【有冇人想知特工的故事?】《虔誠者》(12)

964 回覆
429 Like 5 Dislike
「原來死咗喇…?我之前仲聽二伯佢對我自囂廢up…講就算天價都好,都唔會落去九龍寨接洽殺人合約,因為下面有赤皇掌管、家族又同佢哋赤城有龐大貿易額……」說到這裡,夏林變得期待:「真係好想落去睇下,連二伯依個犯罪帝王都紮根唔到嘅勢力地方係咩樣……」

「唔好諗住係期待,下面仲衰過……地獄。」我回憶起那段沒有得洗澡、吃好飯、睡得好的日子。

「你越講我越有興趣喎……」夏林靠近我的臉,笑笑地說。

「林,下面唔係講笑。自從赤皇死咗之後…冇咗赤城喺主要出入口收極重貨稅同出入稅,個三不管地方已經吸引咗唔少老奸巨猾、喪心病狂、心懷不軌嘅人去活動。」一直沉住的鳳凰忍不住說:「而且…你帶住依副堪比超級模特兒嘅皮囊落去……幾乎係自殺。」

「鳳凰講得無錯,所以諗諗下,你都係留喺到。」我望住她說:「你話過要搵出紫藤玲兒?就喺到同鳳凰暫時合作先。」

「原來你哋都會關心我嫁?」夏林一手搭住鳳凰,一手搭住了我:「關於紫藤玲兒……佢上次就出現咗。」

「佢…係個一嗰持有五把配刀嘅女仔?」我回想起那個當時唯一一位女生。

「唔。」夏林淡然地說:「已經搵古家嘅人幫我追蹤佢下落,不久之後應該會有答案。」
好可愛
好想瘋狂俾夏林踢
赤時你個死肥仔 咪掂我夏林呀 fuck

張圖

赤時:吹吖
「總之我唔會帶你落去。」我望住夏林。

「咁又要一開始挑起我條癮,搞到我充滿好奇心……」夏林鼓起兩腮,憎怒地盯我一眼。

所以,最後去九龍寨的只有我一個。

在臨行前的一天,蜘蛛小子告訴我更多當日及九龍寨的情報。現在九龍寨有三條主要的隱密出口,是存在於當時赤皇管治下卻封閉沒有開放的。不過赤皇死去之後,三條主要出入口通道終於得到釋出,不是經常跟黑市有來往的人是不會知道地點的,而蜘蛛小子告訴我的其中一個出入口便是西貢大輋嶺墩山上,入面一條被荒廢已久的隧道,只要一直走到中段再用特別方法到達地下層,就可以經由一條秘密通道去到九龍寨,路程大概要花十多個小時,基於隧道裡頭昏暗,更可能會迷路。

所以,我前去之前依照他的忠告,去買了個電筒。在前去西貢大輋嶺墩之前,更不時抬頭望望太陽,因為好快就有一段時間不再見到它。

花了六小時的我,在山上踏得腳也差不多感到酸了的我終於見到蜘蛛小子所說的那條荒廢隧道,上網找過資料說裡面曾因為工程進行到一半時接二連三地鬧鬼…死了幾名工人,而變成現在「半桶水」的被遺留下來。

望住一望無盡彷如深淵的荒廢隧道,的確有種是用來連接九龍寨這活地獄的前路。我深深吸了口氣之後,便向前行走,跟蜘蛛小子說好了兩天後在九龍寨一間酒館相見。

誰知隧道入還未入,已經遇到第一個障礙……

「蹬、蹬…蹬……」隧道裡頭傳出腳步聲,隨後一個身巨的人影漸出。

你啲圖真係好撚好笑
點解唔用番噴水池入口
點解唔用番噴水池入口

好易淹,死
牛頭馬面?

五刀流係咪咁
殺人蜂---八刀流
殺人蜂---八刀流

saber
300正評加更

五刀流係咪咁

耳仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞