召喚龜撚

849 回覆
26 Like 6 Dislike
有無試其他糧?有啲龜轉冬天會簡野食
可以試下餵啲冰鮮蝦肉引佢食野
佢淨係夜晚閂左燈先食缸低,所以而家我閂燈順手落啲沉糧,之前佢會上水浮糧(龜糧魚糧都會食) 擔心佢有事
我隻赤耳小學養, 但嗰陣唔夠水搞到翹殼
到中學睇資料先知 都遲左
養左10幾年冇大病 值得慶幸
肯食肯屙無事
有啲蛋偏愛食沉糧
你可以買蝦肉溝營養粉 d3 益生菌
唔會比化學野佢地,好在佢唔咬我啲魚,前排諗住買多隻蛋陪佢,點知一下咬死我4條魚,心痛死
希望佢健健康康成長,另外想問下,我諗住買個膠箱養,但就咁用暖水管同LED燈可唔可以,諗住搵個位比佢曬太陽
唔係咩化學野
當隻龜腸胃唔好時 真係幾好用
我周不時公園捉龜返屋企養
有啲養好左就比人
都係靠佢地醫好腸胃
關於你轉新缸
水龜最好加支uva 45w到75w就足夠 天氣熱就唔需要啦
uvb可有可無 如果用記得買10.0 用半年就要換
10.0只係等同出面陰天都未必有 市面上uvb都幾廢
除非用太陽燈 但水龜唔需要太勁
龜睇到既光同人唔同
佢地見到uva
Uva對佢地黎講 睇既野會變靚左
食慾性慾都會大增
如果隻龜唔食野可以用uva燈
點解你地捉到龜
自己一直有養開龜 主養陸龜
初初出PKMGO
就去樓下公園水池玩PKMGO
發現好多龜都好慘 所以就帶埋龜糧餵
餵餵下見到特別細隻或有需要就捉返屋企
第1隻發現就係黃耳B 當時個殼無左忽 應該比大龜咬走左 依家大隻左好多 個忽仔竟然生返出黎唔係太覺有被咬過
後來蛋龜 我至少捉到7隻蛋龜 差唔多隻隻唔同種
當中有隻黑蛋斷掌 幸好蛋龜都無事
蛋龜反而最容易捉 佢地夏天都爬上泥到 可能水池水溫當時太熱
其間KEEP住捉巴西龜交比其他養龜人士
最誇張捉到隻大花面鑽紋龜
依家開始無捉 屋企巳經有十幾隻
同埋都唔敢去水池 驚又帶返屋企
黃耳係咩
十幾隻咁蛋
巴西龜近親 個耳仔黃色

其中隻係墨西哥巨蛋 勁惡死
斑紋蛋X1 刀背蛋 X2 黑蛋X2
想睇黑蛋大隻會點
其中1隻 之前公司樓下水池捉到鱷魚龜
勁大隻 好彩帶回家過程都幾合作 要坐巴士

蛋龜我一隻都無keep住自己養

黑蛋
咁淺色
新手上路

今日買左隻四爪陸龜加金魚街死亡養殖箱組合

想轉底材用咩好,用椰泥o唔ok?

想請問下,呢類o5ok
大洗缸,拎上手,發現好飲大隻左
最好用反面磁磚 容易清潔
仲可以磨爪
椰泥 太濕容易有細菌 長期無清潔 容易有蠓走入去
龜中眼炎機會高好多
Ok呀
留意返個罩最高可以用幾多w
捉返黎就係咁
不過黑蛋成體無話有特別紋
我諗住買50w,但其實點計,佢呢個希有25、50、75,再大啲到300都有
我果隻好深色
佢又唔請食野
見到巴打隻忍者就好掛住我果兩隻細細隻size果時
真係大得好快,果時呢到d巴打都不停話佢地癬得好快,我都平常咁聽冇當一件事
而家咁樣

我都想問下真係養到大果時係咪用實惠買果種膠箱養比較好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞