[喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山 8(不定時更新)

1001 回覆
95 Like 13 Dislike
雖然素恩一定唔係100%純忠
但睇得出真心愛豬角
唔係咁快就聽哂個clara講啊?

所以 Carey世界第一!!!
素恩都係鬼
唔好黑化素恩
咁多個女角 同素恩扑野係最正
男豬理得啲女忠定奸,有得扑就得
唔好信clara,
素恩......
咪係,全個故都係講佢食女姐,打喪屍都係其次
佢本來就係黑
睇黎vicky 同carey 先係真愛
Chapter 487 - 對異生教的調查

「廢話連篇!」我憤怒地叫道,「妳都係間諜,妳緊係咁講㗎啦!」

「以為咁樣激我我就會加入妳哋呀?妳咪旨意!」我真的怒得想拿起那枝紅酒,狠狠的砸到她頭上來。

「阿 Roy 你唔使咁嬲嘅!」豈料 Clara 仍是一副不慌不忙的樣子,「有啲嘢唔使人講,你自己都應該 feel 倒啦!」

我就知道,素恩的身份不簡單,而且對我還是有著不少的隱瞞。

但我想,素恩絕不會背叛我吧!

「總之妳講素恩嘅嘢我唔會信,我淨係信自己嘅感覺!」我自信地答道。

「Okay... 你要咁諗我唔勉強你...」Clara 無奈地答道,「不過之後唔好同我講,我冇講過...」

雖然她說的有可能是事實,但我選擇了不去相信。

或者,我對自己的感覺有絕對信心吧!

「頭先你話有啲人自立門户,咁妳知唔知道啲人而家點?」我想再試探她一下。

「之後咪做咗異生教嘅幕後主持人囉!」Clara 答道,「不過奇怪嘅係,我哋完全冇呢個人嘅資料,就好似從來冇喺世上出現過咁...」

「冇出現過?」我深切地回想...

自然地,我把自己的遭遇身世聯想在一起。

異生教...

那個黑先生...

和我像迷一般死去的父母...

還是,我實在想得太多?

「之後異生教不斷招兵買馬,有好多人加入咗佢哋...」Clara 看我沒有回應,便繼續說道,「而你遇過嘅同伴,當中有好多都係佢哋嘅人...」

雖然感到驚訝,但可以的話,我會選擇不去知道。

「孝信、素恩...」可 Clara 沒有停下來的打算,「仲有 Daphney 阿 Keith...」

「夠喇,呢樣我唔想知!」我真的不想再聽下去。

因為我實在害怕,她把我所有認識的名字都說過一遍。

反正,她的所說我也不會盡信。

「哼!逃避現實...」Clara 不屑地答道,「總知你自己小心啲啦!」

「咁嗰個異生教嘅陰謀又係乜嘢?」我對此比較有興趣。

「表面上睇,佢哋係想要改變世界,建立一個所謂新人類、新秩序嘅新世界... 不過,佢哋個意念,就恕我不敢茍同...」Clara 回答道。

「佢哋根本就用開創新秩序為名,其實就係要殘殺大部份嘅人類,推翻現有制度,建立獨裁政權為實...」

「佢哋做嘅,根本就係反人類嘅行為...」Clara 說得咬牙切齒。

「咁妳講到異生教有咁大嘅陰謀,啲國家又會袖手旁觀嘅?」我覺得她說得實在太過誇張。

「你估啲國家冇做過嘢咩?」Clara 有點不滿,「我哋派出過間諜,但結果唔係犧牲咗,就係失咗蹤...」

「派特種部隊出動,結果都係有去冇回...」

「佢哋嘅行動真係好神秘,仲成日轉移陣地,好多時我哋收集倒情報,派部隊出發去目的地,去到嗰陣已經唔見晒人...」

「始終為免引起公眾嘅恐慌,我哋嘅行動都要低調咁進行。」

「一直到香港嘅喪屍事件爆發,各國投入嘅資源亦突然增多,主要係大家都對呢個病毒好有興趣...」

「不過亦係因為咁,大家又各懷鬼胎,所以行動仲比之前混亂咗,而且喺充滿怪物同喪屍嘅環境下,我哋啲犧牲又多咗...」

這使我不其然想起 Clara 的拍擋 James,和變成了怪物的 Jacky。

「同埋啲怪物好似比人控制住咁樣,每當喺重要關頭,都有大量嘅怪物出現阻頭阻勢。」

「結果搞咗一輪,犧牲左唔少嘅同伴,我哋對異生教嘅調查,都係冇乜進展...」

「照妳咁講,妳哋係要阻止異生教去將啲病毒散播啦!」我想把事情弄清楚,「咁喺貨輪上面,點解又要阻止我哋?」

「同埋妳哋講到自己咁正義,咁妳哋又點解釋,聽命於你哋嘅 "啫喱怪物" 呀?」我追問道。

「好簡單... 我哋見你同 Keith 一齊,以為你同佢係一夥,所以咪向你哋攻擊囉!」Clara 仍舊應答自如。

「至於,怪物嘅控制,同埋我哋點解得到怪物嘅力量,呢啲都要多得 Veronica...」Clara 續說。

「即係你哋口中嘅黎博士...」Clara 補充道。
總知
總之
已經唔記得上次見黑先生講左d咩同最後點
唔通黑先生就係佢老豆?
應該係
嗰陣話把聲似曾相識
但又打消左覺得黑先生係嗰個人嘅念頭
好似係咁
黎博士係咪喺警署俾人姦
開始解釋來龍去脈
下年12月前應該完到
Chapter 488 - 力量提升的秘訣

「Veronica? 佢唔係乜嘢生化危機處理小組嘅人咩?」我實在攪不清。

「係...」Clara 再次打量著我,「估唔到你都知道唔少嘢㗎喎...」

「呢樣係 Veronica 自己同我講嘅...」我回應道,「咁點解佢又會幫妳哋嘅?因為 Jacky?」

「你都估到啦!」Clara 好像有點不屑,「主要都因為 Jacky...」

我完全明白...

我還記得當天,Jacky 為了保護 Veronica,竟不惜將靈魂賣給惡魔,令自己陷入一個萬劫不復之地。

「嗯...」我點頭示意。

「Veronica 就係用 Jacky 犧牲自己而換返嚟嘅抗體,作出進一步嘅研究。」Clara 解釋道,「結果研發咗一種令人立刻變異嘅藥...」

「雖然因為資源有限嘅關係,隻藥嘅穩定度亦唔高。但至少可以令我哋喺呢班怪物面前,挽回唔少劣勢...」

「之後 Veronica 仲用啲抗體,提取咗一啲病毒嘅原坯....」Clara 續說,「你所講嘅 "啫喱怪" ,都係佢嘅傑作...」

想不到,她竟然這樣出色。

「不過就算 Veronica 研究咗啲藥,都只係令你哋變異啫,冇理由突然變得咁好打㗎?」我問道。

「我就算努力去提升力量,都好似進展得好慢...」我說著有點尷尬。

「因為...」Clara 遲疑了一會後回答,「你用錯咗方法...」

「唔係... 應該咁講...」Clara 想了一下再道,「你用嘅方法係啱,不過對象錯咗...」

這令我更摸不著頭腦。

「我諗你一定知道,同異性行埋就可以提升力量啦!」Clara 繼續解釋,「不過,如果你搵嘅只係普通人,個效果會差好遠...」

這還是我第一次聽到。

「咁邊啲先唔係普通人?」話語剛出,我便好像想到了答案,「唔通... 就係我哋呢啲感染咗病毒嘅人?」

「嚴格嚟講,係注入咗病毒原坯嘅人...」Clara 答道。

「或者簡單啲講,就好似打機升呢咁...」Clara 補充,「你打普通怪有 10 EXP 嘅話,打大佬就有 100 EXP。」

「所以我先講,搵啱對象好重要...」Clara 再次打量著我,「當然,大佬唔係咁易遇倒...」

她進一步向我靠近,我亦十分明白她的意思,但這一刻,我只想獲取多一點的情報。

「咁唔通, Dickson 都係?」說罷我慢慢從她身旁移開。

「嗯...」她只是點頭回應。

「咁妳同 Dickson 咩咪得囉!」我立刻將視線轉移。

「唉... 你估我冇試過咩?簡直係瘋狂咁試添啦!」Clara 無奈地答道,「不過後嚟我哋知啲,不斷搵同一個對象做,力量係唔會無止境咁提升...」

「所以我哋推斷每一個 partner 比倒你嘅 EXP 係有上限,所以如果你同同一個 partner 做耐咗,就要轉過第二個...」Clara 繼續解釋。

「咁你而家知道,我搵你入嚟做乜啦!」Clara 說罷,又再次向我靠近。

「Okay!咁妳不如話我知,妳係企喺邊邊㗎啦!」我想先要弄清敵我。

「哈哈!我咪講過,我哋係 CIA 派嚟嘅囉!」Clara 不忿地答道。

「呢個係之前嘅情況,我要嘅,係而家個答案!」我覺得她這樣執著去把自身的力量提升,一定不是純粹為了任務這麼簡單。

「我唔明你問乜喎!」Clara 仍是不慌不忙地答道,「我所做嘅嘢都係為咗國家、為咗全人類!」

「你唔可以質疑我!」Clara 咬牙切齒地說道。

「Okay... Okay...」我無謂迫虎跳牆,「聽妳咁講,即係你哋嗰日係諗住阻止隻船去台灣?防止病毒喺嗰度散播?」

「我咪講咗囉!信不信由你!」Clara 有點不快。

「咁如果妳哋真係要阻止隻船去台灣,點解又要中途放棄走咗去?」我覺得她的說話有點可疑。

「因為隻船係唔會去倒台灣嘅...」Clara 淡淡地說道,「我哋撤退之前,已經喺船上面裝在個定位裝置,台灣軍方收到資料之後,就會將隻貨船擊沉...」

回想起來,當天若不是我決定離開,我們一夥人定必成了海上亡魂。

但是,她說的支援,該不是那三艘被擊沉了巡邏船吧?

可事已至此,我們亦自身難保,台灣人的下場,只能聽天由命了...
升呢啦
又要睇一個星期扑野故
推動多d劇情啦 雖然最近有改善
但more more!!
留名睇男男互射 升級最快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞