召喚龜撚

849 回覆
26 Like 6 Dislike
其實咁樣會唔會違反天性,有咩影響?
我本身屋企人養左隻巴西龜廿年,我見佢地每年都會俾佢冬眠,都好健康無病無痛。
上年女朋友新養左隻,我見佢咁細隻,驚佢醒唔翻,買左暖管俾佢過冬。依家諗緊下年佢大d,應唔應該俾佢冬眠。
睇過醫生話冬眠其實冇乜好處
只係令佢地喺凍時可以保存體力
喺香港既話唔冬眠仲好其實
冬眠其實對隻龜係好,可以令到生長紋細膩啲,壽命長啲,有啲品種冬眠後體型會好啲,例如黃緣盒龜會變得高背
咁我第一年無俾佢冬眠,如果下年俾佢冬得唔得,我驚佢唔識食飽d過冬
我都唔建議比

一來香港已經變到冬天日子好少
二來香港既冬天又唔係真係好涷
三來你其實好難控制佢個冬眠期
喂大佬,龜冬眠要減食清腸,唔清乾淨會死架
香港真係唔建議
好啦,咁下年照唔過冬
我建議低過20度就唔好餵,龜係靠外界溫度幫助消化食物,唔夠熱消化唔到好易腸炎就好快升仙
曬燈+暖管
想問下巴打依隻係咩龜,執返黎養左咁耐都未清楚,thx

大得快唔快㗎
巴西/紅耳同斑/花
墨巨旦算大得好快

買返黎係bb size
有冇相可以對比下前後分別?
我係餵佢地個頭size既量左右 有時會重手左少少
你呢種糧20粒好似真係多左
同埋我仲係俾緊佢地食條形細糧 牌子係tetra
前日我有一隻龜無啦啦自己走左上浮台到訓
仲要訓到乾晒身 唔知做咩事
以前好想佢地快d大 而家見佢大得咁快就想佢地大得慢d
其實龜知唔知飽,我隻bb龜食極唔飽咁,成日拍牆叫人餵。
唔識飽架佢地
所以唔好當佢地係人做埋一日餵三餐呢D野
一日一餐其實好足夠
應該巴西同斑
師兄長期放養?有無比水?
墨巨可以去到好大隻,大得快轉缸快
頭size 比三隻蝦都無了
除左第一年苗仔果時外,每年都俾佢地冬眠

只要做足準備,就可以好放心,但千祈唔好成日搞佢地

雖然香港唔太凍,但都夠佢地冬眠,只要天氣一凍就會訓覺,唔會有一兩日暖返就即刻起身唔冬眠

另外,雖然暖管射燈可以令佢地渡冬,但同樣令佢地每年在冬季休息的本性失去,正如一台機械,佢的設計是要耐唔耐停機抖下,但而家一年365日長開,有冇壞處就唔知,但應該冇好處囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞