LIHKG 箍牙集中討論區12

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
箍前箍後 望住個模幾有滿足感
哇8000 咁平,我都係喺深圳cool,唔敢簡太平嘅地方cool,consult左幾間最尾簡左間環境唔錯嘅私人牙醫診所cool, 18000 全包,so far 唔錯,隨時lud左綱粒都可以去痴反,1個月至少複一次診。因為我個口比較大,牙齒又唔太逼,我個case暫時係唔洗mok牙,醫生話牙齒排齊左先決定洗唔洗mok
過咗19歲就二萬蚊全包 我都唔使mok
下,點解嘅,你有allowance? 你係overbite? 有無打骨釘?我睇好多人話唔mok牙會咀突,你會唔會?
我啲牙又唔係打風 生得疏姐
咀突呢個情況我又冇發覺有
有無人好似我咁,上埋下箍後,晚晚訓覺會咬到兩邊牙肉,然後痛醒,再訓再咬又痛醒
同問 thanks🙏🙏🙏
https://t.me/Creambe
得單丁一隻牙好痛
成口損哂
今日去荃灣梁醫生度consult,佢第一句就話好難箍,之後就解釋得好詳盡俾我聽,覺得佢好耐心講解亦都好老實咁同我講箍咗會有咩隱憂。
不過佢個眼神同語氣令我覺得好似箍咗仲麻煩咁
原本一心箍陶瓷,依家要上排隱適美,下排剝一隻中間的門牙+用傳統鋼箍
明明我亂又唔算真係超亂,哨又未係真係好哨
原本諗住箍番入上排,下排就冇乜所謂,不過點知就係下排搞到難箍。
好sad 比原定貴咗好多 仲要箍完有隱憂,姐係肯俾錢都未必整得好好...

Ps: 上排齊,不過大粒牙,生智慧齒頂哨咗,下排少亂,下巴短,下”岳”好窄
同醫生傾完 佢話應該上咗箍之後先剝牙 係咪正常
拉橡筋好痛成口痺晒 有冇人知拉幾耐
有冇巴絲係嘴突下巴短 唔用骨釘都可以收番個嘴入去
我都係上咗箍一排先剝
好靚
想問有冇落骨釘 個嘴型變化大唔大
冇 我個間唔做骨釘 箍左1年10個月
個咀冇以前咁突 人中平過以前
下巴都出返少少 冇我想像中改善到咁多
好想有靚靚下巴仔
深咬問題仍然有 我已經剝左4隻牙
我天生牙骨突 唔可以完全變到黃金比例
有冇人箍之前要削骨或者做正顎手術
牙醫唐逸謙第三次被判專業失德 停牌3個月
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181026/58838454
有冇人喺到箍緊?
箍左第3日
有4粒釘有條線申左出黎
係咁整到啲牙肉
勁痛 但個牙醫又無比蠟我
可以點?
我係先箍後面呀,箍咗成兩年幾都未箍前面,個個朋友都問我點解箍咁耐都未見過你棚牙郁....每次比人問我都唔識答....我都好想知點解
我都係荃灣梁醫生到箍
一開始都係想箍傳統陶瓷
因為想快同冇咁核突
醫生話其實我唔用得傳統
因為我下排牙天生少左
用傳統中間會穿左個窿 要之後植牙 好麻
反而隱適美可以逐隻牙移位

家下隱適美個course啱啱去到一半
效果好好
同埋冇咩特別痛 野食照食
我覺得最緊要自己夠disciplined
唔好食完野隔好耐唔上返箍
同記得每次都咬返舊牙膠

家下好期待多半年左右完哂個course入refinement
梁醫生我個人經驗黎講幾好
雖然唔特別平 但都唔特別貴 市價啦
完全冇擔心過個course 好放心
巴打你有冇問番醫生 同埋你見唔見到啲牙郁先
想請教下如果因爲個口唔夠位而搞到爆牙(虎牙爆咗少少,同埋下排有隻凹咗入去),可唔可以要求佢唔剝任何牙直接箍?
同埋如果箍透明係咪keep得唔耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞