召喚龜撚

849 回覆
26 Like 6 Dislike
https://www.facebook.com/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%A3%84%E9%BE%9C%E9%97%9C%E6%B3%A8%E7%B5%84-595394130655969/

呢個page啲龜唔洗錢
領養簡單
之前領養過一隻墨龜
比缸佢睇就即比我
無事既
暖管開熱少少 摸下遠D既水都有30-32就ok la
我隻龜好似好耐無柯屎 岩岩見佢想柯柯唔出 柯左d黃色野 係咩黎 同埋淘左d燈返黎 有冇用
好耐無落水?
屌你俾咁少水
隻龜養到二十年都死唔好真係好捱得
網上咁多資源學下點做一個好主人唔得架咩
唔係睇書都大把好睇啦
有 過殼 係上面影 唔覺姐
想問點解柯唔到屎 黃色果pat咩黎
盞燈有冇用
https://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=33589
睇落似尿酸

無用開燈
等其他巴打答
我就建議你真係做返個好主人先
買返個大D既缸,兩盞燈罩同UVA+UVB各一個膽
你果個膽唔知work唔work,work既就買一個燈罩就得
仲有買個浮台同埋濾筒,而濾筒既濾材要買生物環+活性碳+生化棉
提供返靚既龜糧俾佢,通常都係幾十蚊架咋(牌子有Mazuri,Hikari,Tetra)
暖管(通常set 25-30度)
大致上係咁多,睇下其他巴打有冇補充
其實28度左右都夠
佢哋會識自己就返個水溫
搵個啱溫度嘅水域游水
見到上面有個留言話遠嘅水溫都要有30-32度
咁暖管應該set到35度
龜都煮熟
你係咪畀佢離過水大半日左右?
乾養再落返水會屙尿酸
冇 佢一直係水
想問下係咪啱啱換完水先屙?

不過有個問題
就係兩隻野經常都捉住個浮台,我見人地果d好活潑成日潛水游水
點解我果兩隻會咁懶

大清洗後見到缸水咁清心情好靚
有露台直曬龜應該唔使用燈
暖管一定要,俾支溫度計check住水溫
我就25-30度

上個星期影既
下面兩張唔知係咪嚇親佢,搞到以為佢死左
我都係每日開燈俾佢地曬同幾日換次水咁養架咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞