英國學車+考牌+駕駛討論(2)

903 回覆
5 Like 2 Dislike
點樣揸軚最好?。我上左9堂都仲俾師傅話hold the wheel too tight, 有時我都唔太明點為之太緊 唔揸實又扭唔到
洗下碟
有無人知英國考完車牌大約要等幾耐先會寄到個licence比我?
3月15號填咗online form整學牌,俾埋錢,佢話within 1 week會寄張form俾我填,但到今日3月26號都仲未到 有冇巴打知係咪真係咁耐定寄失咗? 我驚返香港之前攞唔切
1-2 week(s)
未收到牌用張cert出街都得
我等左兩個禮拜到,等多個禮拜冇算囉
賽車:3/9位揸實
考車: 洗大餅,feed the wheel keep住唔反手
考完: kiu手扭,考車嗰隻扭法扭到開完追悼會都未扭完,去到窄路根本唔夠快
hea揸: 單手揸6點,上到公路用腳頂住
但我俾咗錢喇喎好似成三十幾磅。我睇過官網好似冇得email問
打電話去問?
我揸開5點
係喎 啱啱睇返搵到contact嗰版,琴日發雞盲睇唔到
唔該哂巴打
大家落London會唔會泊架車入London, 定泊係london外圍?
WESTFIELD ALL DAY SMART PARK 5 QUID
究竟燈位停拉手制再move off有咩方法唔死火 今日係咁stall 屌
練多啲
我都知你地吊clutch會唔會腳爭掂住個地下 係咪feel得好啲?
唔會
我控clutch一向用大脾
唔用腳腕
拉手制,慢慢鬆clutch至接合點(會feel到車尾壓底),此時俾D油,放手制,然後慢放clutch便可 自己斜坡起步先至用呢個方法

平時平地只會吊biting加少少油門1.2 engine唔夠力
我係比油果陣hold唔到個轉數 成日太高/太少1212
咁隻右腳要練下啦,渣開咩車?
係 未協調到 師傅個架應該係Suzuki swift
我覺得學緊車
右腳大腳啲都無問題
起到步先慢慢學下就番架車同路面情況
其實架車就算拉左手制都夠力向前行,新手可以嘗試架車向左前先鬆手掣
今日係燈位死火 硬係同平時起步多啲壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞