英國學車+考牌+駕駛討論(2)

903 回覆
5 Like 2 Dislike
所謂嘅7日,係比啲例如出左交通意外要補反資料比警方。如果被Check 個陣冇 TAX 即鎖轆。冇MOT 最多好似罰£1000 (新例車齡過40 5洗MOT)。冇insurance 有機會被罰£300 and 6 points,如果搞到要上court就有機會DQ or unlimited fine。

我身邊就有個大陸人買完車5知頭5知路出事
係 但我個意思係車牌insurance 個啲文件唔跟身都唔會中伏
玩得起40年車既人我諗佢地唔洗驗都保養到部車好好

你個大陸人點出事法 我個件係冇牌超速想搵人頂搵著我
佢地有部分人啲法律知識真係好低
心諗幫你頂個個就on9 即刻比人告無保險駕駛
買完車5記得比TAX,跟住比人用黃色三角形鎖轆。千奇5好幫,英國insurance 已經夠貴,有扣分仲慘。
上網https://dvlaregistrations.direct.gov.uk。買完佢會寄張certificate (V750)比你。上網http://www.gov.uk/put-registration-number-vehicle登記反個車牌去你部車。拎住張野搵間鋪 (例如 Halfords)Print 個車牌。或者可以上網訂,多款啲。
---
呢度有流程教學:
https://www.gov.uk/get-personalised-private-number-plate
btw 有無人知點樣可以續牌
讀書嗰時攞咗英國車牌就快到期
遲啲想考,想問下係要連續住夠180日?中間斷幾日去第二度旅行得唔得?
話說我係香港甩p打算番英國自駕遊
Plan哂行程先發現原來好多租車公司都要求你有一年牌齡
但其實香港車牌冇寫幾時開始
係咪唔洗理?
有冇人試過俾人問呢樣野?
係咪有國際牌就得?
去幾次都係show國際牌就已經ok
唔該哂!
可唔可以分享下個職員會問你D咩?除左香港牌,國際牌,passport,credit card ,proof of address仲有咩要搞?
你已經講晒
好似連proof of address都冇問
係會問你係咪揸棍波
最擔心都係牌齡問題
有冇試過俾職員問d咩野?
真係無乜問特別野
黎緊去英國做野 諗緊買返架2011 E250/350 cdi estate 7-8k
係咪買diesel好d?
我想問下而家英國學車係咪貴左?我係我個區搵到平均都要£30鎊左右
仲有無人?
有 但車相關嘅嘢唔太熟 有無人可以幫答
Same 最近學緊車 推下post先!
Midlands @ 22-25/hr
邊到要幫手
我唔洗幫但上面啲人要
diesel慳錢
South west £25 per hour
請問有冇人以前拎過provision,最後返香港考,然後由香港牌轉英國牌?
轉牌使唔使寄埋張provision?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞