LIHKG 箍牙集中討論區12

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
想問黎緊有冇巴絲可以接手開post
有時睇唔到1001左
另外箍緊牙嘅大家要繼續加油
留名
下個月開始箍invisalign
又就到覆診日子
今朝上左上排箍 開頭覺得唔痛仲食到包 下晝開始越黎越痛 咬唔到野
然後夜晚訓訓下 上排左邊最入隻牙痛到醒左。。好辛苦
唔係其他牙嗰種酸痛 係掂到就會痛嗰隻痛
有無巴打解答下咩事 兩個禮拜後先箍下排
痛到後悔箍
已箍完 ,隻牙郁緊所以痛 頭半年 係辛苦 之後就慣 食止痛藥
終於開翻po
下次見到爆可以幫手開
終於有po
上左上排一星期到 已經慢慢開始見到d牙 la
同埋每朝訓醒d牙都好痛
有mok牙?
Consult 左朋友介紹嘅尖沙咀何醫生
感覺佢好細心同解釋得好詳細
價錢大慨33000至34000左右 傳統個種
包哂之後照X光片 做牙模 洗牙 脱4隻牙 固定器
骨釘可以自己揀落唔落 大概800至1000一支(係我問過入面最平 唔知係我聽錯定真係咁平)
落就最少要2支係上排 下排可以視乎脱完牙排齊左先睇會唔會再有需要 不過想上下排都落哂
最後應該就會係呢度箍
醫生嘅感覺俾到信心同埋有商有量 你可以慢慢講你想箍成點 佢再話你知你嘅情況可以點盡量去做到你想要嘅野 解釋得好清楚 大慨都見左成20分鐘 一啲都唔趕
連埋智慧齒 8隻
可能本身唔算突得太勁
都係箍左1年3個月 我有剝牙但冇你收得咁勁
今日去左覆診
醫生話基本上唔會夾硬拉門牙中線
因為唔係移牙腳
夾硬拉會斜牙腳(成隻可能會斜左)
所以我啲牙對唔到人中
有冇人都係天生問題對唔到中線?
唔係所有人都對到人中,正常嫁
笑嗰陣露牙齦係咪都要剝牙再cool?

諗緊番唔番大陸整
可能係骨哨 最好問下醫生有冇得落骨釘去拉剝左牙嘅牙lone
都幾灰

tom cruise都唔得
不過一樣咁型
invisalign 只係換完頭幾日少痛正唔正常
箍左2年
下排中間4隻既內側牙肉低左 好似萎縮
但牙醫又話係正常
成日都驚佢地會甩
會唔會內側縮完就會縮埋外側?
同埋箍耐d萎縮情況會唔會再嚴重d?
打骨釘個效果係咪會好啲?
係咪有得揀打就一定打?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞