[喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山 8(不定時更新)

1001 回覆
95 Like 13 Dislike
Chapter 550 - 盛宴落幕

四周的人漸漸離開,而一些應該是專責此活動的教眾,亦開始安排那些 “共妻” 們離開。

而剛才被我蹂躪過的女子,在罵了我一聲 “賤人” 之後,便收拾僅餘的衣衫,飛快的奪門而出。

「Oh... I am cuming inside baby,oh... fuck!Oh...」一輪抽搐過後,黑人也終於宣告完事。

興奮的他,與面如死灰的 Venus,仍成了強烈對比。

他之後把 Venus 抬得更高,讓巨龍隨之而從洞穴中彈出。然後再撐開她的雙腿,使燙熱的精華凌空滴下。

一番凌辱過後,黑人終也把 Venus 放下。

「Nice Ass,baby!」臨離開之前,他仍不忘拍打了一下 Venus 的臀部。

「神使大人,個儀式結束㗎喇,洗唔洗安排地方你休息?」剛才在門口遇到的守衛問道。

「好吖,志宏...」我竟也記得他的名字,「吖!同埋我可唔可以帶埋個女仔返去?」我指著面前的 Venus。

「神使你記得我,真係我嘅榮幸呀!」看來,他是個善於阿諛奉承的人,「不過,教條講明所有未懷孕嘅共妻要住埋一齊,私自帶佢走唔係好啱規距...」

「志宏我問你,啲教條邊個定㗎?」我用質疑的語氣問道。

「係... 教主同神使...」志宏戰戰兢兢地回應道。

「係囉!你都識講係教主同神使啦!」我乘勢答道,「我哋班神使定得出啲教條,即係有權力改啦!」

「仲有,我咁要求係因為覺得佢有關鍵線索,對我個調查有幫助...」

「不過我又唔可以透露咁多,總之第日調查有成果,我一定唔會唔記得你!」我利誘他道。

「係!係嘅神使!個女仔妳隨便帶走!」他倒也答應得爽快。

但現時的情況有點尷尬,於是我立刻飛奔往更衣間裡面,把自己的衣衫穿回。

「神使你介唔介意透露吓,你係咪查緊金神使?」志宏突然貼近我耳邊問道。

「哦?點解咁問?」我不知道他是否借意打探,於是只回答了一個模稜兩可的答案。

「如果係嘅話,我有料爆...」看來他急於跟我分享。

「講嚟聽吓...」我答道。

「金神使好似想自立門戶,甚至想食埋成個異生教...」他壓低嗓門答道。

「吓?你呢個指控都好嚴重喎,有冇證據呀?」我想再收集多一點資訊。

「哈哈!我話你知,金神使佢偷偷哋研究咗隻怪物出嚟...」志宏向我說道,「隻嘢足足有兩個人咁高,仲刀槍不入,皮膚好似石頭咁硬呀!」

「哦~ 你話 “石神” 吖嘛!」我故弄玄虛,「不過,我喺馬鞍山都見過隻嘢,呢邊有又有乜出奇?」

「乜隻嘢叫 “石神” 呀?乜個名咁娘嘅?」志宏好像有點質疑,「不過你係真唔係呀?我個 buddy 話,呢隻嘢係金神使自己研究出嚟㗎喎...」

「總之我話你聽有啦!詳情唔方便同你講咁多...」我裝作無可奉告。

「Okay... 我明嘅...」他答得有點無奈,「不過金神使佢真係有問題㗎哩...」

「知㗎喇,我會去查...」我當然亦會調查,「不過點解你,好似唔係咁 like 金神使咁?」

「吖... 我憎佢就緊㗎啦!佢... 佢搶走咗泫雅...」志宏氣憤地答道。

原來如此...

「邊個係泫雅?你女友?」我好奇問道。

「不如我帶你去休息嘅地方,邊行邊講...」志宏神秘地說道,「放心,我一陣會安排埋個女人去你度。」

「而家,唔係咁方便...」他壓低嗓門說道。

於是我在志宏的帶領下,前往房間的方向。

「佢係喺喪屍事件發生之後冇幾耐,我喺巿中心附近救嘅...」志宏打量四周後,終於開始說道,「嗰陣我都未知異生教係乜...」

「我、泫雅同其他生還者匿咗喺間中學入面,算叫做執返條命。之後,佢哋都曾經有組織啲人出去搵物資。不過,過咗唔夠兩個禮拜,大家就因為物資糧食問題而內鬨。」他補充。

「我知道自己唔會夠班人鬥,就諗住同個 friend 一齊走... 就當我哋諗住走嗰陣,泫雅就同佢兩個朋友就突然出現,想我哋帶埋佢哋一齊...」

「我哋見人哋幾個女仔,咁緊係𦧲飯應啦!我哋揀咗街市附近嘅一間屋匿埋,都捱過咗成個禮拜㗎!」

「嘩!兩男三女,你都好過癮啦!」我忍不住插口道。

「唉... 我個 friend 就係...」志宏失望地答道,「泫雅同佢啲朋友唔一樣,我哋就連嘴都未錫過吖...」
又多個女角
個名幾正
終於推主線
真韓妹?
Chapter 551 - 志宏與泫雅

看來,那個泫雅並沒有看上,這個可憐的志宏。

「咁之後呢?」我急不及待問道。

「原本我哋一直都相安無事,不過之後有一日...」志宏的聲線開始變得沉鬱,「我同我個 friend 好似平時咁落去街市搵嘢食,但就喺我哋想走嗰陣,突然就有班喪屍出現...」

「本來兩、三隻喪屍我哋都可以勉強應付,但係嗰日嘅喪屍出奇咁多,我哋諗都冇諗,就即刻掉頭走...」

「我哋喺街市入面一直走,希望走得甩,但係啲喪屍真係太多,咁我哋唯有決定分頭走,希望可以返番入屋裡面...」

「不過,最後淨係得我返倒去... 我個 friend... 就再冇出現...」

「你哋係喺日頭出去搵嘢食?」我插口問道。

「係...」志宏無奈地答到,「不過後來先知道,咁樣係等於自殺...」

「嗯...」我明白,經驗都是由別人的犧牲組成。

「咁因為街市已經唔再去得,我哋嘅糧食好快就出現咗問題。我哋冇曬辦法,唯有試吓冒險過去,運動場對面嗰間超級市場搵物資...」

「不過,我完全唔知道,咁樣等於推佢哋去死...」志宏看似有點悔疚,「結果行咗冇幾遠,我哋就被喪屍發現狂追...」

「我理唔倒咁多,唯有拖住泫雅就搏命咁走,不過最後,我哋冇地方走,困咗喺間舖入面...」

「我入到去即係攞嘢頂住度玻璃門,不過,唔洗一陣,啲喪屍就衝咗入嚟...」

「我哋都諗住死緊,點知喺重要關頭,班喪屍就突然停曬手腳,淨係企曬喺度張牙舞爪,但就冇再行埋嚟...」

「跟住班喪屍就好奇怪咁向後退,然後就有過身穿白袍嘅男人同幾個手下走咗入嚟,話帶我哋去安全地方...」

「呢個人,就係嗰個金神使...」他咬牙切齒地說道。

原來,他跟我在馬鞍山決戰後,便走到了西貢這裡來。

難道他那天的落敗,也是早已安排好了的嗎?

「嗰個人見倒我哋,就同手下講,淨係帶走女嘅就得。泫雅見倒咁嘅情況,就跪咗喺度苦苦哀求金神使救我...」

「而嗰個賤人...」志宏又變得激動,「竟然同泫雅講... 要泫雅以後都服侍個賤人,佢先會救我...」

「估唔到泫雅諗都冇諗,就即刻應承咗佢...」他說得咬牙切齒。

我一點也不覺得奇怪,因為我認識的孝信,便正正是這一類人。

「如果你唔想泫雅服侍佢...」但我覺得有點不合情理,「咁你冇同金神使講,唔洗佢幫咩?」

志宏的表情立刻變得尷尬。

「我... 我怕比班怪物分屍...」他呑呑吐吐地答道。

果然,他也是個貪生怕死之徙。

而直覺告訴我,那泫雅是心甘情願的服侍孝信。

「咁都好難怪你...」我只有勉強打完場,「不過如果有機會,我都想見一見呢個女仔...」

「你其實都應該見過...」志宏答道,「佢每次都會喺頭先換衫嗰度幫手,今日個儀式開始前都見過佢,不過之後應該走咗...」

「可能... 走咗去同孝信一齊...」志宏說著有點失落。

「哦... 係... 係咩?」我感到有點不安,「不過佢喺個儀式入面幫手,就唔怕比人攪咩?」

真的想不到,事情會這麼湊巧。

「哼!金神使嘅女人,邊個夠膽掂?」志宏答得有點不快,「我就連行埋去同佢傾吓計嘅機會都冇呀!」

我想志宏萬萬也想不到,他千方百計想要親近的女神,竟然被我這樣糟蹋。

「不過話時話吖,既然你咁憎金神使,點解你又會做咗佢嘅手下嘅?」我確實無法理解。

「咁... 外面咁危險,搵個靠山好啲...」志宏答得有點尷尬,「更何況留喺度幫手,可以留意住泫雅嘅情況...」

「呃... 到喇,神使...」我們走到了一樓房外面,志宏努力引領著方向,「話時話,神使點稱呼?」

「我姓馮...」我打量著眼前的人,覺得他的一切都不可信。

甚至,有點後悔委託了他去幫我。

但是,我卻沒有更好的方法。

只好見步行步吧!
Chapter 552 - 教內的跑腿

「你等我一陣,我好快就可以安排你朋友過嚟...」志宏殷勤地安排好之後,便匆匆的準備離開。

他真的會幫助我嗎?

還是,他要走去通風報信?

「志宏... 如果你可以幫倒我手,我就幫你搶番泫雅返嚟...」我提出交換條件,希望能加強他幫忙的決心。

「真嘅馮神使?我就算粉身碎骨,都一定會幫忙...」志宏咬牙切齒般許下承諾。

「嗯... 咁麻煩曬...」希望他不要知道,泫雅曾經被我...

「得!包喺我身上!」志宏好像被打了一枝強心針一樣,興奮地走了出去。

我打量四周,看來這是個可以容納四個人的兩房單位。除了煮食用具稍為欠奉之外,一般生活物品都一應俱全。

「咯咯咯...」等了一段不短的時間,外面終於傳來了敲門聲。

以防萬一,我亦立刻打醒十二分精神,以便必要時可以迎戰。

我慢慢地把門打開,眼前出現的,是志宏和一個被放置在手推車上的物體。

志宏把手推車推了入來,然後再把那,包裹著物體的麻包袋解開。

「Venus...」眼前出現的,是被綁住了的 Venus。

「佢掙扎得好犀利,所以我冇辦法唔咁做...」志宏說着已經為她鬆綁。

「啪!」就在 Venus 重獲自由之際,她立刻毫不留情的給志宏一個耳光。

「你... 你哋慢慢...」可是志宏卻沒有作出反抗,只顧掩着臉往外面走去。

「Venus...」我戰戰兢兢地往她走去。

「行開...」只見她低著頭,以低沉的聲線回答道。

我不知道該怎樣逗她開心,只好向她提議道,「不如,我帶妳嚟開呢度...」

「吓?我犧牲左咁多嘢,你而家先叫我走?」Venus 突然一反常態怒吼道,「頭先你睇住我咁樣,又唔見你帶我走?」

究竟是什麼一回事?

明明,是她自己要我不去幫忙的。

「對唔住...」我知道她深受打擊,只好主動道歉安慰。

「行開呀!我唔想見倒你呀!」看來,她的心情一時也無法平復。

無奈之下,我只好走到其中一個房間,好讓她自己冷靜一下。

房門關上後不久,外面開始傳來 Venus 的啜泣聲。

冒著被臭罵的危險,我還是離開了房間,走到她身旁作出安慰。

我按著她的肩膀,輕輕的把她摟在懷裡。

而這一次,她再也沒有作出激烈的行為。

「嗚...」她把臉沒入到我的胸膛之中,哭泣的淚水如雨點般落下,把我的衣衫也沾濕了一大片。

我們就這樣渡過了一段時間,直至她激動的心情稍為緩和,她才慢慢的開口說話。

「我以為... 我可以接受得倒...」Venus 又再忍不住啜泣,「但係... 我而家覺得自己... 好污糟...」

「我... 我已經唔知點去面對... 其他人...」我知道,她口中的其他人,其實說的是我...

坦白說,我對此並沒有多大的感覺。

可能,她在我的心目中,並未達到那需要在意的那個程度吧!

但適當的安慰,我亦毫不吝嗇。

「而家出面七國咁亂,要明哲保身唔係咁易...」我安慰道,「我喺呢段時間,都做咗唔少揞住良心嘅嘢...」

「初頭我都冇乜嘢...」我續說,「但係漸漸哋我開始覺得,個社會開始崩壞,人嘅獸性同自私心完全爆發...」

「人人都各懷鬼胎,身邊嘅人都隨時會出賣你,冇人信得過...」

「而家,我只係有一個小小嘅願望,就係一切回復返平常日子咁,正正常常咁返工返學。」我說得有點感觸,「雖然好似好鴕鳥咁,不過平凡嘅日子,好似先喺最適合自己...」

「你講真嘅?」Venus 認真的看著我問道。

「嗯...」我點頭回應。

其實,我也不知道自己為何會有這種想法。

可能,我開始覺得累了。

「好!既然你都係咁諗,咁不如加入我哋吖?」Venus 終於展露了一點的笑容,「我哋嘅目標基本上一致...」

「就係搵出異生教嘅主腦,將佢哋徹底剷除!」她激動地叫道。
繼續支持樓主
主腦係細佬?
??
Chapter 553 - 父親的身分

我沒有立刻答應,因為我知道,她們的目的絕不是那麼簡單。

如果真的是要把首腦殺死,剷除這個異生教,若以她們的人力物力,這絕對不需要那麼長的時間吧!

反之,她們應該是要在異生教身上,找到一些東西。

「如果你唔想加入,咁不如同我哋聯手一齊消滅異生教吖?」Venus 見我沒有回應,便退而求其次問道。

「冇問題,我都想剷除呢個邪教...」我覺得可以先行接受。

「不過我而家想知嘅反而係,Carey 佢哋嘅情況...」這的而且確是,我現在最關心的事情。

「吖... 我其實都唔知,喺遇到班怪物,同你哋失散咗之後,我就比班喪屍包圍...」Venus 憶述道,「不過奇怪嘅係,佢哋淨係圍住我,但係就冇撲過嚟...」

「之後,我就見到有個着住白袍嘅人,喺喪屍堆入邊穿出嚟,走去我前面...」

「然後佢唸咗句,又點咗支類似香薰嘅嘢,我就冇左知覺喇...」

我感到有點失望...

因為那亦即是代表,Carey 仍是下落不明。

「吖...」我本想繼續追問那仍未解答的疑問,但我又怕再次觸動到她不穩的情緒,於是立刻把問題停住。

「你有嘢想問就問啦!」Venus 用疑惑的眼神打量著我。

「吖... 我想問,Keith... 佢係咪有攪過妳?」我真的想問清楚。

「頭先我咪講咗囉!」Venus 手握拳頭,看來正壓制著自己激動的心情,「唔只佢,佢兩個手下都有份呀!」

「嗯... 同埋照妳咁講,妳根本就係 Clara 嘅人...」我打算進一步問清楚,「咁點解妳要呃我?接近我又有乜嘢目的?」

「係!我係 Clara 安排入去警署嘅,原本係想搜集情報,同埋支援其他成員嘅行動...」Venus 認真地回應道,「不過... 之後你嘅出現,就改變咗我哋嘅目標...」

「哦?我有咩值得比妳哋跟?」我想知道,她們對我的認知有幾多。

「我係一個情報員,本來有啲嘢我係唔可以講...」Venus 面有難色,「不過我知道我唔講,你就唔會幫我...」

好一招以退為進。

「既然我哋坐埋同一條船,我覺得你應該對我坦白囉!」我反駁道,「如果唔係大家估估下,好難一齊合作。」

「Okay...」Venus 好像有點同意,「我諗你都知道,自己個特殊身分。」

「其實我都唔係話好清楚...」我回應道,「我淨係知道,自己唔係普通人,有啲其他人冇嘅特殊能力。」

「咁你知唔知道,你同異生教嘅關係?」她進一步問道,「Clara 姐有冇同你講過?」

其實,我對自己的身世,已經有一定的認知。

可是,我更想知道的,是她們掌握到哪一個程度的資訊。

「佢冇乜點講過喎...」我只好假意否認。

「哦?咁奇怪...」Venus 好像有點不太相信,「不過既然係咁,我就話你知啦!」

「吖... 根據我哋嘅調查同推測,你應該就係異生教教主個仔...」Venus 看著我說,「應該話,你同阿 Keith 都係...」

我一時聯想不到...

異生教教主,不就是黑先生嗎?

他又怎會跟,我已經死去的父親扯上關係?

「睇來你真係唔知咁喎~」Venus 看來不可置信,「咁唔洗講,喺韓國發生嘅事,你都一無所知㗎啦!」

「唔...」我搖頭示意。

「唉... 當年你全家去咗韓國,表面上你父母係因為交通意外過身,得你同細佬 Keith 安全返嚟...」Venus 繼續說道,「不過,其實真相唔係咁...」

「其實所有嘢,都係你爸爸安排嘅...」Venus 的表情又再嚴肅了起來。

「我記得,嗰日我哋發生咗輕微嘅交通意外,之後一家人就冒住大霧喺樹林度走...」我回憶道,「之後,我就聽倒媽咪嘅慘叫聲,同老豆叫我哋返轉頭走嘅叫聲...」

「跟住我同細佬走走吓仲失去咗知覺,迷迷糊糊間,仲好似比人拮咗枝針...」

「不過奇怪嘅係,之後韓國警察同我哋講,佢哋係喺車入面救我同細佬出嚟,而父母就已經當場死亡...」確實,我到現在仍十分不解。

「唉... 因為所有嘢,都係你爸爸安排嘅...」Venus 解釋道。
入正題
入正題解迷了
少少個人意見 如果少啲甜 多啲主故事線就好
終於都開始入主線
好感動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞