召喚龜撚

849 回覆
26 Like 6 Dislike
我日頭嗰陣有用個兜帶佢出露台曬太陽兼交流感情
都係曬半個鐘左右
佢返入個缸之後有時會爬上台度伸長對腳發呆或者瞓覺

喺爬蟲店搵到隻陶瓷熱膽75w應該夠用
今晚開比佢暖吓
牙刷 唔會好吉嗎?
我用少少水流同佢沖身咋
沖甩d細細碎碎嘅舊甲
佢背甲好似好敏感
摸一摸都會縮起或者狂奔好似走難咁
(第一次見龜原來可以行得咁快)
唯獨是用水輕輕沖佢先冇咁大反應
可能係佢同我關係仲未咁熟吧⋯⋯
今日試咗冇一塊成功,仲痴住個身好實
我屋企果隻同你依隻情況好似呀,養左十幾年,以為佢老左所以咁,之後因為佢今個冬天隻手唔太郁去左睇獸醫,個醫生仲順手幫手剷左佢d舊殼,話依啲等於人既死皮,如果唔清走,會好易藏細菌,剷完隻龜好靚仔,好似剪左頭髮咁,又後生左 同埋要拎去曬下太陽,冇就照uvb燈,食啲補鈣營養食物 診金大約二百幾
巴打請問聲醫生叫咩名?邊區?
佢呢排日日有曬太陽同爬上台乾身
所以d舊殼有翹起嘅跡象
等多排睇吓佢自己甩唔甩到出嚟
到時唔得就學你咁帶佢去見醫生剷舊殼

請問一般幾耐先甩到一塊舊甲?
係咪因龜而異?
喺youtube見到呢種龜缸設計
喺水缸上面”僭建”個曬台

另外淘佬見到個一體式龜缸

唔知香港有冇舖頭造呢d缸呢
新手養龜,我養開魚,然後見龜有平,買左隻忍者同黑蛋

但我無燈得暖管唔知得唔得
如果我用5隻手指篤佢龜殼
佢會自己係度郁
好似按摩/R痕咁

同埋放佢係地下佢會去枱底或者櫃底自己磨
忍者同黑蛋成體唔適合混養
2隻成體體形差好遠
同埋記得比陸地
我諗離成體仲有好飄
忍者大得好快
食得屙得 3年可以至少成年人手掌咁大
5年可以去到成體size 至少20cm
到時千其唔好棄養 同埋咁大隻好少人肯去接收
公園水池 成曰都見到有忍者被人棄養 係水池等死

其中一隻,養咗5年,5蚊銀變到大過我隻手
我唔會棄,入左我手我就養到死

佢地真係好可愛
其實塊板要整幾高,隻忍者唔咁深都唔上板

一淺水就咁
隻黑蛋直程唔上板,淨係抓去另一邊石上水
要比佢地有地方乾身
長期浸水對佢地唔好 好容易爛甲
新買暫時無野 養一排就會有
特別用過瀘 唔好太依賴過瀘 記得要經常清潔 換水
就算睇落乾淨 其實巳經有好多惡菌
明白,謝謝
我半個月至一個月換一次水
太耐啦 好容易有蛀甲
龜殼同底會出現窿窿
建議每星期換水
請問你係用緊咩過濾?
相入面d水望落好清喎!
Oic,諗住分缸,買個位比佢,隻黑蛋呢排唔知點解唔食野又好少上水
淘寶野
【森森内置鱼缸过滤器静音增氧泵三合一潜水泵乌龟缸水族箱过滤设备】https://m.tb.cn/h.3IMGgwN?sm=cc951d 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥Zg1mbqFG9dn¥后到👉淘♂寳♀👈
我自己換左一格係活性碳,然後我缸低係用火山石、珊瑚石、生物環,種多棵水榕,咁就會好清。
水清最好係有物理過濾同化學過濾
有無開暖管?有無成曰訓?
有,開26度。佢又唔係訓,佢會郁,但佢長期系水到 今日拎左佢2個上水,然後佢屙啲屎都正常,黑黑啡啡,無爛。
另一隻忍者就勁好胃口,一餐喂差唔多30粒龜糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞