暫時已知最高溫嘅火係咩顏色 ?

299 回覆
365 Like 22 Dislike
原本想話上面亂到七彩
點知去到巴打你嗰度又啱返

首先,絕對零度喺物理上係做唔到,唔係因為量子力學
係因為 3rd law of thermodynamics
3rd law of thermodynamics 解釋咗點解粒子無法喺有限嘅 thermodynamic processes 內達到絕對零度

https://en.wikipedia.org/wiki/Third_law_of_thermodynamics#Absolute_zero
自己睇,因為我都唔識解

"量子力學證明原子冇可能零振動" 呢句本身唔係錯,但係唔係解釋絕對零度,
而係解釋點解有 zero-point energy 呢樣嘢

第二,絕對零度已經就係溫度嘅下限,冇得再落
喺 classical mechanics ,絕對零度就係直觀上原子擁有零動能,完全唔郁
亦都即係 perfect crystal (entropy S = 0)
但係 quantum mechanics 入面認為絕對零度下粒子仍然有 zero-point energy
原因係 Heisenberg uncertainty principle,粒子嘅 position 乘 momentum 有一定嘅不確定性
當所有粒子完全唔郁嘅時候就違反咗 Heisenberg uncertainty principle
所以可以肯定嘅係絕對零度下粒子仍然有某種 random motion
呢個正正對應粒子喺 ground state 嘅 kinetic energy
亦都即係樓上講嘅 zero-point energy
呢個 energy 係拎唔走嘅,ground state 就係 ground state,冇得再跌
未到下限嘅係 enthalpy
因為粒子仲仍然有 kinetic energy,internal energy 仍然係正數
留名學嘢
鎂係銀色架
原來係指zero point energy ,我仲以為係指完全無能量
Concept黎講差唔多 不過係event horizon同matter stable既位置中間應該會好光 因為光依然可以俾個黑洞deflect 跟住進入我地對眼

不過都係concept你幻想到個結構就算
一講到依度已經出左我學過既野 所以入面係點我都講唔到個正確答案
同埋係matter stable point入面既野,特別係event horizon入面唔係太過well known 真係要做到個field先知發生緊咩事

有請啲再勁啲既人黎講解
關乜事
應該有 溫度係描述粒子嘅振動(動能) 而點快都唔會快過光速
中一岩岩讀基礎科學?
太陽係咩溫度?係咩色?
(申利唔識)

2千萬度

pretty sure 係紫色
有個疑問,睇Wiki上面Planck Temperature 嘅算式提到 speed of light in a vaccum
咁係咪代表Planck temperature 1 = 粒子嘅速度已經去到光速?
應該唔係咁解
當一粒粒子嘅速度趨向光速嗰陣
佢所需嘅能量其實就趨向無限
所以光速冇 define 到粒子溫度嘅上限

Planck temperature 其實係令一樣嘢嚟
當溫度超過 Planck temperature 嗰陣
我哋就需要考慮佢哋 quantum gravitational effect
事關現今科學家仍然冇一個 developed 嘅理論去統一 quantum theory 同 gravity
所以我哋冇辦法解釋 quantum gravitational effect
所以 Planck temperature 代表嘅係我哋現今科學可以解釋嘅溫度上限
但係唔一定係真正溫度嘅上限
屌你你望下個太陽咪知火係咩色
三火角有燃料有氧有熱三樣野都會影響顏色
太陽是冇火的
即係話,假設一件已經到達Planck Temperature嘅物件丟入黑洞
佢所產生嘅Wave都依然從外面無法detect到了?
我其實諗緊嘅係,可唔可以透過超高溫嘅wave去detect黑洞內部情況
其實我完全唔明你問緊乜
咩叫超高溫嘅 wave 你係講高能量 / 高頻率嘅 wave?

我本身唔熟黑洞,但係可以講少少嘅。

當事物跌入黑洞嘅 event horizon 時候,就算係 EM wave (可見光係其中一種 EM wave)都無法逃脫
換言之無論如何外面無法得知 event horizon 入面嘅情況

而一件物件喺 event horizon 以外產生加速、圍繞黑洞轉,重力同摩擦力會令個物件產生熱力,
熱力會以 EM radiation 嘅形式散發出去,形成黑洞外圍有一層 accretion disk
EM radiation 嘅頻率雖然同物件嘅溫度有關,但係最主要取決於黑洞嘅質量
一般嚟講黑洞嘅 accretion disk 會產生嘅 radiation 介於 X-ray 嘅頻率段
但係謹記,呢種只有係發生喺 event horizon 以外,我哋先至有機會接收得到。

但係有一個物理學問題:究竟物件跌入黑洞後同佢相關嘅物理資訊會唔會"消失"?
(原話:Is information lost in black holes?)
呢個現今喺物理學界仍然係未解之謎。
所以你問我有冇辦法 detect 黑洞內部情況,
in the first place 我哋要問資訊究竟有冇喺黑洞消失到。
感謝,你已經解答咗我想問嘅嘢
粒子唔郁,Δx 仲點會係無限,你直呈可以可準確咁量度粒子嘅 location

Quantum 其實就唔 care 粒子點郁嘅,但係可肯定嘅係粒子唔會完全冇 movement
應該唔會
唔好唔記得仲有 potential energy 呢樣嘢
粒子能量最低嘅時候會傾向"坐"喺 potential well 嘅最低處
呢個 location 係已知嘅,唔存在粒子同時係 A 或者 B 出現嘅情況

PS 其實我哋仲係用緊 classical mechanics 嘅角度諗緊個問題
Quantum 嘅角度係,將 zero-point energy 想像成為 fluctuating 嘅 fields
唔單止粒子會有 zero-point energy,真空都會有
但係太難我都唔係太理解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞