召喚龜撚

849 回覆
26 Like 6 Dislike
養忍者龜係一個工程
我屋企9年前開始養 曾經有3隻 而家剩返兩隻

幼龜期 注重水質水溫 呢個時期最好玩 因為真係好可愛 要定時曬uv燈/太陽 同size嘅龜一齊成長唔太擔心 天氣轉涼要暖管 佢仲細隻時可以買浮台 不過大咗會唔啱用

而家兩隻都有平底鑊咁上下大 用大濾筒 大缸

有想知可以再問
得燈唔夠
你將佢地放咗係冷氣房?
龜BB我會用過夜水/蒸餾水養,養到10蚊銀大先開始溝返水喉水。
始於香港水喉水加曬化學物,抵抗力弱嘅B好易有皮膚病

附上兩隻今年自己breed嘅龜BB
個缸好有心機
呢個款係邊到買架
其實濾水係咪要長開?
因為我養係間房到,水聲都幾煩下

我過多幾日要去買暖管,唔想佢地出事
巴打我好多野都想知好多野都想問

我而家得閒就俾佢地曬燈
但有冇話要曬幾耐架?
有隻曬到唔肯落返水
同埋佢地大隻左要用咩黎當浮台個功能?

我真係唔敢想象如果養得大佢地既話可以點俾地方出黎養,平底鍋咁大
我都feel到
d水只係部野附近既area先有流動,遠少少好似冇乜料到咁
濾筒既話應該買邊隻好
兩隻都好cute
龜係咪最好唔擺冷氣房養?
有時間就俾佢曬三幾個鐘 喺缸入面太熱/太乾佢可以入返水 但每個uv膽都有壽命的 用得耐會無料到
大隻咗最好用架或者吸盤固定嘅台 不過應該係兩三年後嘅事了
大家養龜都好講究咁 又燈又暖管
我個缸入面得水 台都無
咁個膽建議幾耐換一次?
假設我每日俾佢地曬3-4個鐘
唔係掛
我其實想用天然既石俾佢地做浮台,但唔知咩石用得咩石唔用得
早知買果個有幾碌柱有塊斜板俾佢上果個浮台啦
有冇人知我講邊個
同問
想買個岸畀隻龜
用左呢d濾筒後係咪好耐都唔使換一次水?
呢款都係吸盤式一塊野咁?

好想睇佢地伸晒手腳出黎曬,成日淨係曬個頭
佢地會唔會因為d水污糟而唔落水架?
同埋有一隻好似長係上岸唔多落水咁既,點解會咁
咁我聽日換水後唔再落啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞