會轉會
一支 23 F2 淨係計ISO 同散景, 加埋Size 已經同m43 差唔多
有時真係唔係好明
好似係M43 Po特別多人唱衰燈死同想轉台
定係呢樣係由43到M43,由老坑龍友到高登雞到連燈人一直傳承落黎嘅文化
都燈咗成十幾廿年真係唔會厭

唔出大光圈就俾人講唔生性規格冇睇頭
出咗大光點就俾人講太大太重太貴失去輕便原意
定係片幅細鏡頭就一定要平要輕要細要頂級品質
服侍難道MAX

當然啦,大家都鐘意大啲散啲,真係無可口非
鏡可以平啲,景可以散啲,係開盡光圈邊緣畫汁爭啲,bigger always better

btw等住睇下富記支33F1咩size/price
好多機係star eater
問題係價錢,當你用咁大光圈。。好大機會都係想要個淺景深,普通枝1.8先一兩千,m43 枝1.2?
為何吔星?太多偵測點?
問題係 用m43多數都係為輕 為細
而家越做越大 apsc廠就越做越細
仲值唔值得為嗰少少重量去犧牲sensor

可能你為嘅唔係重量大細
但係好多人一開始都係
而家嗰啲為重量都仲留低嘅人 我諗一部分唔想煩 一部分真係為情

不過,情懷唔可以一直用,o記一直唔出部細嘅三防旗艦,p記直接轉ff

有人唔睇好m43好正常
到底大家心中f/1.2 要有幾輕同有幾平 又要保持成像質素, 又要防水防塵

當初福仔出幾支MF f/0.95 貴到仆街, 到宜家個價都係咁硬, 依然有人買, 唔見有人屌
MF不在預設討論範圍內 好似係
42.5mm f/0.95

2013年,定價$15,000 HKD

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=8942
O記達人Olddo Lin 係咪離婚?
講真,em10 ,pen F 個隻size 我好鐘意
同埋 17.8 ,餅鏡好個啲好Match
自己最多接受到 12-40 2.8 左右咁大支
持續咗一年 都冇事,
Keep 住個袋乾淨就得;
啲鏡其實冇咁化學
面對隨時係風水火灰沙石滿街既地方拎出黎用的我表示
冇事都不了
仲要落埋文青輕裝甲防硫酸手
點解咁講??
em1 mk2 有咁差咩......
玩得43機就預左架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞