[喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山 8(不定時更新)

1001 回覆
95 Like 13 Dislike
正評
有預感阿聰會向aki下手
Up
終於live
樓主加油
Chapter 536 - 同行的人選

「我... 我有妳本寫真...」阿聰面紅耳赤地答道。

原來,他只是個忠實支持者。

「妳唔會同 Roy 哥...」阿聰看著我和 Aki,覺得有點不可置信。

「嗯...」Aki 只是輕輕地點頭。

阿聰頓時流露出,既羨慕又妒忌的神情。

這一刻,我感到莫名的驕傲。

「阿 Roy 哥,你唔係有 Vicky 姐喇咩?點解又同 Aki 一齊呀?」心生忌妒的阿聰,竟不惜出言分化我跟 Aki 的關係。

我不屑與他計較,只是淡然地回應了一句,「你,唔恨得咁多㗎喇...」

說罷,我便主動地拖著 Aki,走到 Clara 的營帳面前。

「哼!你終於肯返嚟嗱?仲諗住你就咁走咗去添!」Clara 剛剛與我見面,便急不及待的向我挖苦道。

「說來話長,我哋入去先傾...」為免隔牆有耳,我示意 Clara 內進詳談。

「阿 Roy,Vicky 呢?乜佢唔係同你喺一齊咩?」沒有看到朋友身影的 Suki,亦緊張的向我問到。

「放心,佢而家喺好安全嘅地方,晏啲再同佢會合。」我安撫 Suki 不要擔心,然後與各人進入營帳之中。

為免被人竊聽,Clara 還特意吩咐手下在外面把風。

「真係?」Suki 用質疑的眼神看著我,好像不太相信。

「嗱!妳唔信就問吓佢喇!」我向 Suki 她們介紹,「佢叫阿聰,Vicky 嘅情況佢都知道...」

「係... Suki... 姐...」阿聰戰戰兢兢地答道,「我真係見到 Roy 哥帶住 Vicky 姐去咗前面嗰間大屋度,佢應該都安全...」

「佢話要幫手照顧生還者,所以暫時留喺嗰度...」我補充,「啱啱阿 Rex 威脅我今晚要幫佢手,我估佢可能安排我去接一班,喺第二度捉嚟嘅活人...」

Clara 聽得有點摸不著頭腦,於是我向她簡述一下,今早我在大網仔路的經歷,這才令她明白事情的來龍去脈。

「照你咁講,佢哋經水路運入嚟西貢嘅話,應該會經西貢碼頭或者早禾坑碼頭兩條路...」Clara 分析道。

「正常咁諗,今晚跟住 Rex 班人,應該就可以知道佢哋係邊度上岸...」

「不過,頭先你話班人好似有心放你哋走,所以我都唔排除,佢哋特登洗走你。」

是的,我好像沒有想到這一點。

那亦正好解釋,異生教置我於不顧的原因。

「所以我今晚應該唔會有咩收獲?」我終於明白。

「嗯...」Clara 點頭回應,「不過安全起見,我哋都係兵分兩路,你跟阿 Rex 出發,而我就帶其他人去第二個碼頭。」

「咁妳點知我哋去邊?」我問。

「好簡單,我哋先會去近啲嘅西貢碼頭附近,睇吓你哋喺唔喺度。」Clara 進一步解釋道,「之後我就睇情況,趕去另外一個碼頭...」

原來,她已經計劃好一切。

「我頭先喺嗰邊圍欄外面,留低咗部單車,妳可以用嚟代步。」我想提供多一點的幫助。

「嗯... 不過阿 Roy 你要記住,我哋今次淨係要 locate 敵人嘅位置,知道咗之後,記住返嚟從長計議,千祈唔好私自行動...」Clara 叮囑道。

「Okay... 明白!」她指揮若定,我亦只好乖乖聽命,「如果阿 Rex 真係比我帶多個人,Suki 妳可唔可以同我去?」

我想,Suki 的戰鬥力應該能幫我一把。

「Okay...」Suki 亦欣然答應。

「阿 Roy... 我想去...」如我所料,Aki 亦打算同行。

「今次唔得,因為可能會有危險...」我不想太多顧慮,「同埋我哋都係出一出去,打探完消息就返。」

「吓... 你又留低我喺度呀?」Aki 十分不滿,「你話過唔會揼低我嗰喎!」

「我知,不過...」我實在有點左右為難。

「Roy 哥,不如比我留低保護 Aki 吖?」阿聰自告奮勇地提議道。

「吓?咁咪仲驚...」Aki 明顯不受落,「我唔得囉!」

「總之,我就一定要痴實你㗎喇!」Aki 看來十分堅決。

「我知!不過今次真係好難講...」我答道,「如果 Rex 真係同異生教夾埋,今次行動可能會有危險...」

「我唔理!唔通留喺度就冇危險喇咩?」Aki 仍是不肯輕易罷休。
樓主加油
好大機會個呀聰會 Aik

真係唔太想見到主角嘅女伴一個又一個比人搶走同傷害

開下後宮反而接受到
係囉 咁多條女一齊既雜交party升lv都仲未見到
嘩屌雜交J到春袋抽筋
文呀
Chapter 537 - 前往碼頭

我知道她說得很有道理,所以我苦思之下也無從反駁。

無論跟我離開、抑或是乖乖留低,都好像無法保證她的安全。

但我始終覺得,留底的危險性還是比較少。

「我諗 Aki,妳都係...」我正打算堅持令她留低,卻想不到 Suki 竟也把我的話打斷...

「阿 Roy,不如我哋帶 Aki 出去,你同阿聰跟住 Rex 出發啦!」

我想,這個也不失為,一個好的解決方法。

「咁好啦!」我轉向 Aki 問道,「妳 o 唔 okay?」

「冇計啦!我可以點吖!」雖然她心有不甘,但我知道她還是願意接受。

之後,我們再商討一下行動的細節後,便各自分散,等待出發的時間。

我亦小休了一會,準備好今晚的行動,

夕陽輕照,應該是時候出發了。

「阿 Roy,夠鐘行喇!」這個發叔,也真夠準時。

於是我領著阿聰,沿著他們那應該是自己開鑿的通道,進入了警署範圍。發叔跟其他二人拿取了一些武器後,便與我們一起坐上了一輛 SUV 上。

我們則是赤手空拳地坐著,跟荷槍實彈的其他人,顯得有點格格不入。

算了,反正拿不拿武器都沒有所謂。

我反而比較關心 Rex 的所在。

「咦發叔,乜唔見阿 Rex 嘅?」我問道。

「哦!佢不嬲都會遲啲先到...」發叔冷淡地回應,「我哋去打點咗先。」

「Okay... 咁其實我哋要做啲乜?」我想試探一下。

「去到你就知。」我感覺到,他的態度比之前冷酷得多。

車子沿福民路往海傍方向前進,然後直接駛上了行人路上;轉眼間,已經到達了西貢碼頭外面。

各人只是待在車上,暫時未有任何行動。

車內的五人,卻出奇的安靜,沒有發出任何聲音。

我依稀看見前座的那兩人,正偷偷的透個倒後鏡窺視著後座的我們。我想他們是等待著,坐在我身旁的發叔,發施號令。

雖然知道他們無法對我做些什麼,但我還是嚴陣以待。

但 Rex 明知他們不是我的對手,也沒理由叫他們來送死。

難道,Rex 另有安排?

「Roy,你同佢一齊出去,一直行去碼頭盡頭。」發叔突然命令著我。

我本想乖乖地走出去,但我又不屑於他的態度,「我就睇吓如果我唔出去,你又奈我咩何?」

「咔嚓...」發叔突然拉動手槍的板機,指嚇着阿聰道,「咁我唯有一槍打爆佢個頭...」

「嘿嘿!我同佢一啲都唔熟,咪諗住咁就可以威脅倒我...」我不慌不忙地答道,「你殺咗佢,我會毫不猶疑咁,將你哋三個分屍...」

「哦?係咩?」發叔擎槍貼在阿聰的太陽穴上,「反正完成唔倒任務,結果都係死!殺咗佢,起碼唔會連累倒屋企人...」

「唔... 唔好呀!我唔想死呀!」阿聰看來真的被嚇倒,「Roy 哥,我求你出去啦!」

「出去仲死得快呀,儍仔!」我怒斥道,「你咪俾佢凶到啦,佢一定唔會開槍㗎!」

「你梗係講得口響啦,枝槍又唔係指住你...」阿聰仍是被嚇至面無血色,「如果你唔肯出去,我就將 Vicky 姐而家嘅位置,話比佢哋知!」

這一刻,我真的有點後悔,把他從崖邊救起。

「Okay!出到去,你就自身自滅!」我憤然說道,然後推開車門往外走去。

傍晚的西貢海傍,寒風特別刺骨。

「喂!一直行出去!」站在車旁的發叔,正用槍向我們繼續指嚇。

而當我們二人到達碼頭的末端後,他們便頭也不回的絕塵而去。

這才讓我感覺到,真正的不寒而慄。

強烈的不安感突然圍繞著我,我彷彿感到一雙陰沉的眼睛,正在黑暗處窺看著我。

「阿聰你聽住...」我向身旁的阿聰叫道,「雖然你出賣我,不過我知道你係迫不得已。嗱!我一陣數三聲,我哋就用盡全力一早走...」

「無論發生咩事,都千祈唔好返轉頭...」

「好準備...」

「一、二、三!」
啊king!
韓國信?
未死?
打boss竟然走佬
正評
Chapter 538 - 碼頭內的怪物

「隆~~~」就在我們起步不久,我們原本身處的地方,便隨即被人打得粉碎。

我們不敢回望,拼了命的只顧向前猛衝。

「吼~~~」震耳欲聾的吼叫聲由遠而至,從聲音的來源看來,這怪物應該有著一定的高度。

「隆~~~」我們聽到身後的地方不斷被擊碎,碎片不斷地向我們飛來;若我們稍一猶豫,打必會被轟成肉醬。

「阿 Roy 哥!走去邊呀?」跑在前頭的阿聰,正徬徨著不知該往何處走去。

「前面公園呀!」面對未知的敵人,我一時也想不出對應之策,只好先行找尋一個,能夠提供掩護的地方。

「吼~~~」身後的怪物仍是窮追不捨。

我們乘它被公園入口處的橫樑阻礙之際,立刻躲藏在樹林中窺好它的情況,並好讓我了解一下,對手究竟是誰。

在斜陽的輕照下,我終於能清楚的看到,那一直在追趕着我們的怪物。

眼前的怪物,整整有兩個人的高度;而它身上則長滿了,那猶如石頭一般的肌肉。

「隆~」只見怪物把阻擋住自己的橫樑,揮拳把它狠狠地擊碎。

「走!去紅 Van 總站嗰邊!」我示意阿聰走到遠處的小巴總站,好讓周邊的建築能替我們作出掩護。

我們再次拼命地狂奔,但這一趟的距離,比剛才的長得多。

幸好,沿途栽種著不少的樹木,使身形巨大的怪物,被阻慢了前進的進度。

這使我們走到了小巴站後,仍有時間思考下一步的走向。

「阿聰,我哋過去啲樓個邊,然後匿入後巷入面,有機會就走...」我提議道。

「Okay... 你話點就點...」阿聰也沒有其他選擇。

「吼...」怪物已經突破重重障礙,走到了巴士站附近。

「快...」幸好,我們亦已閃身進入了建築物群的小巷之中。

我們在小巷中不斷左穿右插,跟怪物的距離亦漸漸拉遠。

「嗄... 嗄... 嗄...」阿聰跑得氣喘吁吁,背靠著牆邊説道,「痴... 痴線㗎... 頭... 頭先... 隻怪物... 係... 係咩嚟㗎?」

「唔知... 我都係第一次見...」我的雙眼並沒有停止觀察著四周,「佢成身啲肌肉好似石頭咁,又成兩個人咁高...」

「我原全想像唔倒,呢隻嘢係由啲乜嘢變成...」我真的無法想像得到。

「Roy 哥,你估我哋走唔走得甩吖嗱?」阿聰問到。

其實,我對自己的能力頗有信心,就算未能戰勝,要脫身也不成問題。

但是,問題是要兼顧他。

「放心,應該唔會有問題...」我答道。

「隆、隆...」我努力傾聽怪物的腳步,用以推測它的所在。

「我哋一陣可以去邊呀?班人應該唔會再俾我哋返去...」阿聰擔心地問到。

「你仲諗住返去?佢哋溶咗你都似...」我回答他時,仍不忘留意外面的情況,「而家都係返番大宅先算...」

「嗯... 唯有係咁...」阿聰當然認同。

「佢應該走開咗喇...」我向阿聰說道,「跟我過嚟...」

「我行唔郁喇,阿 Roy!」想不到阿聰竟突然打算放棄。

「你唔走就算!」我沒有打算理會他,向外確認安全後,便拔足往海旁方向走去。

「等埋我呀,阿 Roy!」阿聰也無奈地跟著追出。

「前面海旁嗰邊,搵吓有冇單車之類嘅嘢!」我示意我們逃走的方向。

「嘭!」忽然間,一部冷氣機墜落在我面前不遠處的地方。

我下意識拉著阿聰依靠到牆壁上,然後再仰頭查看。

「隆!」可我不需辛苦找尋,那龐然大物已經再次從天而降,出現在我的面前。

「走呀!」我推著阿聰離開,然後閃身去躲避那,迎面而來的重拳。

「隆!」身後的牆壁應聲倒塌,但我還來不及作出反應,一個黑影已經把我的視線遮蓋。

我只能用盡全身力量去抵禦這一擊,雙手剛剛能抵禦在胸前,一股強大的力量便向我衝擊過來。

「隆!」隨著四周的飛沙走石,我已經被轟進入一間店舖裡面。

意識,也開始變得有點模糊...
又眼前一黑
好撚想睇豬角打撚死啊Rex
次次睇到呢個post,好有真情個種feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞