召喚龜撚

849 回覆
26 Like 6 Dislike
有啊 生咗我仲養咗隻龜仔 呢隻龜女成日越獄 今朝先係梳化底揾到佢地
忍者好似蠢啲咁
巴打們可唔可以幫我睇下隻龜有冇事,我見佢呢隻眼係咁眨,同埋佢今日無乜活動,會唔會係白眼病?

屋企人又話好似見到佢嘔,隻龜一向屋企人養開,養左十幾年,我唔清楚先上嚟問
水質唔好隻龜會眨眼
再冇改善會開唔到眼、眼上面有一層白色,就係好常見的白眼病

但白眼病唔會嘔

你叫你屋企人觀察下佢有冇正常進食同排便
如果食完就嘔,應該係腸胃有問題
如果直情拒食,就好多可能
龜無論乜病/邊個身體部位唔舒服,共同病徵都係突然唔肯食野。
如果肯食野又冇嘔,身體就冇大礙
唔該晒巴打
補充返,今日見佢肯食野,但佢好少郁
唔該晒巴打
巴打們 想問我隻龜龜係咪生腐甲呀 琴晚訓前都唔覺佢背甲變咗少少色 訓醒就咁
同埋佢脫好多皮
要剪㗎咩 我由得佢磨吓就算
唔好剪 連血管的
所以我用天然石頭做曬背台
比佢地磨指甲同換殻時會自己磨背
正常長大都會脫皮
至於變色,上網search唔到類似case

如果肯食野有大便,身體應該冇大礙
可能我講得唔好 佢原本呢幾個位 都同我甲一樣色 起身見變淡咗 唔知係咪初期嘅腐甲
等我觀察多一兩日 再update
就咁睇唔似腐甲
咁對稱,個感覺好自然
係咪生長紋果類?
想問你地養龜會唔會 養啲真草
睇落去好似會靚啲
我唔會
唔搞咁多野啦 整埋咪仲要煩多樣野
我都買左呢個牌子,我隻龜食得好開心
我買多咗兩個牌子
發現呢個牌子啲糧 好似硬啲
龜龜食咗會嘔返啲出嚟再食返
其他牌子又冇呢個問題
可能我兩隻龜龜太細隻 得果3.5cm底甲
咁我隻龜大過你個隻好多
咩都食慣晒,不過我個隻細個都會食左嘔番出嚟再食大啲就可以唔洗咁擔心佢
我d龜細隻時食zoomed啡色圓糧時都會咬吐咬 (zoomed 綠糧同德彩冇呢個情況)
可能太硬
而家養左一年,大隻左就冇再咁
仲可以一口食三四粒

如果你擔心,可以浸淋左先餵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞