【有冇人想知特工的故事?】《虔誠者》(12)

964 回覆
429 Like 5 Dislike
墨時

點解小時依加仲要用黎明依個名?
因為熟人叫小時 外人/敵人叫百毒黎明
喲喲

夏林都叫緊黎明

夏林都叫緊黎明

因為佢哋唔熟
小時重係毒撚所以唔熟
墨巴其實洗唔洗考Dse
都未知佢係咪赤兵隊嘅人,梗係唔講真名
墨巴對d藥物名、作用
同埋手術係真係識定係寫個陣上網搵

小學常識堂
墨時

赤時=相熟相識的人

黎明=偽名,方便行動(赤時一開始同夏林講自己叫黎明,所以叫掛左改唔到)

百毒=通常敵人叫,因為覺得佢價值得百毒
墨時

赤時=相熟相識的人

黎明=偽名,方便行動(赤時一開始同夏林講自己叫黎明,所以叫掛左改唔到)

咁我地係咪應該稱呼墨說為出文
墨時

赤時=相熟相識的人

咁仇莫悔呢
墨時

赤時=相熟相識的人

咁仇莫悔呢

中學同學叫
墨時

赤時=相熟相識的人

咁仇莫悔呢

中學同學叫

ys
「喲……咁我嘅傷,應該點治理好?」墨龍托住下鄂問,有種考驗著我的感覺。

「都係皮外傷嚟,冇傷入肉,用紅藥水消毒再包紮好就得。」

「就照你說話去做。」他寬容一笑。

驀地,一個全住深黑長袍連帽的男人擋阻我們面前:「你好…」他聲音沙啞、背住個大背包、長著一張乾如行屍的臉。

「你哋就快入九龍寨…需唔需要買武器傍身。」神秘的黑袍男用沙沉的腔子問。

「喲?一雙手,握成拳頭就係武器啊。」墨龍舉起兩手,並握緊拳頭。

「嘿,去到九龍寨拳頭乜都做唔到……除非你係去參加「黑暗地下格鬥比賽」。」神秘的黑袍男把自己袍衣中間拉開,奸笑住把袍內懸掛住大量的槍械武器亮出:「想買即管買……子彈、炸藥、刀具、步槍……應有盡有。」

「喲,原來係商人。」墨龍兩眼之間,又浮露出想要挑戰的神氣:「不過……我對你所講嘅格鬥比賽較為有興趣。」

「哦嘿……個比賽打死人,冇命賠,只有一等一嘅高手有資格參加。」神秘黑袍男續說道。

「喲?死人冇命賠,咁我贏咗會得到啲咩。」墨龍淡然地問。

「嘿嘿嘿,咁就當然係豐富嘅比賽獎金。」
我知 一雙手 只要握成拳頭能捱下去
「喲!正好,我需要賺啲錢。」

「嘿……前題…參賽者需要支付一個黑市貨幣。」

「喲……黑市貨幣,新嘢嚟?」

「喔嘿嘿…原來你哋第一次嚟…咁就唔怕同你哋講埋……黑市貨幣自從喺赤皇死後,大家就開始喺九龍寨承認嘅特殊貨幣,簡稱「黑幣」,一個黑幣價值等於三千六百萬左右,當然…如果冇錢嘅話都有第二個途徑去參賽,嘿……不過就要你自己發掘。」

沒有赤城的規管和赤皇的統治下,九龍寨的發展果然日新月異……

「唔該哂~!」墨龍聽過便繼續前進。

「等…等陣…少年,嘿嘿。」黑袍男叫住了我們,奸沉地說:「你好似對個比賽有興趣……?…我有批貨要運入九龍寨,不過一啲問題嘅關係…我暫時唔方便入去,你幫我運入去……嘿嘿…我就分番幾個錢俾你。」

「喲,咁信任我哋?」墨龍稍為回頭望他一眼。

「嘿嘿,反正九龍寨出入口得個幾條…你就算想夾帶私徒都難。」神秘的黑袍商人摸摸自己身後的一車貨物。
嘿嘿

好洗腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞