召喚龜撚

849 回覆
26 Like 6 Dislike
呢張真係勁好笑 反轉左
嘩,你落好多?
其實餵魚有鈣,你落鈣粉啲水會濁,對隻眼唔好
上網搵下資料,睇下需要幾熱
我無落鈣粉,就咁喂龜糧咋。新手養,好多野未買,加上有得唔食化學野就唔食,人都係咁啦
有冇巴打知佢個嘴係咩事
腫左,同埋點退腫
雖然佢仲好生猛,但驚唔理舊野龜龜會有事
生瘡?之前youtube見過,建議睇獸醫幫佢整左啲「龍」出尼同消毒,好似有藥比龜添
我摸佢係軟軟地
我諗都係撞到
不過睇睇獸醫
諗住暫時乾養
有冇巴打隻龜呢排生蛋?
前幾日隻龜生左一隻 摸佢屎忽摸到仲有蛋未生出黎
佢有係咁爬 後腳又係咁郁
但持續左幾日都未生埋其他蛋
請問各位巴打咁樣係咪正常?點先可以令佢快啲生?唔該
照平時養就得
除非佢突然唔食野 唔活躍
就要快啲睇獸醫
同埋天氣涼涼地 記得加溫先係最幫到佢
唔該巴打
請教下咁多位,你地用咩幫龜仔沖涼,好大陣屎味
我隻四趾條頸有粒瘡,駛唔駛睇醫生?
少少黃咁
普通瘡定疥瘡?
清水 得閒刷下背 屋企通風隻龜有自己乾身的話
身上既氣味其實都唔係好勁 有時我覺得無乜味 可能我養係露台
有啲龜糧有除臭作用 我自己都有餵
日本HIKARI櫻花除臭水龜糧
我覺得幾好 都餵左1-2年 我係溝幾款龜糧餵
唔該,等燈到先比佢乾身
你用咩做低材?
如果粒瘡有KEEP住變大 或摸到入面有農就最好比醫生搞
我用樹木梢果d
無濃阿暫時
大家啲龜點
我同樓主隻龜 一樣品種 養左一兩星期到。佢唔食嘢 點算有咩方法
有無加暖管啊,呢排天氣凍無暖管佢地就會唔食野準備冬眠。如果有暖管keep大約28-30度就唔會有咁既狀況,最好有埋uva uvb燈啦。有無相睇下
當然唔排除隻龜有其他問題
買佢嗰陣我哋都有問要唔要加暖管 嗰個人話唔需要 想問下暖管你哋用邊隻
我用過2種都覺得ok,2種我都用過系龜缸,個人覺得魚缸果支比較好,但驚比龜咬爆買左個有殻既,2種都係淘寶野
好奇一問:
龜係咪會一直keep住同一個生長速度咁長大?
定係去到某個年紀/ 某個長度就會放緩生長速度,唔會大得咁快?

利申:養緊巴西女,背甲15cm,食緊Z牌Growth Formula
唔該晒巴打先 好奇一問 啲龜冬眠唔食嘢唔會死嘅咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞