召喚龜撚

849 回覆
26 Like 6 Dislike
個頭嘅size或者5分鐘内食到幾多就幾多,5分鐘後撈起食剩嘅糧
你餵食頻率係點?
同樣新手,淨係想表達驚訝: 睇花紋好似係甜甜圈?!

判斷有冇呼吸系統疾病睇幾樣嘢:
1. 日常呼吸時有冇嘶嘶聲,或者聽落似人類鼻塞好難抖氣咁
2. 有冇經常擘大口呼吸
3. 游水時有冇明顯傾斜一邊咁游
4. 游唔到落缸底
5. 有冇怕水表現,或者成日留喺台上面唔肯落水

我嗰隻叫肥西
浮水就肺炎? 咁我果隻...
水龜唔洗落鈣 曬下太陽食啲蝦搞掂 btw忍者龜成體都幾大下 巴打做左功課味?
水要過背 上網睇好過聽啲友up 魚街買?
執佢返黎個陣放返落水
第二朝嘔左勁多分泌物 白色 好似痰咁
唔係肺炎咩
另外唔知係咪軟殼關係
佢唔鍾意落水
成日係個台訓覺訓到乾哂身
一日2餐,可能晏就喂太多 希望佢地唔會有事
無事,我果2條都9沖落水,長潛缸低,都無斜
做左,好似係女,好似最大30cm?
如果宜家口鼻仲會有白色分泌就快快去睇醫生
上網睇處理唔好會死 養呢啲最驚佢死,我啲魚成日新買有啲適應唔到死真係心痛死 寵物養耐左真係有感情
我有樣嘢諗咗好耐,希望各位養水龜/澤龜巴絲比啲意見:
收養巴西女嗰陣佢前主人買埋個新缸比我
缸: 長47cm x 闊29cm x 高40cm
宜家比緊30-32cm水位

個缸有連埋頂濾
但個頂濾唔夠力
換完水唔夠24小時就變濛
如果唔理嘅話,4,5日後就會濁到連缸底都睇唔到

假設得$1000 budget嘅情況下應該點樣改善過濾系統?
隻龜幾大先
背甲15cm
個人就用開裸缸然後自己慢慢砌,水質變濛除左唔夠力外都仲有好多原因,通常消化細菌唔夠,$1000budget比我就會淘個濾水器,然後買返啲濾材(火山石、珊瑚石、生物環),呢道加加埋埋先一舊幾兩舊水內既事
最主要佢夠位郁下,同埋好似太深水?
我用緊呢隻濾水器,平靚正,我魚缸好似39*21*25,用緊最細size都好大水力。可以計下你缸水有幾多,再睇返濾水器既L/hr,最好一小時換10次以上既水,想清啲就可以多啲次數,我大幾15-16次

係咪有事 佢啲屎...
有啲散 但至少有消化
仲有無其他龜糧?冬天有時會簡糧餵
建議你買bac或reptoboost
後者真心勁有效 獸醫都係用佢
Bac間唔中落 好似益力多咁
唔該師兄
係陸地訓教訓到乾哂身 唉 呢樣最危
最好睇獸醫 打針開化氮藥 抗生素咁細隻未必會有
所以睇獸醫1000內就搞掂
難得有緣份被你執到
點解危
不過我間唔中就會捉返佢落水游
佢已經無哂分泌物啦依家
同埋都幾生猛對比執佢返黎之前
見佢好瘦 會唔會因為咁先浮水
所以佢唔太鐘意落水
有諗過帶佢睇醫生
佢咁細隻我驚佢睇醫生頂唔住
又唔知點餵藥
啲藥係浸
有無加溫呀
加溫最幫到佢
真,我果黑蛋b一開返暖管28度佢就肯食返野 ,仲要排便正常返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞