‎PS4機主討論區(22) 機係買嚟玩,唔一定要特別版

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
有join ps plus 而又無手多去主機設定入面熄咗auto upload 係會正常幾日先動幫你上載上cloud
Ps plus= psn ?
...
psn 係會員
PS PLUS 係買佢個連線服務
sor
總之係比咗一年$368果個?

btw
應該係$268一年...
1. 一個帳號只可以set一部機常用
2. 一部機可以俾幾多個帳號set做常用都得
3. 用一個帳號登入 無論部機常唔常用 都可以用到個帳號買嘅嘢
4. a帳號要喺一部機用b帳號買嘅嘢 就要b帳號set嗰部機做常用
5. 同一時間一個帳號只可以喺一部機online

佢個情況
情況一:
b機 a帳號常用 所有帳號玩到a帳號買嘅嘢
a機 無常用 只有a帳號玩到a帳號買嘅嘢
情況二:
a機 c帳號常用 所有帳號玩到c帳號買嘅嘢
c機 無常用 只有c帳號玩到c帳號買嘅嘢

理論上只要所有人都用a帳號唔同時online
一萬部機share game都得
情況二:
a機 c帳號常用 所有帳號玩到c帳號買嘅嘢 只有a帳號玩到a帳號買嘅嘢
c機 無常用 只有c帳號玩到c帳號買嘅嘢
理論上係可以無限部機登入同一帳戶
但一個帳戶只可以最多登記一部機做常用主機
而同一帳戶只可以喺一部主機online,同時多過一部online就會lock你帳戶1個鐘(多次犯會長lock直到你同Sony申請解lock)
但當你唔係常用主機,又唔連線上網,你係開唔到隻GAME,隻GAME會lock咗

要畀個幾繁複既例子你先會明:
你有A機、B機同C機
你有a帳、b帳同c帳

你ABC機可以登入晒所有帳戶
但a、b同c帳戶只能夠各揀當中一部主機黎設定常用
當家陣A機設定為a帳戶既常用主機
B機 b帳戶既常用主機
C機 c帳戶既常用主機

咁A機你要使用a帳以外既帳戶長期登入,呢到假設你用b帳戶長期登入,即係你可以玩到由a常用帳戶同b長期登入帳戶買到既GAME
而B機要使用b帳戶以外既帳戶登入,當你係用緊c帳戶,因為b帳戶畀A機長期登入中,即係你可以玩到由b常用帳戶同c長期登入帳戶買到既GAME
而C機要使用c帳戶以外既帳戶登入,當你係用緊a帳戶,因為b同c帳戶分別畀A機同B機長期登入中,即係你可以玩到由c常用帳戶同a長期登入帳戶買到既GAME

簡單List:
A機玩 a b帳戶買既game
B機玩 b c帳戶買既game
C機玩 c a帳戶買既game

所以我先會話最多2部機

但如果你一個唔小心同一時間喺唔同機online咗,當係A機登入a帳戶
咁你A機同C機都會玩唔到由a帳戶買既game,因為佢係lock你a帳戶,唔係機

理論上係無限機都可以share game
但每一個帳戶計,最多2部機可以share到game
一個係你唔會登入既常用機,另一個係你自己用既主機
>當你唔係常用主機,又唔連線上網,你係開唔到隻GAME,隻GAME會lock咗
雖然我冇實測過幾耐,但至少唔係一冇上網就lock,我估起碼一星期。
尤其是如果a帳買完 就算冇set常用 斷網 用返a帳開game玩 應該更耐

的確一個帳買嘅嘢最多俾兩部機(兩個帳)同時online用

但層主冇話過要買一隻game同時俾三個人online玩
只係一隻同b share 一隻同c share
佢講嗰個方法係可行的

同埋常用機冇話要set死一世的
一隻game亦唔會keep住玩一世
到時想同邊個share再set就可以了
我可能講得唔清楚
A機用a常用主機帳戶買既GAME係唔會即lock game,時間幾長我唔清楚,有人係幾個鐘後,幾日,甚至一直無事都有
而你唔係常用帳戶買果一批GAME就會開唔到

層主係有A game同B game無錯
問題係佢喺第三部機上面,A 非常用帳戶下載既GAME只可以用A帳戶開黎玩
變相即係上面既問題

A機玩 a常用 b帳戶買既game
B機玩 b常用 c帳戶買既game
C機玩 c常用 a帳戶買既game

B機想玩a帳戶既GAME就要長期登入a帳戶,咁會搞到A機同C機都唔可以登入a帳戶
除非你話大家再一次轉晒ACCOUNT玩,即係如下

A機玩 a常用 c帳戶買既game
B機玩 b常用 a帳戶買既game
C機玩 c常用 b帳戶買既game

常用機係無話SET死一世
但半年內只可以設定同刪除一次
玩隻GAME要左夾右夾,仲煩過返parttime自己買一隻
你玩我果一份
蘿拉438
利申:買咗
貓之子你越講越複雜 都唔知你講咩了

我只係想答層主
>如果a同b share, a買game, b機設定左為a帳號常用, 但之後a同c想share另一隻game, 係咪一定要c買game? 因為c機已經唔可以設定為a帳號常用(比b機用左)

c帳號買game c帳號設定a機常用
c機用c帳號玩到(自己帳號買嘅)
a機用a帳號玩到(c帳號設定咗a機常用所以玩到c帳號嘅game)
a b 不變冇影響

你可以諗係c單方面share俾a
a又單方面share俾b
所以a玩到c嘅嘢
b玩到a嘅嘢

冇話一定要互相share架
單機gme就得 online就冇得一齊玩喇
個手製個按個l2會同時按埋方向
係咪要換
各位 想問係PLAYSTORE見到有兩隻NIER買 一隻普通NIER 一隻數位豪華 想問有冇分別的?
但數位豪華重平過普通
依家psn用唔到?
山竹
有冇ching可以話我知點解新買嘅pro機玩game會出現某場景or畫面突然掉幀or lag機情況?雖然好微好微但都感受到,係我部機問題定個個都係咁?
關於PS4主題/頭像有問題想問
如果我用日本既PSN帳號買左個主題,係PS4度設定完個主題再登出,之後登入返香港既帳號
個主題仲會唔會生效?
你要將日本個帳set 常用先
有無巴打特價買左D正GAME 分享下?
屋企問題remote play一定要用WiFi
而家remote play越嚟越lag
換過部router會唔會好d?
買左p5 gow horizon
豪華版有埋dlc skin囉
豪華平梗係買豪華啦
死左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞