召喚龜撚

849 回覆
26 Like 6 Dislike
如果飼養空間唔大唔洗特登買多隻黎陪佢,睇過本養龜書話細龜可以一齊養,但係大左嘅話一齊住會好易有衝突打架

我屋企嗰兩隻龜一齊買番黎一齊大,但係兩三年之後,雖然有時會痴埋一舊好似好frd咁,但係不時會見到佢地爭糧爭浮台爭水底,會互兇,有時仲出埋口咬,有幾次打架打到弱啲嗰隻甩皮甩幾度,之後就分開兩個缸養,兩個都多左活動空間好自在

咁樣反而感情好似好啲,放出黎散步嗰陣會一齊喺我個袋到訓(以前放出黎好少一齊訓,一個霸左另一個就會揾第二度
有啲人唔做research 就買
忽略咗 空間 習性 設備setting ...etc 嘅問題
買咗番黎先上黎問
不負責任
我同屋企人嗰陴就係咁,見水池啲龜會搭黎搭去,就以為性格温和嘅可以養埋一齊,冇諗到人地個池咁大,嗌左交可以分到好開見唔到,佢地喺缸就朝見口晚見面,嗌左交好易打交

好彩個品種攻擊性唔強同埋體型差唔多,嗰陣未分缸先至最多打到甩皮,如果有咩事都唔知點算
冇辦法 香港地方細
個缸係邊到買㗎?
想俾忍者龜吸收下第二啲營養 但佢地淨係食一款龜糧俾咗第二啲佢都唔食:
連埋梯咁正
thanks 聽日試下先
大家D龜仔近排點
日日都肚餓
到時我會轉缸架啦
而家有隻都見住佢大左好多
轉左希謹隻糧,次次食完缸水都變得好濁
有無諗過另外買個膠盤比佢地食嘢?
樓主 想問下你個濾水器係邊種, 咩價錢?難唔難用?
用左點換水?
拎佢地出黎食野好大工程,你都見到個浮台架啦
佢地通常潛晒去浮台下面,要拎佢地出黎要拆個浮台出黎,所以我而家就咁放糧入缸算
不過我最近買左碌竹碳,可以吸下味同淨水
通常隔幾粒鐘d水又會清返
加竹碳落水應該對佢地冇咩影響掛?

我係用濾筒
好多巴打之前都建議501,但我果陣急住用同間鋪頭未有貨所以買左個台灣野
通常都係3-400蚊左右,濾筒係放係缸出面,清洗都係成揪野拆出黎洗,好方便架咋
好靚
我果兩隻野只要一埋近缸邊就過度活潑好難影得清

真係大得好快
THX巴打
仲係12"缸定換左?
咁你換水係用吸管? 我16"缸好原始咁成個拎起倒水
如果裝濾水, 我諗我要換24" 不過成日唔明點換水
仲係12”缸,暫時仲夠位俾佢地,等再大d就要換架啦
換水一定吸管架啦
除非你識得改缸整個去水啦,唔係既話吸管冇得諗架啦,次次成缸搬起好吃力同埋驚一個唔小心就執餐死
同埋上網睇好多人都話換1/3水量就得,要換晒既話就係大清洗日先好換晒
btw,你要換24”缸,睇黎你d龜仔好大隻啵,可唔可以影黎睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞