英國學車+考牌+駕駛討論(2)

903 回覆
5 Like 2 Dislike
冇問題個喎,同佢講你申請緊轉地址就得
可以,我之前就係同你一樣。只要你有保險,車有MOT & TAX 就冇事。
同香港5同。除非你份保險寫明可以揸其他車 (冇記錯就算可以揸都只會有Third Party Cover)。
請問本身唔熟車,想自己上car giant 買車複唔複雜?
想經廠買架二手車 車價6000鎊 2013年車 auto 兩年後賣番出去收唔收得番3000
係fb嗰到買車好唔好?
定上autotrader 好啲?
你可以係autotrader 睇下公價幾多 不過通常fb嗰啲會平過autotrader 但fb買車要check清楚 始終私人買賣無乜保障 可能要整好多野 去車行/車房會幫你mot埋先交車
想問有冇人近期換左英國車牌?
係唔係寄D1 form 加香港車牌同埋passport, 定係係form填brp number就唔使寄passport?
咩車
(i) 該執照最初是你在簽發國家或地方居住不少過六個月的期間內的任何一日簽發;或      
(ii) 在緊接申請前已持有該認可國家或地方的執照不少於五年;或     
 (iii) 持有該執照簽發國家或地方的護照或同等的旅行證件

如果我比張3年嘅brp佢而我係英國讀左3年可唔可以算係證明左我係英國居住超過六個月, 因為我計過得5個月而且黎緊都應該唔會逗留超過6個月 因為我間唔中會飛番香港過聖誕復活節
可以卑BRP 然後寫BRP number
記住放埋入封信度
同埋夠180日
我就是成功的例子
唔該哂
我仲未夠180日。
你係寄黃紙定係運輸署拎另一張證明?
運輸署嗰張證明
好撚貴
寄完仲要冇撚左
巴打 180日意思係咪連續180日無離開英國嘅情況下 之間嘅其中一日考到車牌?
sorry睇錯 自膠
我係英國轉香港牌
有冇巴打有整過自訂車牌?
想整個dateless但唔知點做
過兩日就考,好緊張
巴打加油
Pass 咗
14個minor
幾多minor先fail
最多15個,16個或以上就fail

手鬆到咁
Insurance 好似到期前兩個禮拜左右買定會平啲
我部車即日生效同兩個禮拜後差左£800
攞車個陣用30幾鎊買day insurance揸返屋企

Road tax可以考慮用direct debit 換/賣車可以直接退返剩低個啲數入bank ac

唔返main dealer保養可以去opie oil, eurocarparts買偈油/filter, etc比garage換/diy 記得保留收據同埋garage invoice 舊油拎去council recycle point回收

Mot £30左右

買胎我用blackcircles上網比錢然後入postcode揀去邊間garage換連埋fitting 都平過kwit fit 成£200

Gov.uk寫可以7日內去差館補返 唔會拖你車
當然你前題真係有
其實佢地一scan你車牌就知你有冇mot tax

Btw大陸人揸車個個都咁有guts唔買或者假保險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞