【有冇人想知特工的故事?】《虔誠者》(12)

964 回覆
429 Like 5 Dislike
MIT Made in Taiwan
留名
「好啦好啦,去食嘢喇。」夏林無奈地搖頭,說:「為咗教你點填都搞到冇哂力氣~」

「…」好像有十分之九都是我教的。

「食啲清淡、平平哋嘅……就片皮鴨啦!」說罷夏林就領軍出發,果然十分任性。

最後,我們去了一間「潮州打冷」吃飯又當時宵夜。除了點了夏林指名要吃的片皮鴨之外,還點了重慶烤魚、蒜麻蓉雞、蠔餅等。

基於店子懷舊的風格,白牙孤城望著望著就懷念地說:「以前我細個經常食打冷…」

「好好食?」夏林說:「老實講……我未食過咩嘢打冷,我見佢出面寫住有片皮鴨先入嚟渣。」

「唔係因為好食…而係平。」白牙孤城開始細數當年的事:「當時啲人仲窮,我屋企係其中之一,好少會出去食飯。不過打冷對於夜返或者想食啲嘢飲杯酒嘅人嚟講係唔錯嘅選擇,所以個陣我半工讀嘅時候經常陪兩個老朋友嚟食。」

「喔……」夏林長知識了。

「依啲檔口一般有滷水類,醃製類仲有唔同嘅潮州粿品,例如滷水鵝、滷水墨魚、滷水豆乾、滷水豬肉;醃製蝦菇、醃製蜆、醃製河蟹,所以對窮人嚟講可能拎份無乜味又簡單嘅食材俾間店醃製一下…入下味,咁已經好慳錢又好味。」

「咁朱雀仔你呢?」夏林問一直沒出聲的他。

「食過凍蟹、白粥、蚝仔粥。」鳳凰答。
好多文 好正啊
凍蟹
做特工做到咁窮嘅
深夜講美食
餓撚死人啦

話說以前打冷好平
e家我見親都好貴
做特工做到咁窮嘅

佢個陣半工讀 未成為特工
尖銳嘅嘢擦出火種形成爆炸
請勿google尖銳
留名
古家仲會唔會登場打架?
上次古春花好似唔多夠打
大哥睇之前傲家遇到果陣講到好斯文唔似殺手
古家仲會唔會登場打架?
上次古春花好似唔多夠打
大哥睇之前傲家遇到果陣講到好斯文唔似殺手

1.未來故事可能會出現

2.同死靈飛盜團比算勢均力敵

3.越是斯文的人越危險
黎明騎士團

有特別含意
終於有新post
話說今日追哂墨巴全部故
虔誠者文筆真係好咗超多

而且狼王真係好撚型

多謝
留名
不久,皮香肉滑的片皮鴨先被送上檯,隨後到來的便是重慶烤魚等劣食。為什麼要叫它作劣食?因為唯獨那條烤魚的肉質散爛,又發出陣陣不明腥臭,我們四人都有懷疑自己是否進食著糞便。

還好,一咬到肉嫩多汁的片皮鴨與咸香得宜的蒜麻蓉雞之後,惡臭的口腥頓時受到淨化一樣。

「唔~不得了。」白牙孤城喝上一小杯花雕酒。

「除咗條食屎大嘅魚之外……其餘都好好食啊。」夏林伸個大懶腰。

「你兩個夠食未?」白牙孤城前輩問我和鳳凰。

我答:「夠。」鳳凰則點頭。

「老闆娘,埋單。」白牙前輩舉起手。

「多謝你七百六十七……」就當老闆娘笑容可掬走過來的時候,店門外一陣喧嘩。

我們轉頭望去,是數名不良少年在叫囂。

「喂…!老闆娘,餓啊,整隻滷水雞脾嚟食下!!」其中一名直接走入廚房,握起滷水脾並咬了一口最肥美多肉的位置,便把它掉回入一鍋煮了好久的滷水中。

「你…你哋唔好咁啦……」老闆娘走過去阻止不良少年。

見到此幕情況,我當下捉住了夏林的衣袖、而鳳凰捉住了我的手、夏林則捉住了白牙孤城前輩的手……我們做的是在互相克制對方。

「麻煩可免則免。」鳳凰說。

「唔…。」我點頭,同意鳳凰的說話。

「但係……」夏林望住我。

「你哋基於身份問題唔可以出手。」白牙孤城二話不說,就站起來向前踏出:「就我嚟。」

白牙孤城前輩…!?

我再望一下夏林,原來她剛才是暗示白牙前輩前去解決,不是捉住他的手制止住他。
Live
墨巴
我是來留名的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞