[喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山 8(不定時更新)

1001 回覆
95 Like 13 Dislike
Chapter 529 - 不速之客

「Vicky,妳幫我睇住佢先...」我向 Vicky 示意我下一步的行動。

「嗯... 你小心啲...」她簡單的一句話,令我感到十分窩心。

我隨手拿起一柄擱在地上的高爾夫球棍後,便先在這一層的各個地方搜索,確認安全後,才往上層走去。

我本應不需要這額外武器的幫助,但手裡拿著些物件,感覺還是比較安心。

我走到二樓,眼前出現的是一個小小的客廳,和可以俯瞰一樓大廳的陽台。

這簡直是在電視劇中才能看到的環境。

小客廳的另一邊,是通往其他房間的走廊,狹窄的空間,看來是個埋伏的好地方。

基本上,普通的襲擊,我根本就不會放在眼內。

而選擇這樣設下埋伏的,手上也應該沒有什麼致命武器。

也好,讓我看看這人的設計。

我沿著走廊慢慢前進,走過了一系列的房間,但仍是沒有發現。

現在,應該只剩下走廊盡頭,那半掩著門的主人房。

埋伏的新手,總喜歡躲藏在自己覺得最安全的地方。

不過想深一層,這也是無可口非,人們總是喜愛留在自己認定的安全區。

我先推開房門,觀察內裡的動靜。

「唔洗匿埋喇,精精地而家就同我行出嚟。」我在門前警告說,「如果唔係,唔好怪我心狠手辣...」

沒有反應...

「嗱,我數三聲...」我作出最後警告,「一... 二...」

我沒有把三聲數完,便跋足往房內奔去。

結果,在房間的暗角處,我發現了一個瑟縮於一角的少女。

我覺得事情來得有點奇怪,於是我並沒有放下戒心,只是慢慢的向她走近。

我看少女那閃縮的眼神,說明她應該隱藏著一些事情。

我將計就計,走到她的面前。

而就正如我所料,身後傳來微弱的腳步聲。

我待那人走近,便毅然傳身向他撲去。

他被我突如其來的動作嚇得不知所措,手上拿著的利刀,也被我嚇至掉落到地上。

我把他脖子揑住,然後推移至牆邊把他制服。

「唔好呀!放開佢呀!」少女大叫度。

我把揑著他的手稍為鬆開,但仍然制服著他。

這才讓我有機會看清他的容貌。

面前的是一個大約十多歲的年青人,目測他的年紀,應該與少女差不多。

看來,他們也是鵲巢鳩佔,並不是這大宅的主人。

我抓著青年和少女,把他們推至一牆角,方便我進一步查問。

「講!你哋係咩人?做乜入嚟我間屋?」我裝作憤怒地問道,「我啲屋企人呢?」

「我... 我哋咩都唔知㗎!」青年惶恐地答道,「我都係比啲怪物追到入嚟,見間屋度門冇鎖,咪入嚟避一陣囉!」

「吓?冇鎖門?定係你哋爆門入嚟呀?」我作出質疑。

「冇呀... 真係冇呀!」青年連忙否認,「我真係見度門冇閂陷先入嚟㗎!」

「之後先發現,道門根本就壞咗 lock 唔倒...」他補充。

「冇 lock 都唔代表可以比你哋入嚟㗎喎!」我怒道,「仲著埋我啲衫添!」

他們身上那有點不稱身的名牌睡衣,肯定是屬於屋主的物品。

「對... 對唔住...」他們只好急忙道歉。

我打量著他們,應該也只是一對落難鴛鴦,並沒有什麼惡意。

「你哋幾多歲?」我打算進一步打探。

「我哋啱啱十六歲...」青年認真地答道。

「阿 Roy?」這時,擔心情況的 Vicky,拿著吸塵機的長柄走來。

「你冇事吖嘛?」Vicky 看到了我,緊鎖的眉心亦隨即放鬆。

「我冇嘢...」我向她示意道,「不過,就嚟咗兩個不速之客...」
終於live左
要加入等故行列
豬角奸左咁多
豬角有咁醒嘅咩
蠢又話佢蠢,醒又話佢醒
16歲可以屌
兩條友可以生存咁耐?
Push
個世界仲有法律咩 幾歲都得
男殺女
終於live !
邊條友喺咁比負評
好無聊,個個Comment 都負評
入主線
Chapter 530 - 落難鴛鴦

Vicky 這才留意到那對青年男女的存在,我向她交代一下剛才的對話後,她便主動趨前向二人接觸。

「你哋喺邊度嚟㗎?」Vicky 向二人問道。

「我哋原本同同學放咗學之後,參加緊課外活動...」青年開始說道,「本來都冇乜嘢,不過我哋食完餐晚飯之後,就好多人都話好攰想休息...」

「咁我就諗住喺飯堂瞌一陣,點知瞓醒之後,已經唔知自己去咗邊度...」

「咪住先!」我忍不住插口問道,「你話你參加緊課外活動?你間學校喺邊度?」

「將軍澳...」青年帶點疑惑地答道,「有乜問題?」

「問題就係,你哋係比人喺封鎖區出面捉咗入嚟...」我回應道。

「吓?咁呢度係邊度?」他問。

「西貢囉!你哋唔係唔知吖嘛?」我感到不可置信,「你哋唔認得啲路,都見倒啲路牌吓嘩?」

青年只是搖頭回應。

「之前網上都有傳過有人失蹤...」他補充道,「不過政府好快否認咗,話網上留言者不負責任。而討論區相關嘅帖又好快比人 delete 曬,所有嘢都好似無聲無息咁消失咗...」

「吓,照你咁講,唔通政府一早已經知情?」Vicky 亦插口問道。

「都有可能...」我答道,「不過亦有可能係政府仲調查緊,唔想打草驚蛇... 又或者唔想製造恐慌呢!」

當然,我亦十分懷疑,政府只是對西貢及馬鞍山地區作出封鎖,但卻沒有出手去徹底解決喪屍問題,背後一定是有什麼原因。

「你繼續講...」我向青年示意。

「嗯... 當我醒返嗰陣,就發現我、凱琪、十幾個同學,同埋其他唔識嘅人,一齊困咗喺一間大房入面...」青年續說,「佢哋唔比衫我哋著,又淨係比好少嘢我哋食...」

原來,面前這一聲不響的少女叫凱琪。

「我哋又凍又餓,環境又臭又污糟,所以我哋都好想偷走...」

「不過,我哋都知道就咁走唔會成功,於是我哋夾埋等機會...」

「原本我哋準備好下次班人再入嚟嗰陣,就一齊上去制服佢哋。但係當班人再出現嗰陣,佢哋已經唔理三七廿一就打落嚟,跟住就朦住我哋對眼,綁埋對手帶我哋走...」

「我哋比人帶咗上車,不過好似坐咗唔係好耐,架車又再停低咗...」

「跟往我就 feel 倒有人比人帶咗落車,然後就喺出面傳嚟好悽厲嘅叫聲。我哋睇唔倒嘢,又比人綁住,所以都唔知點做好...」

「之後就喺啲女仔嘅慘叫,同埋男人好似野獸咁嘅叫聲... 有啲人仲用啲唔咸唔淡嘅廣東話,話乜嘢橫掂都死,不如益吓我哋咁...」

「我覺得佢哋係想殺死我哋,所以我即刻起身諗住衝出去。點知行唔夠兩步,個後腦就比人扑咗吓,之後就冇咗知覺...」

「到之後醒返,已經訓咗喺堆死屍度。如果唔係凱琪係咁拍醒我,我都唔知會暈到幾時...」

「咪住先,點解淨係妳會冇事?」我移近少女問道,「阿凱琪?」

她好像十分驚恐,只是瑟縮在青年身後。

「喂!你唔好嚇親人啦!」Vicky 立刻走過去安慰。

凱琪對此也看來十分受落,立刻好像找回親人一樣依偎在 Vicky 身上。

但與此同時,我亦發現青年正窺看著,由 Vicky 領口露出的一絲春光。

甚至,他已經作出了生理反應。

「咁即係點?」我改以尖銳的眼神掃視著青年。

「哦... 不... 不如我幫佢答...」青年立刻把不規矩的視線收起。

「凱琪話佢都唔係太清楚,因為嗰日有人想攪佢,佢係咁掙扎,個男人就一怒之下打暈咗佢...」

「到佢醒返之後,就已經同我一樣喺屍體堆上面。當時佢好驚,不過佢發現綁住自己嘅繩唔算好緊,佢鬆綁之後,就想快啲搵返我...」

「好彩我就訓咗喺佢附近... 佢發現我仲有呼吸,所以就用力拍醒我,希望我可以快啲醒番。」

「佢話拍咗我好耐先醒,不過嗰陣黑媽媽,周圍又冇人,佢好驚唔敢走開,唯有一直咁叫我拍我。」

「而我之後都終於醒咗,不過周圍太黑我完全認唔到呢度係邊度,唯有趁住有月光一直反方向行,直至發現咗呢間大宅...」

「我哋幾經辛苦先爬倒入嚟,好彩入面冇人,道玻璃門又冇鎖...」

「咁我哋咪諗都唔諗,即刻衝入嚟諗住避一避囉!」

「點知我哋入嚟冇耐,外面就傳嚟砰砰嘭嘭嘅槍聲,嚇到我哋匿喺被竇度,唔敢出嚟...」
咁夜都有文
推下先
樓豬加油
有古怪
又有文睇
feel到會同呢條女扑野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞