英國學車+考牌+駕駛討論(2)

903 回覆
5 Like 2 Dislike
直接用香港轉英牌
車行貴啲,但冇問題嘅
markup通常唔會好多,但有啲車款可以貴成35% 最好上autotrader查吓公價睇吓抵唔抵先買
想問下買成架車嘅程序大概係咪咁:
上網睇啱左架車之後預約時間睇真車
睇啱左真車 就可以試揸
揸完都啱嘅 就直接俾錢
之後上網買保險
再比road tax
再寄份過戶文件俾transport 個邊
之後就正式買咗架車 可以揸得走

成個程序有冇咩漏 第一次搞乜都唔識
唔該巴打
私人賣家嘅話
1. 唔會比你試揸,但你可以坐入架車度叫車主揸比你睇吓

2.成交之後車主會幫你搞好V5C(幫架車轉名),唔洗你自己搞
佢會搣呢張暫時性嘅V5C/2比你用嚟證明架車轉咗名

你就用個number喺呢度交road tax https://www.gov.uk/vehicle-tax

3. 買保險,揸走架車

4.幾日之後你就會收到DVLA寄比你嘅V5C logbook
收到logbook之後V5C/2張嘢可以丟得

另外新車頭3年唔洗MOT,3年之後1年1次
即係2015年嘅車到2018之後每年驗一次車
MOT同架車嘅資料可以喺呢度睇睇 https://www.gov.uk/get-vehicle-information-from-dvla

我唔清楚dealer係點,但程序應該一樣,如果你驚嘅話去dealer有保證啲
岩岩開始學左幾堂
一星期一堂會唔會太少?
唔會呱,我都係一個禮拜一堂
反而一堂幾耐先係重點
英國人啲駕駛態度其實好值得香港人學習
一定會讓行人行先 唔會亂響咹 好禮讓
香港嗰啲慢少少都boot 9你
T junction 仲會一架讓一架

不過咁
我覺得london仲癲過香港
一堂個半鐘
OK啦, 冇問題,我都係個半鐘
好詳盡 唔該晒巴打
嗰時搵香港牌係DVLA換左英國牌
但係佢會收左你張香港牌
變左返香港要報失
英國法例好似係唔俾有多過一張車牌
不輪國家
所以用P牌轉最方便
番香港甩P果果時同佢講無帶
佢禁多幾下電腦就ok
有冇手足知道用嚟換牌嗰張 駕駛執照細節證明
去牌照事務處遞表 係咪可以即日拎
係,會即時print俾你。
想問下揸朋友架車係咪一定要買保險?
唔同香港可以借人架車揸?
新手唸住買Mazda 3 2012
巴打們點睇
各位手足用開邊間保險?
寄去DVLA份form 應該俾幾錢郵費
一定要買保險
https://www.moneysupermarket.com/car-insurance/one-day/
有樣好處就係有藉口可以唔比熟人揸自己架車
當普通信咁寄
2nd class 58p
1st class 67p

唔急嘅就用2nd class
頂 九月30寄咗form換英國牌
依家過咗咁耐都未寄番俾我
我連Passport都寄埋俾佢
有冇手足知一般要幾耐先拎得返
我以前拎Provisional 三個星期後先收返。
你住夠半年未?
我前幾日pass左,因為轉左地址,所以寄左張cert 去dvla, 如果揸車俾人查,俾driving licence number 同brp得唔得,英國警察system check 唔check 到我有冇pass, 證明我可以駕駛
想問下倫敦學車有冇邊間駕駛學校好?
定係搵師傅學好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞