英國學車+考牌討論

653 回覆
57 Like 2 Dislike
其實都喺高登開過呢篇嘢,不過喺呢度再開一次

我喺上年11月考咗牌,我個城算係幾難考(pass rate得40%,全國average係47%)所以pass得有驚無險都算謝天謝地。中間過程大家應該都冇咩興趣聽架啦,不過我考牌過程幾搞嘢,去咗個超靚嘅景點(未去過,考完牌之後成日去)跟住有隻大水鳥企咗喺路中心擋住我架車

英國同香港渣車同考牌嘅分別嘅大概我寫咗喺度
https://docs.google.com/document/d/1CMNvNs_wYUF60diorpJqi4zl6FwdVvwf7UA6pBFKz60/edit?usp=sharing

大家一齊交流吓

我喺上年11月考咗牌,我個城算係幾難考(pass rate得40%,全國average係47%)所以pass得有驚無險都算謝天謝地。中間過程大家應該都冇咩興趣聽架啦,不過我考牌過程幾搞嘢,去咗個超靚嘅景點(未去過,考完牌之後成日去)跟住有隻大水鳥企咗喺路中心擋住我架車

https://docs.google.com/document/d/1CMNvNs_wYUF60diorpJqi4zl6FwdVvwf7UA6pBFKz60/edit?usp=sharing

大家一齊交流吓

我認得絲打個名!有洋腸ex 果個

番正題, 唔係可以係香港考完番英國cup牌?
睇完google drive篇野
巴打好有心機好詳細

香港好多野都要改善同進步,好多野根本過哂時,又嚴重缺乏監管

英國個考牌制度好完善,巴打有冇覺得有d位多餘左或者over左?例如某種考試唔需要考咁。

另外最大既重點想問下巴打,排期時間
一般排幾耐?衰左可唔可以即刻再排,又要等幾耐?

考私家車pass左筆試,考電單車時唔洗再考?

英國又有幾多種車牌?貨車的士果d洗唔洗夠牌齡先考得?

好多野想了解下thanks巴打

大家一齊交流吓

多謝支持
你証明到喺香港考就可以轉英國牌, 因為好多大陸人喺大陸考/攞完牌就轉香港牌再轉英國牌,英國依家堵塞咗呢個漏洞

大家一齊交流吓

多謝支持
你証明到喺香港考就可以轉英國牌, 因為好多大陸人喺大陸考/攞完牌就轉香港牌再轉英國牌,英國依家堵塞咗呢個漏洞

因為我記有有朋友去外國讀屎片果陣專登話要番黎考牌 之後番澳洲同英國cup牌

但係咪得香港先可以咁去轉?
黎緊會改好多野 例如比個gps你叫你自己跟住行,倒到出返個bay呢d
黎緊會改好多野 例如比個gps你叫你自己跟住行,倒到出返個bay呢d

幾時開始會改?
英國個考牌制度好完善,巴打有冇覺得有d位多餘左或者over左?例如某種考試唔需要考咁。

另外最大既重點想問下巴打,排期時間一般排幾耐?衰左可唔可以即刻再排,又要等幾耐?

多謝支持先,我絲嚟
我覺得英國學車考車制度好完善,要考3個test先做到教車師傅,篩選好嚴格,我見過我師傅佢有張成績表樣樣都有分數比架(有冇耐性、係咪觀察細心、可以比到學生確切嘅意見等等)
無論係theory test定show me tell me questions,可以考你對車夠唔夠認識,

係reverse around a corner比較多餘,但依家新制都已經取消咗啦

至於排期,我冇資料因為間間test centre唔同,應該唔會多過三個月嘅,我呢度周街learner都唔超過三個月

你對自己有信心覺得自己上多幾堂就可以考嗰陣就上去book
https://www.gov.uk/book-driving-test

你book完之後日日上去昅吓,日日都會有人取消booking,你可以就打尖sip佢哋個位,當然最好選10點 11點 1點 呢啲非繁忙時間

衰咗可以上網即刻再排過,同樣地如果有空位你可以sip入去,但距離你fail咗嗰日一定要過咗最少10個工作天

考私家車pass左筆試,考電單車時唔洗再考?

一定要再考

英國又有幾多種車牌?貨車的士果d洗唔洗夠牌齡先考得?

喺driving licence後面列咗15種,不過係
貨車冇限制,幾時考都得 不過程序都幾麻煩 https://www.gov.uk/become-lorry-bus-driver/getting-qualified
的士就要渣住車牌1年先考得 london內外考法唔同 https://www.gov.uk/taxi-driver-licence
london裡面難考到痴線唔係自虐都唔洗諗,睇過一篇文講有幾難考睇見已經覺得痴線

幾時開始會改?

12月4號 我篇文裡面有link https://www.youtube.com/watch?v=CBE_3U6gU0k
[quote][quote]因為我記有有朋友去外國讀屎片果陣專登話要番黎考牌 之後番澳洲同英國cup牌

我都識勁多人喺英國考唔到就走去香港考...仲聽聞有人操咗一個禮拜都pass到香港路試...唉

全球大部分國家都有licence exchange協議
英國接受嘅國家有呢啲 Australia, Barbados, British Virgin Islands, Canada, Falkland Islands, Faroe Islands, Gibraltar, Hong Kong, Japan, Monaco, New Zealand, Republic of Korea, Singapore, South Africa, Switzerland and Zimbabwe.
你要喺英國住咗185日先可以轉做英國牌

比較有趣嘅係香港轉唔到日本牌
同埋有啲國家轉牌有限制,例如加拿大BC,牌齡唔夠2年只可以轉做BC嘅N牌
sry未打晒就出咗文
喺driving licence後面列咗15種車牌,不過好多係重疊嘅 有啲已經被取締咗,詳細可以睇呢度 https://www.gov.uk/driving-licence-categories
英國揸車撚
半夜揸長途好爽皮
聽日考
岩岩apply 左provisional license
聽日考

唔知講咩好不過加油
喺waiting room會最緊張,開始考嗰陣其實同平時上堂冇咩分別
正常人要幾耐先考到個車牌 有d人話1年又有d人話 幾個月考到 邊個真
正常人要幾耐先考到個車牌 有d人話1年又有d人話 幾個月考到 邊個真

我覺得主要係睇學幾多個鐘唔係幾耐
幾耐要睇你師傅一星期比到幾多堂你
我個陣個師傅一星期比得2個鍾,間中仲有不同原因會cancel
同埋中間有個聖誕節又停左,夾埋就大半年

個個人唔同,正常係幾個月至半年
一年嗰啲應該係冇時間上堂或者學極都唔識又考唔到嗰啲
呀,唔記得講,正常本地人都係學40個鐘先去考,我哋外地人可能需要多啲時間,你自己計返條數
呀,唔記得講,正常本地人都係學40個鐘先去考,我哋外地人可能需要多啲時間,你自己計返條數

我個friend學左30個鐘就去左考仲要1 take過
我都諗住30幾個鐘就去考

我個friend學左30個鐘就去左考仲要1 take過
我都諗住30幾個鐘就去考

英國大部分test centre都唔會太難考,3X個鐘應該OK
我嗰度好多人40個鐘都肥
聽日考

goodluck
[quote][quote]因為我記有有朋友去外國讀屎片果陣專登話要番黎考牌 之後番澳洲同英國cup牌

我都識勁多人喺英國考唔到就走去香港考...仲聽聞有人操咗一個禮拜都pass到香港路試...唉

全球大部分國家都有licence exchange協議
英國接受嘅國家有呢啲 Australia, Barbados, British Virgin Islands, Canada, Falkland Islands, Faroe Islands, Gibraltar, Hong Kong, Japan, Monaco, New Zealand, Republic of Korea, Singapore, South Africa, Switzerland and Zimbabwe.
你要喺英國住咗185日先可以轉做英國牌

比較有趣嘅係香港轉唔到日本牌
同埋有啲國家轉牌有限制,例如加拿大BC,牌齡唔夠2年只可以轉做BC嘅N牌

絲打每個reply我真係好有心機又資料性
陰莖陰莖你

因為好多番黎考係外國已經渣慣大膽車
本身諗住grad完無野搞係度學下車都好
見你講到咁 我都係唔好sai錢
本身諗住grad完無野搞係度學下車都好
見你講到咁 我都係唔好sai錢

都唔係真係咁難嘅… 我覺得喺英國學車好呀,其實學到嘅唔係剩係渣車,係一種態度,真係好多謝我師傅
私人師傅一個鐘通常23鎊 計埋排期我覺得喺英國學好啲喎 香港如果fail咗都唔知要等幾耐,到時又要操返先可以考過

不過我識人喺英國考咗10次先pass我都幾心寒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞