召喚龜撚

849 回覆
26 Like 6 Dislike
佢連上都唔上,點算好
舊個亞加力膠有個斜路俾佢上,唔知係咪因為咁樣令到佢地冇左應有既力上而家呢款浮台
普通水族大多數都有賣
我就係因為吸盤果D成日甩先蛓用磁力,點知兩隻on9仔唔識用

琴日啱啱都買咗個浮台比佢 可能因為個嘢透明 佢完全注意唔到有個浮台系度
直到佢發現想鑽落去嘅時候頭過到身過唔到
就係咁用個殼抬起個浮台去拆咁佢
各位有無計可以幫幫手 好想睇住隻衰龜爬上去伸曬啲腳出尼曬太陽
其實個缸唔夠大

呢個size嘅龜,個缸起碼要40x30x28
而且水位太低,最好過背3cm
我隻地圖龜新買三日了
但仲未開始食野
有比龜糧 麵包 提子 菜
全部都唔食
佢好驚我 一見到就宿晒
想問係咪要買多隻陪佢 定定驚
定再睇多幾日先
同埋佢幾多日唔食野 先開始有問題
養龜新手
好膽心
餵龜食麵包
龜唔識消化碳水化合物,食左麵包/飯會便秘

試下餵佢食香口野
蝦乾 麥皮蟲乾
或者買包紅蟲試下
d龜真係大得好快
最近其中一隻性格最霸道的龜成日咬其他龜
應該係個缸唔夠位了
而家暫時放左霸道龜去另一個細缸
佢地睇得穿玻璃,我想用玻璃缸

想問各位巴打用玻璃缸定用膠箱多?
多唔多巴打將d龜分缸養?
如果個缸夠大,係咪唔駛分?
睇落個膠盒同塊板都好細
好難上去
而且太少水
少唔夠深龜殻會翹
玻璃

如果d龜和諧相處就唔洗分開養, even搶野食都易搞
但如果打交/無啦啦咬其他龜 咁就最好分開養
而家發展到冇啦啦咬

呢隻龜性格真係黑人憎
之前係搶野食咬
佢對住其他龜跳求偶舞,其他龜都擰轉面唔騷佢
前日冇啦啦咬 (我懷疑係因為個缸太細)
仲要咬完第一次 我走過去分開 的起佢話左佢幾句
過十分鐘又咬

想問各位巴打邊度買缸平?
係咪魚街?
魚街多黑店,特別係間碧湖。
買缸其實最好上樓上舖啲爬蟲舖。

或者其實普通長方型啲水族箱已ok,養水龜記得整過濾。

利申:養陸龜,除咗冬天之外,直接喺花園放養
巴打有花園咁有錢
我都諗過養陸龜
但見到有過百歲命就唔敢養

有濾水但最近好似冇乜用
可能真係因為個缸太細
而家係kotobuki 45cm
佢地3cm時個個見到都話好環境
而家變左8cm 9cm 10cm 喇

我去d 樓上舖睇下
濾水建議用底面過濾式好啲
補相

舊年六月

今年六月
我研究下
要大執個缸了

想問隻龜係咪有腐皮 如果係要點搞
水太污糟。比以往要勤換水,比隻龜曬多啲太陽,可以比佢浸吓龜精靈。冇整過慮
?
唔好亂用龜精靈
以前養水龜同係咁做。開一盆水滴一滴至三滴落去,放隻龜浸一陣就放佢浸清水,再放番入乾淨水加缸
或者唔用龜精靈,就要揸碘酒落佢個傷口到,之後等個位乾

終終識上去
要set斜d塊浮台先上到去,係我果兩隻廢定正常
正常 佢兩個唔逃走?
個浮台好似太細
我隻仔同你𠴱隻同種。但已經困唔到佢,
個衰仔食我隻狗d糧(除非買新鮮魚/蝦);
唔喺水到訓,訓狗床,識gum被

你地d龜女生蛋未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞