【有冇人想知特工的故事?】《虔誠者》(12)

964 回覆
429 Like 5 Dislike
夜出
想知靈風點打贏霸
想知靈風點打贏霸

More
用咗四個鐘睇多次背叛者
btw點解獨無雙要死求V14復活佢有冇新發明可以復活死人
用咗四個鐘睇多次背叛者

有既話 復活埋偉敏
用咗四個鐘睇多次背叛者

有既話 復活埋偉敏

復活埋黎銘雄啦 仲有佢老婆
用咗四個鐘睇多次背叛者

有既話 復活埋偉敏

復活埋黎銘雄啦 仲有佢老婆

復活黎銘雄之後成個故事唔同曬
背叛者: Days of future pass
等~
「唔想飲可以放棄~年中有唔少人死喺依杯綠色小惡魔上。」酒保說。

「飲咗必死無疑?」你的所謂「綠色小惡魔」飲料,說白點其實只是杯毒藥罷了。

「我見過有挑戰者成功。」

「有冇輕量級挑戰?」我笑問。

「哦?有,就飲一啖。」

於是我便裝作聚精會神地握起酒杯,並喝上了一口綠色小惡魔,其實馬上裝作快要死的狂嗽……

「唉~睇嚟又有失敗挑戰者。」酒保擦住杯子,回憶道:「上次酒吧嚟過一位毒師,佢輕易咁就飲哂成杯落肚……」

九龍寨中,隨街死了人不是一件什麼特別的事。

「我…咳咳…我……死…死前有樣…嘢想知……」我裝作含辛茹苦的望住酒保,問:「暗黑地下格鬥比賽係……?」

「見你差唔多咳到死~就同你講,「暗黑地下格鬥比賽」係地下舉辦嘅一場一年一度武術大會。」酒保續說下去:「每年都有唔少人參加~因為比賽獎金同獎品都好吸引…不過想參賽就要支付九龍寨獨有嘅貨幣──「黑幣」,好少人有……對九龍寨有極大貢獻或者利益關係嘅人先有資格擁有,當然…市面上都流通咗好幾千個黑幣,要睇你有冇方法搵到出嚟。」

聽完情報的我,回復正常的伏在檯上:「你又會知道咁多事…」

「我係酒保~成日聽啲客吐苦水、講下出面啲嘢…聽聽埋埋,可能仲勁過「情報屋」個班友。」酒保無奈搖頭,淡然一笑:「不過估唔到你係扮死……」

「小小毒,難唔到我,我都算係…半個毒師。」我說。
「小小毒,難唔到我,我都算係…半個毒師。」我說。

「毒師……咁你應該聽過一個傳聞?」酒保自然地問:「就算唔知,都應該有興趣呱?」

「咩傳聞。」

「大概無耐之前~?」酒保又再度憶述,說:「又兩個毒師嚟咗飲酒,佢哋醉醉地個陣就講起一件事……好似…叫乜嘢「毒饕」?話佢係一隻皮膚外殼雪白、兩隻瞳孔顏色唔同、係一隻全身都渾滿住毒氣嘅傳說級怪物,而且係百年難一遇。」

「怪物…?」

「喺毒師好似已經傳開咗佢……聽聞有唔少毒師為咗取追尋佢借以增加毒力,都努力四周搵緊「毒饕」。」

「毒饕……我的確有少少興趣。」我淺淡一笑,問:「有冇聽到佢背景係點嚟?」

真理老師知道這頭怪物的存在嗎?

「聽聞本來係一個實力高強嘅毒師秘密培養俾自己增加毒力,點知毒饕突然破籠而出…四處吸收毒素增強自己,又聽聞佢落過九龍寨吸收排污管嘅廢棄毒料,大家對佢普遍印象……都認為係一隻白色毛嘅動物…不過受毒素同幅射影響到變形嘅奇異生物。」

不過「五極毒」也存在…

現在出現了名為「毒饕」的生物也不奇怪,天下是無奇不有吧。
究極進化?
吸九龍寨既廢料 同番中國吸毒有哂分別
吸九龍寨既廢料 同番中國吸毒有咩分別
毒饕 咪係真理山門內囉
吸九龍寨既廢料 同番中國吸毒有咩分別

中國吸毒,D毒品係假
毒饕 咪係真理山門內囉

最後毒饕變極極毒,
小時就係靠食毒饕做左完全體 ?
最後毒饕變極極毒,

終極毒撚
最後毒饕變極極毒,

毒饕食左廢時變主角
白色 鴛鴦眼 唔係包住崩帶嘅小時咩 定我諗多左
我覺得係廢時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞