召喚龜撚

849 回覆
26 Like 6 Dislike
之前養兩隻 放埋一齊 最後大隻啲既咬死左另一隻
如果你要玩鈣一定要濾水器,一係就唔落鈣。眼嘅問題買藥水滴同注意水質.
你真係想養得靚嘅,濾水器同紫外光燈都應該買,紫外燈注意w數(問龜店老闆)
有機會舊石質素差甩粉都會搞到水濁,攞起舊石沖水就會知

我聽完你講就加左一支大津路size既水俾佢地
舊石我冇再擺落去啦,龜龜對眼好似又冇野啦啵
唔敢亂買呢d石啦真係
初頭諗住當俾多個浮台佢用
btw通常你地用咩俾佢地做浮台多?
幾好喎
我果隻最鐘意有人行過就極速游落橋底突個頭出黎望人
盞燈今日買
UVA 50W
岩唔岩而家佢地環境用?
佢地真係好得意
頭先佢地爭位曬燈,趁我用緊電腦想打交,我咁岩望到就啤住佢地
兩個停晒手望住我
點解隻大既咁唔爭氣架
我自己平台連個缸一齊custom design,如果係額外買嘅浮/平台其實好外時都會甩野,啱啱買返嚟個陣搵水沖耐啲就得。
個人經驗就坐地石feel嘅平台較好,浮台因為膠質多啲粉甩極都有同埋好易生青苔
我隻地圖龜都係咁
可能勁得濟,細龜45w應該夠,加上依加夏天,你可以將個燈裝高啲拉遠個距離or直接換返細w數,裝盞燈去缸嘅其中一邊,如果隻龜覺得太熱一定會走落水同甚至去第二邊,燈嘅溫度啱啲話佢日頭一定會攤係度曬燈,你見佢曬燈個陣4隻腳申哂出嚟就知佢好爽
同埋注意龜糧唔好浸水大耐,會污染啲水,我嘅做法就額外攞個盤餵,詳細野樓主就上網爬文吧
即係將龜放係另一個盤入面,淨係水同糧
由佢地食就食唔食撚就
到咁上下時間就放返入缸

岩岩先想問你地應該點搞好
d糧吸晒去濾水口到,睇黎都要搵另外個兜黎放糧
唔得,你冇理由24小時都照住佢,夜晚熄左燈就會凍
冇㗎 勤力d洗濾水器
依加重熱唔洗咁急買嘅,但天氣落到廿度就真係要暖管喇
比埋圖你
買左2隻巴西龜BB 開頭都肯食野 之後唔食野 眼又唔開 手腳又好似 皮膚病 又開大口呼吸 ,但明明 1日都換1次水比佢又有曬太陽 點解2隻都病左
忍者龜大得好快,同好大隻
金魚街放街邊個啲好多本身都病
同埋龜b係好脆弱
可以關左佢先餵糧
餵半個鐘唔食就撈返曬上黎先開

懶既就咁
忍者好難養 上年冬天 暖管燒左 我番到屋企個時佢已經
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞