英國學車+考牌+駕駛討論(2)

903 回覆
5 Like 2 Dislike
因為上個post沉咗底所以依家開個新嘅

大部分常見問題都已經喺個doc度,如果有問題,麻煩睇咗呢個doc先問

https://docs.google.com/document/d/1CMNvNs_wYUF60diorpJqi4zl6FwdVvwf7UA6pBFKz60/edit?usp=sharing

舊Post
1: https://lihkg.com/thread/258097/page/1
想買部E Class,但又怕太大部舞唔掂
新A Class又唔值咁貴
舊C Class又未必保值

點算???
筆直呢
A/E Class 24k
C Class 17k
E class唔算大部呀
A class無見過內籠唔評論
但係你將AE擺埋同一個價錢咁又真係會覺得E仔抵玩
可能係showroom(室內)睇覺得大部
搵日約試車試下,我最怕係出大路轉左既時候太貼彎心,個路"博"會刮到兩個轆中間條車邊

之前試左部新版A Class,冇內燈,冇keyless go,冇AMG Line,17吋rim都要24k
入面其實唔錯,同C Class差唔多大,科技野一流,但係gear shift支棍睇落真係好流
渣緊04年JIMNY, 係TOWN同爛路渣一流
想 take refresher course無師傅 show 我
但係好大食, 計番28MPG, 同RS3一樣
二手車 budget 得10K GBP
但求唔好係公路跪低有咩好推介?
Ford Focus 或者 現代 i30好唔好
唔好喺公路跪低呢樣嘢邊有得驚㗎, 係驚咪買breakdown cover囉
Hyundai i30評價唔好喎, Ford Fiesta/Focus 或者 VW Polo/Golf好啲
想問tier 5 visa可以學車加考牌?
考車同國籍冇啦更 合法居留嘅話幾時都考得
睇中架Swift但保險好貴
只係驚呢個budget 只可以買到好舊嘅車
所以只係求唔好無啦啦跪低無乜病痛
巴打有無揸過咩好介紹?
因為見Hyundai i30 同級性價比好似幾高 而且街上又幾多人揸 但唔知性能耐用表現如何
香港啲人話 VW 舊車係咪會壞波箱 整到傻
search吓hyundai i30 review啦,評分唔係太好
上autotrader就check到買到咩車 £10000都可以買到2015年嘅supermini
VW除咗DSG嘅dq200呢個gearbox之外冇咩問題 你個budget唔洗買到咁舊嘅車所以唔洗驚啦
vw同ford比 vw會好揸啲囉 但貴啲 睇你要啲咩
個人都係鍾意fiesta

如果唔太熟英國買車 去Arnold Clark 可唔可靠
如果£10000相信已經買到部好唔錯嘅上代Fiesta 1.0T

今年年頭響英國整咗Provisional license
五月中出境
七月嗰陣響香港pass左拎到P牌
九月返去英國
想問下而家點樣響英國轉返做Full License?
使唔使再等183日?
定或者英國已經拎咗Provisional license 會冇得轉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞